ΕΞΟΡΜΗΣΗ 2009

Date 8/4/2009 8:27:57 | Topic: ECOLE GRECQUE

Το Γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών επισκέφθηκε την Μασσαλία
ΕΞΟΡΜΗΣΗ 2009 - Η Μεσόγειος μας ενώνει;


Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία κύριος Αντώνης Αλεξανδρίδης, καθηγητές και μαθητές από το Γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών επισκέφτηκαν το δημόσιο Λύκειο Thiers.

Η Μεσόγειος μας ενώνει; Είναι και ήταν από παλιά η Μεσόγειος σύνδεσμος όλων των Μεσογειακών χωρών; Έχουν κοινά στοιχεία και κοινά προβλήματα οι περιοχές και τα λιμάνια που βρέχονται από την Μεσόγειο; Καταφατικά απαντά μια ομάδα 70 ελλήνων μαθητών και 10 καθηγητών από το Γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών που ασχολείται με αυτό το θέμα πολλά χρόνια. Η ομάδα αυτή εστίασε για φέτος στην Μασσαλία. Δούλεψε σε 10 υποομάδες διαφορετικών ενδιαφερόντων και με την βοήθεια των 10 καθηγητών συμβούλων είδε την Μασσαλία από πολλές σκοπιές. Σημαντικά θέματα που εξέτασε είναι: Η ελληνικές ρίζες της Μασσαλίας ,η ελληνικότητα στην σημερινή Μασσαλία, η Μεσόγειος και τα περιβαλλοντικά προβλήματά της, κοινά στοιχεία μεσογειακών λιμανιών και πόλεων κτλ

Η φιλόλογος, υπεύθυνη των τμημάτων των νέων ελληνικών στο λύκειο Thiers κυρία Τσιμηρίκα Λαμπρινή μαζί με τον Διευθυντή του Λυκείου Thiers κύριο Phillippe FREYDEFONT καί κάποια άπο τα πολλά παιδιά που παρακολουθούν μαθήματα νέων ελληνικών στο Λύκειο αυτό.

Η ομάδα αυτή με τον τίτλο ΕΞΟΡΜΗΣΗ 2009 ταξίδεψε στην Μασσαλία (23,24,25,26 Μαρτίου 2009 ) για να διαπιστώσει και επί τόπου τα όσα ερεύνησε.
Επισκέφτηκε το δημόσιο Λύκειο Thiers και με την βοήθεια του Διευθυντή κου Phillippe FREYDEFONT έμαθε αρκετά για το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα και πληροφορήθηκε με χαρά ότι πολλά παιδιά του Λυκείου διαλέγουν να παρακολουθήσουν μαθήματα νέων ελληνικών σε προαιρετική βάση (τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται έτσι και αλλιώς σε όλα τα Λύκεια και παίζουν ρόλο στο Bac.) ( Eκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας) Επίσης το Λύκειο Thiers και το Κολλέγιο Αθηνών από κοινού θα πάρουν μέρος σε περιβαλλοντικά προγράμματα(όπως καθαρισμός των ακτών της Μεσογείου κάθε Σεπτέμβριο)…
Επισκέφτηκε το Μουσείο Ιστορίας της Μασσαλίας και το Jardin de Vertige όπου εκθέτονται πολλά στοιχεία που αποδεικνύουν την πολύ παλιά σχέση Ελλάδας και Μασσαλίας .


Η αρχηγός της αποστολής του Γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών κα Εβίτα Αμαριωτάκη δίνει στον διευθυντή του ΛυκείουThiers κύριο Phillippe FREYDEFONT ένα ενθύμιο της επίσκεψης των ελλήνων μαθητών και καθηγητών.
Την έκθεση του λευκώματος <<Φώκαια 1913-1920 >> του Φελίξ Σαρτιώ, που έγινε στο Ιστορικό Μουσείο Μασσαλίας προλόγησε, σε ένα κατάμεστο από έλληνες ακροατήριο, ο έλλην πρόξενος στη Μασσαλία κος Α.Αλεξανδρίδης ο οποίος και καλωσόρισε τους έλληνες μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών στη Μασσαλία ,παλιά αποικία των ελλήνων….
Ο κος Α.Αλεξανδρίδης υπήρξε ο εμψυχωτής, ο πυρήνας , και ο συνοργανωτής του προγράμματός μας και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ο Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Τσοπάνογλου μίλησε και μαγνήτισε στην ομάδα της Εξόρμησης για τα θέματα της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού της Μασσαλίας. Η ομιλία του έγινε μέσα στον πολύ παλιό Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου μετά από την λειτουργία για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
Επίσης στην Μασσαλία, στην έδρα της Ελληνικής Κοινότητας, υποδέχτηκαν την ομάδα της Εξόρμησης του Γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών και πάρα πολλοί έλληνες. Τους βρήκαμε ενωμένους, ενθουσιώδεις και εορτάσαμε μαζί τους την εθνική μας εορτή (25η Μαρτίου ).Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους εκπαιδευτικούς που καταφέρνουν να ετοιμάζουν τέτοιες ελληνικές γιορτές στην Μασσαλία.


Κατά την έναρξη της γιορτής της 25ης Μαρτίου, η υπεύθυνη του Ελληνικού Σχολείου Μασσαλίας, φιλόλογος κυρία Μουσικούδη Ιωάννα, η οποία είχε και τη γενική ευθύνη της διοργάνωσης της γιορτής, καλωσόρισε τους καθηγητές και τους μαθητές του Γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών και υπογράμμισε την μοναδικότητα αυτού του εορτασμού που πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή ενός σχολείου της Διασποράς κι ενός γνωστού σχολείου της ελληνικής πρωτεύουσας.

Πραγματικά άξιοι εκπαιδευτικοί κρατάνε την ελληνικότητα της Μασσαλίας…
Η ομάδα τέλος επισκέφτηκε στην Cite Radieuse την πολυκατοικία που σχεδίασε ο Corbusier και μίλησε με την κα Genevieve de Broche des Combes (το γένος Πετροκόκκινου ) που πραγματικά ήταν πολύ συμπαθητική και πηγή πληροφοριών ….
Η ομάδα της Εξόρμησης 2009 θα παρουσιάσει στο Κολλέγιο Αθηνών πρόγραμμα αφιερωμένο στη Μασσαλία και θα τονίσει ότι την βρήκε πολύ ελληνική ,πολύ φιλόξενη και πολύ όμορφη.
Ευχαριστούμε. (Η αρχηγός κα Εβίτα Αμαριωτάκη)



Οι δύο πρόεδροι των Ομογενειακών Συλλόγων Μασσαλίας, ο κύριος Σταύρος Πεταλάς, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μασσαλίας και ο κύριος Δημήτριος Ακαρτζού, πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας, λαμβάνουν χρηματική βοήθεια από την αρχηγό της αποστολής κυρία Εβίτα Αμαριωτάκη, παρουσία του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στη Μασσαλία, κυρίου Αντώνη Αλεξανδρίδη.

Ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Μασσαλίας, κυρίου Σταύρου Πεταλά

Εκ μέρους της Ελληνικής Κοινότητας, καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά τα Ελληνόπουλα που μαζί μας σήμερα θα τιμήσουν την Εθνική μας Επέτειο. Θα τους ζητήσω όμως, να είναι επιεικείς στην κρητική τους στα δικά μας παιδιά, για τη γιορτή που θα μας παρουσιάσουν.Ένα μεγάλο ευχαριστώ επίσης, στους εκπαιδευτικούς, που τόσο κουράστηκαν για αυτήν. Μη ξεχνάτε ότι εδώ στα ξένα, η Ελληνική γλώσσα είναι μια δεύτερη γλώσσα, δεν είναι η μητρική όπως λέμε στην Πατρίδα.
Και τώρα δύο λόγια για το ιστορικό γεγονός. Το 1789 στις 14 Ιουλίου, οι Γάλλοι επαναστατούν. Ο Λουδοβίκος ο 16ος πέφτει, κι έρχεται η Εθνοσυνέλευση, και ο Ναπολέων Βοναπάρτης φέρνει την διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Ο Κολοκοτρώνης είπε κάποτε, πως η Γαλλική επανάσταση του φάνηκε σαν σάλπιγμα της δεύτερης παρουσίας που διαλαλούσε το πλησίασμα της ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ. Στο Παρίσι Έλληνες της διασποράς και φιλέλληνες ίδρυσαν το ΕΛΛΗΝΟΓΛΩΣΣΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, πρόεδρος του οποίου ήταν ο ΓΚΟΥΦΙΕ Γάλλος φιλέλληνας. Μετά ήλθε η ΦΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, με τους ΤΣΑΚΑΛΩΦ, ΣΚΟΥΦΑ, και ΞΑΝΘΟΝ, δύο οργανώσεις επαναστατικών σκοπών, κατά του τούρκου κατακτητή.
Οι διό αυτές οργανώσεις, ήταν τα πρώτα στηρίγματα του επαναστατικού οικοδομήματος.
-Σιγά, σιγά, ο αγώνας οργανώνεται, οι σκλάβοι ελπίζουν.
-Ο Παλαιών Πατρών Γερμανών στην Αγία Λαύρα δίνει το σύνθημα.
-Στο βωμό της θυσίας έπεσαν χιλιάδες γνωστοί, και άγνωστοι, από όλα τα στρώματα του Ελληνικού Λαού.
ΒΑΡΙΑ Η ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ
Εμείς σήμερα, που ήρθαμε μετά, γεννημένοι στην λευτεριά που αυτοί μας χάρισαν, και με τα δικαιώματα του ανθρώπου, ανήμερα του Ευαγγελισμού, γιορτάζουμε το γεγονός.
Εμείς, Έλληνες της Διασποράς, με το Ελληνικό αίμα που ζεστό κυλλά στις φλέβες μας, και ακόμα πιο πολύ, με την Ελληνική μας συνείδηση, λέμε σε όλους αυτούς ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ, από τα βάθη του ΕΙΝΑΙ μας. Δίνουμε δε την υπόσχεση με τους καιρούς που τρέχουν, να κρατάμε ψηλά και τη ΛΕΥΤΕΡΙΑ, και την Ελληνική μας ΠΑΡΑΔΟΣΗ.

Αιώνια θα μείνετε στη μνήμη μας
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ



Η εκπαιδευτικός κυρία Σοφία Αργυρίου, με μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μασσαλίας, οι οποίοι με ευθύνη της και ντυμένοι με παραδοσιακές στολές, παρουσίασαν ένα πετυχημένο σκετς για την 25η Μαρτίου και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Ελλάδας που χάρισαν ευχάριστες στιγμές στους παρευρισκόμενους.








Η γιορτή του Ελληνικού Σχολείου Μασσαλίας πραγματοποιήθηκε στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας Μασσαλίας, σε μια αίθουσα ασφυκτικά γεμάτη..







Μετά τον εθνικό ύμνο τα παιδιά της ξενιτιάς ενώθηκαν με τα παιδιά της μητέρας Ελλάδας και όλα τα ελληνόπουλα γιόρτασαν την εθνική μας εορτή της 25ης Μαρτίου χορεύοντας παραδοσιακούς χορούς.






Επιστολή εκ μέρους των μαθητών της Μασσαλίας

Ως υπεύθυνη των Τμημάτων Ελληνικής Γλώσσας Μασσαλίας, θα ήθελα να απευθύνω αυτήν την επιστολή εκ μέρους των μαθητών μας στην ομάδα Εξόρμησης 2009 του Γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών και να σας ευχαριστήσω όλους, καθηγητές και μαθητές, για την ολιγοήμερη παρουσία σας στη Μασσαλία.
Καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκδήλωση που παρουσιάσατε στο Λύκειο Thiers, η οποία πραγματικά αποτέλεσε γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στους μαθητές των δύο σχολείων και επαλήθευσε το μήνυμα «η Μεσόγειος μας ενώνει».
Ειδικότερα όμως θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ευκαιρία που δώσατε στους μαθητές του Ελληνικού Σχολείου Μασσαλίας και σε μας τους εκπαιδευτικούς που εργαζόμαστε σ’αυτό να γιορτάσουμε μαζί σας την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Ήταν η πρώτη φορά που σε κάποια γιορτή του σχολείου μας συμμετείχαν ενεργά καθηγητές και μαθητές από την Ελλάδα και μάλιστα με κείμενα και οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο μας έδειξε το πόσο άρτια είχατε οργανώσει την επίσκεψή σας στο σχολείο μας. Δεν μπορώ φυσικά να μην αναφερθώ και στην υπέροχη ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τα παιδιά της Εξόρμησης 2009 μετά τη γιορτή: στα τραγούδια που τραγουδήσαμε όλοι μαζί παρέα με τη συνοδεία της κιθάρας τους, στους χορούς που χορέψαμε όλοι μαζί, μαθητές και καθηγητές της Ελλάδας και της Διασποράς, στα γέλια, στα αστεία, στις ανταλλαγές τηλεφώνων και διευθύνσεων που γεφύρωσαν την απόσταση ανάμεσα σε Αθήνα και Μασσαλία.
Σας διαβεβαιώνω ότι για πρώτη φορά κάποια σχολική γιορτή μας είχε τόσο μεγάλη διάρκεια.
Γνωρίζετε πως ανάμεσα στους μαθητές του Ελληνικού Σχολείου Μασσαλίας συγκαταλέγονται παιδιά δεύτερης, τρίτης, ακόμη και τέταρτης γενιάς ελλήνων μεταναστών τα οποία δεν έχουν πολύ συχνά την ευκαιρία να συναντήσουν συνομήλικούς τους μαθητές από την Ελλάδα. Η επίσκεψή σας άφησε πίσω της έναν ενθουσιασμό που ακόμη αιωρείται στην αίθουσα όπου διοργανώθηκε η γιορτή και μια αίσθηση περηφάνειας για την ελληνική μας καταγωγή.

Σας ευχαριστούμε και πάλι,
Μουσικούδη Ιωάννα, φιλόλογος
Υπεύθυνη των ΤΕΓ Μασσαλίας,




This article comes from Diaspora Grecque
http://diaspora-grecque.com

The URL for this story is:
http://diaspora-grecque.com/article.php?storyid=1579