Επίσκεψη ΥΦΥΠΕΞ κ. Κασσίμη στα ελληνόφωνα χωριά της Κ. Ιταλίας
Ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Θεόδωρου Κασσίμη στα ελληνόφωνα χωριά της Κ. Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής του στην Καλαβρία και την Απουλία, την πρώτη Έλληνα κυβερνητικού αξιωματούχου στην περιοχή, ο κ. Κασσίμης συνοδευόμενος από τους έλληνες πρέσβεις στη Ρώμη και το Βατικανό κ.κ. Ροκανά και Χισκάκη και το γενικό πρόξενο Νεαπόλεως κ. Ιωάννου είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τη δύναμη της κοινής καταγωγής σε μία γλώσσα και έναν πολιτισμό ακόμη και σήμερα σε μία εποχή ομογενοποίησης του κόσμου.
Σταθμοί της περιοδείας του Υφυπουργού Εξωτερικών ήταν όλοι οι ελληνόφωνοι δήμοι (6 στην Καλαβρία και 11 στην Απουλία), όπου είχε συναντήσεις με τους δημάρχους και τους εκπροσώπους των συλλόγων των περιοχών, ενώ επισκέφθηκε τα σχολεία όπου διδάσκεται η νέα ελληνική γλώσσα και το Ινστιτούτο Ελληνόφωνων Σπουδών (IRSSEC) στη Μπόβα Μαρίνα, όπου και έκανε τα αποκαλυπτήρια πλακέτας στην είσοδο του κτιρίου του Ινστιτούτου, εις ανάμνηση της επίσκεψής του. Σημαντικός σταθμός ήταν και η επίσκεψη του κ. Κασσίμη στην Ελληνορθόδοξη Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεριστή στο Bivogni, όπου τον υποδέχτηκαν ο Επίσκοπος κ. Antonio Scorvino και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας Αρχιμανδρίτης Ευάγγελος Υφαντίδης.
Ο κ. Κασσίμης είχε επίσης επαφές με εκπροσώπους των ελληνικών κοινοτήτων τόσο στην Καλαβρία (Ρήγιο, Μεσσήνη, Παλέρμο), όσο και στην Απουλία (Μπάρι, Μπρίντιζι, Φοβαία) τους οποίους και ευχαρίστησε και για την έντονη παρουσία τους στις περιοχές που ζουν, αλλά και για τους στενούς δεσμούς που αναπτύσσουν με τους κατοίκους των ελληνόφωνων χωριών.
«Η επίσκεψη αυτή πρέπει να συσφίξει τις σχέσεις μας μέσα στο πνεύμα της αδελφότητας που μας συνδέει. Να βάλει θεμέλια για μόνιμους δεσμούς με την Ελλάδα. Αυτή είναι η δική μας ελπίδα, που όπως έλεγε ο Αριστοτέλης, είναι ένα όνειρο που κάνουμε ξύπνιοι» τόνισαν χαρακτηριστικά στον Έλληνα Υφυπουργό ο αντιδήμαρχος του Ραχουδίου Μάριο Μαεσάνο, ο δήμαρχος του Γκαλιατσανού Τσίτσιο Μαγκραβίτι, ο βουλευτής της περιφέρειας της Καλαβρίας Τζιοβάνι Νουτσέρα.
«Σήμερα σε θεσμικό επίπεδο αναγνωριζόμαστε από το ιταλικό κράτος ως γκρεκάνικη περιοχή. Αυτή η επίσκεψη είναι η βάση για θεσμικούς δεσμούς με την Ελλάδα. Τώρα η ισχυρή συνείδηση που υπάρχει σε όλους εδώ ενισχύεται από την επίσκεψη αυτή» επισήμανε ο δήμαρχος της Ορεινής Μπόβα εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του γι αυτή την επίσκεψη.
Στο Κοριλιάνο της Απουλίας – τελευταίο σταθμό του στην Απουλία – ο κ. Κασσίμης ολοκληρώνοντας την περιοδεία του δήλωσε :
«Με διακατέχουν αισθήματα μεγάλης χαράς και συγκίνησης, τα οποία θα μπορούσε να νιώσει οποιοσδήποτε Έλληνας βρεθεί στη Μεγάλη Ελλάδα. Στην Καλαβρία και στην Απουλία διαπιστώνεις ότι η ελληνική γλώσσα, η γλώσσα μας πατρίδα μας όπως λένε οι ίδιοι, επί τόσους αιώνες έχει μείνει ζωντανή από γενιά σε γενιά, χωρίς να διδάσκεται. Και φυσικά είναι πολύ σημαντικό που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει η βοήθεια των ανθρώπων αυτών στην εκμάθηση του γλωσσικού ιδιώματός τους, τα γκρεκάνικα ή τα γκρίκος. Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες της Ελλάδος προς την ιταλική κυβέρνηση για τις προσπάθειες διατήρησης των τοπικών διαλέκτων των περιοχών αυτών. Προσπάθειες τις οποίες εντείνει και η ελληνική κυβέρνηση με την αποστολή αποσπασμένων εκπαιδευτικών και με τη βοήθεια της καταγραφής της γλώσσας αυτής».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα σηματοδοτήσει αυτή η επίσκεψη, ο κ. Κασσίμης τόνισε :
«Πολύ σημαντική είναι η ενίσχυση της εκπαιδευτικής προσπάθειας και στην περιοχή της Καλαβρίας και της Απουλίας για να μπορέσει να εμπλουτιστεί η γλώσσα, γιατί κινδυνεύει να χαθεί αν δεν μπορέσει να πλουτίσει σε λέξεις. Όσοι τις χρησιμοποιούν θέλουν να δανείζονται λέξεις από την ελληνική που είναι η μάνα γλώσσα της γλώσσας τους. Η βοήθεια αυτή δίδεται με την παράλληλη διδασκαλία των νέων ελληνικών, με τη σύσφιγξη των σχέσεων με δήμους και περιφέρειες της Ελλάδος και με την υλοποίηση κοινών πολιτιστικών προγραμμάτων.
Από την πλευρά μας το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ) δίνει μεγάλη έμφαση σε προγράμματα ανταλλαγής των νέων μας, τόσο με επισκέψεις των νέων από τις ελληνόφωνες περιοχές της Ιταλίας στην Ελλάδα, όσο και από την Ελλάδα στην Κ. Ιταλία».