CONSEIL DES HELLENES DE LA DIASPORA

Date 21/3/2009 16:42:50 | Topic: SAE - ΣΑΕ

Κοντά στον Ελληνισμό της Ιταλίας βρέθηκε η Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου

Κοντά στον Ελληνισμό της Ιταλίας βρέθηκε η Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, η οποία παρακολούθησε τις εργασίες του Έκτακτου Καταστατικού και του 7ου Τακτικού Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας στο Ρίμινι, στις 14-15 Μαρτίου 2009, προσκεκλημένη του προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Νικόλαου Μίσχου.

Η κ. Σαραντοπούλου, στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου διαβίβασε μήνυμα του Πρόεδρου ΣΑΕ κ. Στέφ. Ταμβάκη και απεύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας ότι η Ομοσπονδία των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, περιλαμβάνει στους κόλπους της ιστορικές κοινότητες του Ελληνισμού της Διασποράς. Εξήρε δε το έργο που επιτελούν οι Ομοσπονδίες, χαρακτηρίζοντάς τες ως την βασική μορφή οργάνωσης του Ελληνισμού στο εξωτερικό.

«Με πυρήνα τις ελληνικές κοινότητες και τους συλλόγους στην Ευρώπη οι Ομοσπονδίες αγκαλιάζουν και εκφράζουν ένα μεγάλο κομμάτι του Απόδημου Ελληνισμού. Διαθέτουν την δομή και την υποδομή να υποστηρίξουν σημαντικά ζητήματα για τους Ομογενείς, όπως το έχουν πράξει έως σήμερα και η πολύχρονη δράση τους, έχει να προσφέρει μια πολύτιμη εμπειρία για την οργάνωση της Ομογένειας. Ο ρόλος των τριτοβάθμιων οργανώσεων του Ελληνισμού, είναι ο συντονισμός, η συλλογικότητα, η ενεργοποίηση των δυνάμεων που διαθέτουμε» είπε.

Η κ. Σαραντοπούλου τόνισε ιδιαίτερα τον ρόλο των ελληνικών ομοσπονδιών και κοινοτήτων στην εκπλήρωση των στόχων του ΣΑΕ. «Το ΣΑΕ ως θεσμικός οργανισμός της Ελληνικής Πολιτείας για τον Απόδημο Ελληνισμό, χωρίς την στήριξη των Ομοσπονδιών και των κοινοτήτων δεν θα καταφέρει να εκπληρώσει τους στόχους του και να καταφέρει να γίνει ο φορέας για τον Ελληνισμό που όλοι οραματιζόμαστε», είπε.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ αναφέρθηκε σε βασικά θέματα που αφορούν και την πορεία του Ελληνισμού όπως το ζήτημα της ψήφου για τον Απόδημο Ελληνισμό, τα θέματα ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης αλλά και την δικτύωση των νέων ομογενών μεταξύ τους και με το μητροπολιτικό κέντρο.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο πρόγραμμα «Μητέρες του Απανταχού Ελληνισμού», το οποίο στοχεύει στην προσφορά ηθικής και υλικής στήριξης γυναικών ελληνικής καταγωγής που χρίζουν βοηθείας. Πολλοί ομογενείς εκδήλωσαν το ενδιαφέρον να συνδράμουν στην εν λόγω πρωτοβουλία, την ευθύνη της οποίας έχει η Δρ. Σαραντοπούλου.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η κ. Σαραντοπούλου επεσήμανε ότι χρειάζεται ενότητα και ομοψυχία για τον κοινό στόχο, την προώθηση του Ελληνισμού και του οικουμενικού του οράματος. «Ανεξαρτήτως της πολιτικής αντίληψης που ο καθένας μας έχει, ανεξάρτητα από τις οποίες διαφορές έχουμε, ανεξάρτητα από την χώρα στην οποία βρισκόμαστε, έχουμε χρέος να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Η δική μας προσπάθεια είναι μέσα από την ενότητα και με ομοψυχία, να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διαφύλαξη της δικής μας ιστορίας και της εθνικής μας ταυτότητας, αγκαλιάζοντας όμως όλους τους λαούς χωρίς διακρίσεις, σε μια παγκόσμια κοινωνία, όπου μπορούμε να προσφέρουμε στην πρόοδο και την ευημερία της αλλά και στην ειρήνη αυτού του κόσμου» κατέληξε.

Η Γραμματέας του ΣΑΕ, είχε σειρά επαφών με εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων της Ιταλίας, ενώ συνοδευόμενη από τον κ. Γιώργιο Παπαδόπουλο, Συντονιστή του Συντονιστικού Συμβουλίου Ομοσπονδιών Ευρώπης και Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας και τον κ. Λεωνίδα Χατζή, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας της Μπολόνια εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ιταλίας, κατέθεσαν στεφάνι στον χώρο του Ελληνικού Στρατιωτικού Κοιμητηρίου στο Ριτσιόνε, αποτίνοντας φόρο τιμής στην μνήμη των Ελλήνων πεσόντων της 3ης Ελληνικής Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας, κατά τη μάχη του Ρίμινι στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η 3η Ελληνική Ορεινή Ταξιαρχία συγκροτήθηκε στο Λίβανο την 1η Ιουλίου 1944 με Διοικητή τον Συνταγματάρχη Θρασύβουλο Τσακαλώτο, έχοντας δύναμη 3.377 ανδρών. Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1944, τα τρία τάγματα της 3ης Ελληνικής Μηχανοκίνητης Ορεινής Ταξιαρχίας κατέλαβαν την πόλη, αφού νίκησαν τις ναζιστικές στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή, ύψωσαν την ελληνική σημαία στο Δημαρχείο της πόλης, με την ηρωική θυσία 146 αξιωματικών και οπλιτών της Ελληνικής Ταξιαρχίας.
Καταθέτοντας το στεφάνι η Γραμματέας του ΣΑΕ δήλωσε: «Η παρουσία μας εδώ είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στους ηρωικούς προγόνους μας, που με την θυσία τους μετέφεραν έτσι την Ελληνική δόξα του Ελ Αλαμέιν, της Τύνιδας και του Αιγαίου έναντι των ναζιστικών δυνάμεων στο Ιταλικό Μέτωπο. Τους υποσχόμαστε να φανούμε αντάξιοι των οραμάτων τους για ελευθερία και δημοκρατία και μία Ομογένεια δυνατή και συσπειρωμένη».




This article comes from Diaspora Grecque
http://diaspora-grecque.com

The URL for this story is:
http://diaspora-grecque.com/article.php?storyid=1549