Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
CHYPRE : ΚΥΠΡΟΣ
le 20/8/2008 11:15:04

Αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου

Οργίστηκε ο Χριστόφιας από τις επικρίσεις Χρυσοστόμου για το Κυπριακό

Εξάψαλμος στον Αρχιεπίσκοπο

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας αμφισβήτησε την ορθότητα της πολιτικής του Προέδρου σε ομιλία του στο συνέδριο των αποδήμων που διάβασε ο Μητροπολίτης Πάφου - οι πατριωτικές κορώνες μας έχουν οδηγήσει στα πρόθυρα της καταστροφής ανταπάντησε ο Χριστόφιας.


Στο απόγειό της έφθασε χθες η υποβόσκουσα αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για τους χειρισμούς στο Κυπριακό. Αφορμή ήταν η ομιλία του Αρχιεπισκόπου στο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων, την οποία διάβασε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, αφού ο κ. Χρυσόστομος απουσιάζει στην Κίνα. Η ομιλία περιείχε σφοδρές επικρίσεις κατά του Δημήτρη Χριστόφια για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τη νέα διαδικασία λύσης που ξεκινά το Σεπτέμβρη. Συγκεκριμένα, ο Αρχιεπίσκοπος αμφισβήτησε τις προτάσεις του Προέδρου για το πολίτευμα και την εκ περιτροπής προεδρία, έκανε λόγο για υποβιβασμό του προβλήματος σε διακοινοτική διαφορά, ενώ επέκρινε έντονα την απόφαση να επιτραπεί στους Τ/Κ να μεταβούν στις 8 Αυγούστου στα Κόκκινα μέσω του Λιμνίτη. Φανερά οργισμένος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέβηκε στο βήμα, μίλησε εκτός κειμένου και στηλίτευσε τη στάση του Αρχιεπισκόπου, ενώ αμφισβήτησε την απήχησή του κ. Χρυσοστόμου στο λαό, λόγω του γνωστού τρόπου εκλογής του στο αρχιεπισκοπικό αξίωμα. Υπογράμμισε ότι ο ίδιος εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τους πολίτες με ποσοστό 55% κι όχι 8%, η 10% (αφήνοντας τεράστια αιχμή κατά του κ. Χρυσοστόμου). Η χθεσινή αντιπαράθεση έθεσε τέρμα στην προσωρινή όπως αποδείχθηκε εκεχειρία Προέδρου και Αρχιεπισκόπου που είχε δρομολογηθεί με πρόσφατες δηλώσεις του τελευταίου, απολύτως μάλιστα υποστηρικτικές προς την πολιτική του κ. Χριστόφια στο Κυπριακό. Ας δούμε, όμως, πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχθηκε η αντιπαράθεση που προκάλεσε έντονα συναισθήματα και προς στιγμήν πάγωσε το συνέδριο των αποδήμων.

Υποβιβάζεται το πρόβλημα

Κανείς από τους συνέδρους και όσους παρακολουθούσαν το συνέδριο των αποδήμων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λευκωσίας δεν περίμενε ότι η ομιλία του Αρχιεπισκόπου θα προκαλούσε τόσο μεγάλη οργή και τόσο έντονη αντίδραση. Ο Μητροπολίτης Πάφου, Γεώργιος, ανέβηκε στο βήμα για να εκφωνήσει την ομιλία του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, ο οποίος δεν μπορούσε να παραστεί στο συνέδριο αφού απουσίαζε στην Κίνα. Στην ομιλία ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε πως "η απλή κοινή λογική μας μάς προκαλεί ερωτηματικά κι ανησυχία" για τους χειρισμούς στο Κυπριακό. "Επιζητούμε", συνέχισε, "πειστική πληροφόρηση και ζητούμε διευκρινίσεις ακόμα και για αυτό που όλοι οι πολιτικοί θεωρούν αυτονόητο, ότι δηλαδή η λύση θα προέλθει από τους Κύπριους για τους Κύπριους". Και ο Αρχιεπίσκοπος διερωτήθηκε πώς συνάδει αυτός ο στόχος με τις δηλώσεις του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για δυο λαούς στο νησί. Σε άλλο σημείο της ομιλίας, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε ότι το πολιτικό πρόβλημα "υποβιβάζεται από πρόβλημα εισβολής και κατοχής σε διακοινοτική διαφορά". Και διερωτήθηκε "αν η αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας συνάδει με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ". Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας αμφισβήτησε και την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να επιτρέψει την μετάβαση Τ/Κ στα Κόκκινα μέσω του Λιμνίτη. Χαρακτήρισε το γεγονός "πέρασμα του Αττίλα για να πανηγυρίσει τις δολοφονίες αμάχων στην Τηλλυρία" και έθεσε το ερώτημα: "Ήταν ανάγκη να το αποσιωπήσουμε και να τους καλωσορίσουμε;". Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι η επιβολή σιωπής δεν βοηθά το κλίμα των διαπραγματεύσεων.


Κυνηγούμε χίμαιρες

Η οργή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το περιεχόμενο της ομιλίας του Αρχιεπισκόπου ήταν εμφανής όταν ανέβηκε στο βήμα για τη δική του προσφώνηση. Μιλώντας εκτός γραπτού κειμένου, ο Δημήτρης Χριστόφιας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά του κ. Χρυσοστόμου και των θέσεων που εξέφρασε. Τόνισε ότι "το κράτος δεν είναι θεοκρατικό. Είναι κράτος σύγχρονο που προέκυψε από τις συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου κι είναι κράτος συνεταιρικό με τους Τ/Κ". Επεσήμανε ότι πρέπει "να πάψουμε να κυνηγούμε χίμαιρες κι αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό". Υπογράμμισε ότι "οι πατριωτικές κορώνες μας έχουν οδηγήσει στην ημικαταστροφή. Αν συνεχιστούν στο όνομα της θρησκείας και της πολιτιστικής κληρονομιάς θα επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή". Και πλέον απευθυνόμενος ανοιχτά προς τον Αρχιεπίσκοπο και τους συν αυτώ ο Δημήτρης Χριστόφιας ανέφερε: "Ο Πρόεδρος έχει εκλεγεί από το λαό με 55%, ούτε με 8% ούτε με 10%, και στο λαό και μόνο δίνει αναφορά". Και κατέληξε στην εκτός κειμένου παρέμβασή του τονίζοντας ότι ο ίδιος δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν.


Παλιά η κόντρα

Παρόμοιες αντιπαραθέσεις μεταξύ του Προέδρου και του Αρχιεπισκόπου για το Κυπριακό έχουν λάβει χώρα και σε προηγούμενα συνέδρια των αποδήμων, όταν ο κ. Χριστόφιας ήταν Πρόεδρος της Βουλής κι ο κ. Χρυσόστομος Μητροπολίτης Πάφου. Αυτές οι κόντρες ήλθαν φαίνεται στο μυαλό του Δημήτρη Χριστόφια όταν ολοκλήρωνε την εκτός κειμένου οργισμένη παρέμβασή του. Κι ενώ βρισκόταν ακόμα στο βήμα, απευθύνθηκε προς τον πρέσβη Ευριπίδη Επαμεινώνδα που είχε αναλάβει τη διοργάνωση του συνεδρίου εκ μέρους του υπουργείου Εξωτερικών. Του είπε χαρακτηριστικά τα εξής: "Αυτά έγιναν και σε προηγούμενα συνέδρια. Δεν θα το ανεχτώ άλλο". Και ζήτησε να ληφθούν μέτρα.


ΓΡΑΦΕΙ ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΑΔΕΙΛΙΝΗΣ
Κωδικός άρθρου: 814599
ΠΟΛΙΤΗΣ - 20/08/2008, Σελίδα: 5

Printer Friendly Page Envoyer  un ami




Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Cration : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thme de Nyko