Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΝΟΤΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-LE SUD DE LA FRANCE PARLE GREC.

Date 31/5/2006 13:15:03 | Topic: ECOLE GRECQUE

Επίσκεψη του Λυκείου Περιστέριου,Visite du Lycée Péristériou
Visite du Lycée Péristériou à Marseille

Le lycée de Péristériou a visité le Sud de la France du 25 au 30 avril 2006,dans le cadre du programme culturel « le Sud de la France parle Grec ».
Les élèves ont visité Salin de Giraud, Arles, Marseille, Aix-en- Provence et ont été accueilli par le Consulat Général de Grèce à Marseille et par la Communauté grecque de Salin de Giraud.
Le samedi 29 avril 2006 à 11h30, accueil de 15 élèves et 2 professeurs du lycée Péristériou d’Athènes au siège de l’Union Hellénique de Marseille et de la région avec la communauté grecque de Marseille. Une quinzaine d’élèves du collège et du lycée grecs de Marseille étaient venus les saluer. Grâce à Mme Vassiliki Lefkoudi et Mr Ioannis Katsanos, professeurs de Grec à Marseille, les élèves de ces deux écoles correspondent depuis maintenant 2 ans. Très bonne ambiance autour d’un buffet froid et, comme le veut la tradition, “on a chanté et dansé Grec”.

Remarque d’un élève grec :
« cela est étrange mais, depuis que je suis ici, je ne me sens pas loin de mon pays ».

Bravo à tous pour cette réussite

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 9ΟΥ ΕΝΙΑΙΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΝΟΤΟ


Κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα επισκέφθηκε την περιοχή μας το 9ο Λύκειο Περιστερίου μετά από πρόσκληση του ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Μασσαλίας σε συνεννόηση με το Γραφείο Εκπαίδευσης Παρισίων και με τη συνδρομή του Γενικού Προξενείου Μασσαλίας.


Photo : avec le Consul Général de Grèce, Monsieur Petros Panayotopoulos
Η επίσκεψη αυτή ήταν το επιστέγασμα μιας διετούς προσπάθειας μαθητών και καθηγητών του Λυκείου Περιστερίου. Οι καθηγητές Μυρτώ Καλογεροπούλου και Θανάσης Πολιτσόπουλος με μια ομάδα μαθητών του Λυκείου ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 2004 το πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο«Ο γαλλικός νότος μιλάει ελληνικά» που είχε ως στόχο την ανίχνευση του ελληνικού στοιχείου στις νότιες ακτές της Γαλλίας.






Photo : Yannis Katsanos à gauche sur la photo avec les autres professeurs au café Van Gogh à Arles
Οι μαθητές του ελληνικού Γυμνασίου και Λυκείου Μασσαλίας μόλις πληροφορήθηκαν την προσπάθεια των μαθητών του Λυκείου Περιστερίου, και με παρότρυνση της καθηγήτριάς τους, άρχισαν να αλληλογραφούν μαζί τους ανταλλάσσοντας εμπειρίες και πληροφορίες σχετικά με την περιοχή της νότιας Γαλλίας και την παρουσία του ελληνικού στοιχείου.
Η δεκαεξαμελής αντιπροσωπεία μαθητών του 9ου Λυκείου Περιστερίου και οι δύο συνοδοί καθηγητές τους έφτασαν στην περιοχή μας την Τρίτη 25 Απριλίου και κατέλυσαν στη γενέτειρα του ζωγράφου Πωλ Σεζάν, Αιξ-εν-Προβάνς. Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους οι μαθητές και οι καθηγητές περιηγήθηκαν στην περιοχή μας συνοδευόμενοι από τους καθηγητές του ελληνικού σχολείου Μασσαλίας, Γιάννη Κατσάνο και Βάσω Λευκούδη.




Photo : au siège de la Communauté de Salin de Giraud
Την Τετάρτη 26 Απριλίου επισκέφθηκαν το αρχαίο θέατρο της Οράγγης και τη προβηγκιανή αγορά της πόλης καθώς επίσης και το ανάκτορο των Παπών, τo κέντρο της πόλης και τη γέφυρα Σεν Μπενεζέ στην Αβινιόν. Το απόγευμα, μετά την περιήγησή τους στο κάστρο του Μπο-ντε-Προβάνς παρακολούθησαν στην Καθεδρική των εικόνων την προβολή που ήταν αφιερωμένη στον ζωγράφο Πωλ Σεζάν.
Την επόμενη ημέρα, Πέμπτη 27 Απριλίου, επισκέφθηκαν την Μασσαλία και έγιναν δεκτοί από τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας, κύριο Πέτρο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος τους συνεχάρη για την αξιόλογη εργασία τους και τους ενημέρωσε για την περιοχή ευθύνης του Γενικού Προξενείου Μασσαλίας, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση την δραστηριοποίηση του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή. Μετά τη μικρή δεξίωση στο Γενικό Προξενείο η αποστολή συνέχισε την περιήγησή της στην πόλη με την επίσκεψη-ξενάγηση στο εξαιρετικού ενδιαφέροντος Ιστορικό Μουσείο της Μασσαλίας.




Photo : aux arènes d'Arles
Το πρωί της Παρασκευής 28 Απριλίου ήταν αφιερωμένο στην Αρλ, την πόλη όπου έζησε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα ο ζωγράφος Βαν Γκογκ. Οι μαθητές αφού επισκέφθηκαν την εκκλησία του Σεν Τροφίμ, τις ρωμαϊκές αρένες και το αρχαίο θέατρο, κατέληξαν στις όχθες του Ροδανού ποταμού. Το μεσημέρι η ελληνική κοινότητα του Σαλέν-ντε-Ζιρό υποδέχτηκε με μεγάλη συγκίνηση τους έλληνες μαθητές. Η φιλοξενία, χαρακτηριστικό της ελληνικής φυλής από τα ομηρικά χρόνια, άρχισε με το πλούσιο γεύμα που ετοίμασαν οι γυναίκες του Σαλέν στην ορθόδοξη εκκλησία του χωριού. Το γλέντι συνεχίστηκε με παρουσίαση χορών και τραγουδιών που είχαν ετοιμάσει οι έλληνες μαθητές και έληξε με την συμμετοχή όλων στην εορταστική ατμόσφαιρα. Το απόγευμα ξεναγήθηκαν στην περιοχή της Camargue και ιδιαίτερα στις αλυκές, τόπο εργασίας των Ελλήνων μεταναστών επί σειρά ετών.
Το μεσημέρι του Σαββάτου 29 Απριλίου 2006 ήταν η σειρά των ελληνικών κοινοτήτων Μασσαλίας να υποδεχτούν με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο τους έλληνες μαθητές. Η συνάντηση των μαθητών του Λυκείου Περιστερίου με τους μαθητές του Ελληνικού Σχολείου Μασσαλίας έγινε στο χώρο της Ελληνικής Ένωσης και υπήρξε ιδιαίτερα θερμή. Μαθητές και καθηγητές μαζεύτηκαν γύρω από τα τραπέζια με τους πλούσιους μεζέδες για να ακούσουν το « καλώς ορίσατε » από τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Μασσαλίας, κύριο Σ. Πεταλά και την κυρία Θεοδωράκη, εκπρόσωπο του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας κυρίου Δ.Ακαρτζού. Το γλέντι ολοκληρώθηκε με χορούς και τραγούδια από όλους τους παρευρισκόμενους.




Photo : au siège de l'Union hellénique de Marseille et de la région
Την επόμενη μέρα το μεσημέρι, Κυριακή 30 Απριλίου, οι μαθητές του 9ου Λυκείου Περιστερίου επέστρεψαν στην Ελλάδα γεμάτοι εικόνες από τα τοπία του γαλλικού νότου και γεμάτοι χαρά που το όνειρό τους είχε γίνει πια πραγματικότητα. Επέστρεψαν συγκινημένοι και πιο πλούσιοι πίσω στην μητέρα-πατρίδα, αν και όπως παρατήρησε ένας από αυτούς στον φιλόλογο Γιάννη Κατσάνο που τους συνόδευε«είναι περίεργο αλλά όσο ήμουν εδώ μαζί σας αισθανόμουν πως δεν έφυγα ποτέ από την πατρίδα μου...».




This article comes from Diaspora Grecque
http://diaspora-grecque.com

The URL for this story is:
http://diaspora-grecque.com/article.php?storyid=446