ΟΛΓΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Date 1/6/2008 17:44:43 | Topic: SAE - ΣΑΕ

Χαιρετισμός της ΔρΌλγας Σαραντοπούλου στο Συνέδριο των Παμμακεδονικών
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)
WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)
Dr. Olga Sarantopoulos - Secretary of SAE
Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου – Γραμματέας ΣΑΕ





Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας Παγκοσμίου ΣΑΕ

Kellermanngasse 6/22, 1070 Vienna - Austria
Tel & Fax: +431-5268014, Mobile: +43 676 3085313
Greek mobile: +306979212476 E-mail: olga.sarantopoulos@gmx.net



ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΡ. ΟΛΓΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
62Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΗΠΑ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ, ΗΠΑ 30.05.2008


Αγαπητοί φίλοι, συναγωνιστές, αγαπητοί Μακεδόνες,

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και σεβασμό στέκομαι σήμερα ενώπιον σας, χαιρετίζοντας τις εργασίες του 62ου Συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ένωσης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, αφιερωμένο στην νέα γενιά του Ελληνισμού, το μέλλον μας.

Οι Μακεδόνες της Αμερικής ενώνουν σήμερα την φωνή τους με τους χιλιάδες συμπατριώτες τους σε ολόκληρο τον κόσμο και λένε όχι στην καπήλευση του ονόματος της «Μακεδονίας» μας από την γείτονα χώρα. Λένε όχι σε κάθε επεκτατική και αλυτρωτική διάθεση των Σκοπίων. Λένε όχι στην ανυπόστατη προπαγάνδα που έχουν εξαπολύσει με κάθε τρόπο και μέσον εις βάρος της Ελλάδας, οι γείτονες μας.
Και εγώ υψώνω την φωνή μου μαζί σας και όπως έχω πράξει και στο παρελθόν στέκομαι στο πλευρό σας.

Η διεθνής πραγματικότητα δεν επιτρέπει σε κανέναν μας τον εφησυχασμό, ενώ βρισκόμαστε εν μέσω σημαντικών εξελίξεων σε ότι αφορά μια ενδεχόμενη συμφωνία για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων και την επικείμενη ένταξη της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. .

Η Ελλάδα, η Ελληνική Κυβέρνηση συμμετέχει στον διάλογο, διπλωματικές μάχες διεξάγονται πίσω από κλειστές πόρτες και εμείς είμαστε στο πλευρό της χώρας μας να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια. Ήδη η Σύνοδος Κορυφής στο Βουκουρέστι, μας γέμισε όλους υπερηφάνεια για την ελληνική στάση και δύναμη να συνεχίσουμε. Αλλά οι συνεχόμενες προκλητικές δηλώσεις από την πλευρά των Σκοπίων, που αφήνουν αιχμές για την Ελληνικότητα ακόμη και της Θεσσαλονίκης δεν αφήνουν περιθώριο για διαπραγματεύσεις με αξιοπρέπεια και σε ειλικρινή βάση.
Για τον λόγο αυτό σεβόμενοι τις αποφάσεις της πλειοψηφίας των Ελλήνων του εξωτερικού και όλων των Παμμακεδονικών οργανώσεων ανά τον κόσμο, αλλά και του ομόφωνου ψηφίσματος της 6ης τακτικής συνέλευσης, δεν θα πρέπει να δεχθούμε σύνθετη ονομασία ως βάση των συνομιλιών.

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, το ΣΑΕ αποτελεί τον θεσμικό κρίκο ανάμεσα στην Ελληνική Πολιτεία και τον Απανταχού Ελληνισμό. Το βασικό στοιχείο που συνθέτει την εικόνα της ελληνικής ομογένειας και δίνει την δυναμική στο ΣΑΕ είναι οι κοινότητες, οι οργανώσεις των Ελλήνων του εξωτερικού. Αυτές αποτελούν την σπονδυλική στήλη, το κύτταρο της οργάνωσης αυτής. Δίχως αυτές δεν υπάρχει συνέχεια, δεν υπάρχει μέλλον για το ΣΑΕ.

Με τον νόμο 3480 του 2006, το ΣΑΕ ενισχύεται αποκτώντας εισηγητικό, γνωμοδοτικό και διεκδικητικό ρόλο. Έχουμε την δυνατότητα να εκφέρουμε άποψη, να καταθέσουμε προτάσεις, να εισηγηθούμε λύσεις, σε καμία όμως περίπτωση δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα μεταφέρουμε αποφάσεις των εκάστοτε ελληνικών κυβερνήσεων ή του κάθε κόμματος στον Ελληνισμό του Εξωτερικού. Αυτή δεν είναι η αποστολή μας. Αντίθετα, έχουμε την υποχρέωση να μεταφέρουμε τον παλμό και την ζωντάνια, αλλά και τον προβληματισμό και την αγωνία των Ομογενών μας στο μητροπολιτικό Κέντρο, προκειμένου να επιτύχουμε αποτελέσματα, να δώσουμε λύσεις.

Εμείς, ως απόδημοι δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική, αυτήν την ασκεί η Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία όμως οφείλει να αφουγκραστεί τις ανησυχίες, να εισακούσει τις εισηγήσεις των Ελλήνων του εξωτερικού. Γιατί ποιος γνωρίζει καλύτερα τι συμβαίνει στις ΗΠΑ ή στην Αυστραλία ή στην Ευρώπη αν όχι οι Έλληνες που ζουν εκεί και βιώνουν την πραγματικότητα;
Αλλά υπάρχει και ένα ακόμη πολύ βασικός λόγος γιατί πρέπει η Ελληνική Πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της σε εμάς, ιδιαίτερα στην Ελληνο-αμερικανική κοινότητα, μέλη της οποίας μπορούν να επηρεάσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Έχουμε ανθρώπους μας σε ξένα κοινοβούλια, εκλεγμένους σε ομοσπονδιακό και πολιτειακό επίπεδο, που με την εμπειρία τους και την γνώση των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στο πολιτικό χώρο που κινούνται, μπορούν να συνδράμουν αποφασιστικά.

Καλώ λοιπόν, όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας, ενωμένοι να στηρίξουν τις θέσεις αυτές και να επιδιώξουν μια κοινά αποδεκτή λύση που θα διασφαλίζει τις προϋποθέσεις για σταθερότητα, δημοκρατική ομαλότητα, λειτουργία των θεσμών, συνεργασία, ανάπτυξη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Είναι επιτέλους καιρός, οι γείτονες μας να καταλάβουν ότι η ένταξή τους στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα δεν θα επιτευχθεί με την κλοπή της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά με γνώση και σεβασμό στο παρελθόν που θα αναδείξει και το μέλλον τους.

Είναι καθήκον μας ως Έλληνες και ως ισότιμα μέλη της ευρωπαϊκής και διεθνούς πραγματικότητας να υπερασπίσουμε την ιστορία μας, με εθνική αξιοπρέπεια και σεβασμό, όπως άλλωστε κάνουν όλοι οι λαοί και να αξιώσουμε και από τα υπόλοιπα μέλη και εταίρους μας να αναγνωρίσουν αυτό το δικαίωμα.

Η δική μας προσπάθεια είναι μέσα από την ενότητα και με ομοψυχία, να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διαφύλαξη της δικής μας ιστορίας και της εθνικής μας ταυτότητας, προωθώντας τον Οικουμενικό Ελληνισμό, αγκαλιάζοντας όμως όλους τους λαούς, σε μια παγκόσμια κοινωνία, όπου μπορούμε να προσφέρουμε στην ειρήνη, την πρόοδο και την ευημερία της.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας.




This article comes from Diaspora Grecque
http://diaspora-grecque.com

The URL for this story is:
http://diaspora-grecque.com/article.php?storyid=1189