ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΠΡΟΣ

Date 7/3/2007 10:26:31 | Topic: CHYPRE

Συγκλονιστική μαρτυρία του ανθρώπου που παρέλαβε τον Χριστάκη στο Δίκωμο το 1974
"Κράτησα στα χέρια μου το παιδί"

Άλλη μια, ζωντανή αυτή τη φορά, απόδειξη και μαρτυρία, ότι ο πεντάχρονος το 1974 Χριστάκης Γεωργίου, μεταφέρθηκε τραυματισμένος στην Τουρκία, παρουσιάζει σήμερα ο "Π". Ο Μεχμέτ Μερτζάν, στρατιώτης στον τουρκικό στρατό το 1974, ο οποίος ήταν υπεύθυνος παραλαβής τραυματιών στο πρόχειρο στρατιωτικό νοσοκομείο που στήθηκε στο Δίκωμο δηλώνει στην εφημερίδα μας ότι θυμάται τον μικρό Χριστάκη, ότι τον κράτησε στα χέρια του και ότι το παιδί, αφού του έδωσαν τις πρώτες βοήθειες εστάλη στα Άδανα.
Η συνέντευξη
"Το παιδί στάληκε στα Άδανα", μαρτυρεί Τούρκος πρώην στρατιώτης μετά από 33 χρόνια για τον μικρό Χριστάκη Γεωργίου που είναι αγνοούμενος από το 1974. Ο Μεχμέτ Μερτζάν θυμάται την ημέρα που η κυρά Μυροφόρα πήγε το παιδί της στο στρατιωτικό νοσοκομείο και διηγείται στον "Π" όλες τις λεπτομέρειες που ανακαλεί στη μνήμη του.

Ο Μεχμέτ Μερτζά, έκανε τη στρατιωτική του θητεία στην Κύπρο τις ημέρες της τουρκικής εισβολής. Δηλώνει : "Τότε ήμουν υπεύθυνος για την παραλαβή των τραυματιών που έφταναν στο στρατιωτικό νοσοκομείο που στήθηκε στο Δίκωμο. Μόλις είδα τη φωτογραφία του μικρού Χριστάκη που δημοσίευσε χθες η τουρκική εφημερίδα Σαμπάχ θυμήθηκα αμέσως το παιδί και τη μάνα του που ήρθαν στο στρατιωτικό νοσοκομείο", λέει ο Μεχμέτ Μερτζάν και συνεχίζει: "Μόλις είδα τη μάνα να φέρνει το παιδί τραυματισμένο, δεν άντεξα. Έτρεξα και το πήρα στα χέρια μου και το πήγα αμέσως μέσα στο νοσοκομείο". Ο Μεχμέτ λεει ακόμα ότι οι γιατροί έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το παιδί και την κατάσταση της υγείας του. Εξηγεί επίσης ότι σε μια φάση προσπάθησε να επικοινωνήσει με τη μάνα του μικρού Χριστάκη για να μάθει πώς τραυματίστηκε το παιδί και της μίλησε στα αγγλικά. Κουτσά στραβά, όπως αναφέρει, εξηγήθηκαν όσο ήταν δυνατόν.

"Τη ρώτησα πώς τραυματίστηκε το παιδί. Και όπως κατάλαβα μου είπε κάτι για σφαίρες και ατύχημα", σημειώνει ο Μεχμέτ και προσθέτει: " Ώρες αργότερα , ξανασυνάντησα τη μάνα του παιδιού και πάλιν έξω από το νοσοκομείο. Θυμάμαι που την είδα να περιμένει ακόμη πολύ στεναχωρεμένη. Πότε-πότε έμπαινε μέσα να δει τι συμβαίνει και προσπαθούσε να μάθει για την κατάσταση του γιου της". Ο Μεχμέτ επανέρχεται στο ζήτημα των γιατρών για να πει ότι συμπεριφέρθηκαν πολύ καλά, τόσο στη μάνα όσο και στο παιδί: "Μάλιστα ο διοικητής του συντάγματος Νεζίχ Σιράλ έδωσε οδηγίες στους γιατρούς να προσέξουν πολύ το παιδί".

Τέλος ο Μεχμέτ Μετζάν, στη συνέντευξη του επιβεβαιώνει, αυτό που αναφέρεται στο έγγραφο που δημοσίευσε την Κυριακή η εφημερίδα μας λέγοντας ότι θυμάται πως το παιδί το μετέφεραν στη συνέχεια στα Άδανα για περαιτέρω νοσηλεία και καταλήγει: "Αλλά ασφαλώς στη συνέχεια δεν είναι δυνατόν να ξέρω τι έγινε". Ο Μεχμέτ Μερτζάν, που διαμένει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, ζει με τη σύνταξη που λαμβάνει ως τραυματίας πολέμου αφού το 1974 είχε τραυματιστεί στην Κύπρο.

Πρωτοσέλιδο στη Σαμπάχ
Πάντως χθες το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του "Π" δεν δημοσιεύθηκε σε οποιοδήποτε τουρκικό έντυπο εκτός από την εφημερίδα Σαμπάχ. Η Σαμπάχ παρουσίασε το θέμα στο πρωτοσέλιδό της με όλες τις φωτογραφίες και τα στοιχεία υπό τον τίτλο "Είναι στην Τουρκία αγνοούμενος για 33 χρόνια;". Στο ίδιο δημοσίευμα υπήρχε και διάψευση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών. Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ παρόμοιες ειδήσεις βγαίνουν συχνά στον κυπριακό τύπο. "Αυτού του τύπου οι ειδήσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά", ανέφεραν πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ στη Σαμπάχ. Μάλιστα ανέφεραν ότι πρώτη φορά άκουγαν για μια τέτοια στρατιωτική περιοχή στην Κύπρο, όπως το Παλαίκυθρο, το οποίο στο σχετικό έγγραφο αποδίδεται -λανθασμένα- ως Palekittina.

Της Άννας Ανδρέου
Κωδικός άρθρου: 697771
ΠΟΛΙΤΗΣ - 06/03/2007, Σελίδα: 3
This article comes from Diaspora Grecque
http://diaspora-grecque.com

The URL for this story is:
http://diaspora-grecque.com/article.php?storyid=675