Περιεχόμενα
Sondage-Δημοσκόπηση
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
SAE - ΣΑΕ : ΠΣΕΚΑ ΠΟΜΑΚ ΝΕΠΟΜΑΚ
le 3/9/2008 11:03:10

Συνεργασία ΣΑΕ, ΠΣΕΚΑ, ΠΟΜΑΚ, ΝΕΠΟΜΑΚ για το μέλλον τού Ελλήνισμου

«ΑΡΙΣΤΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΑΕ ΜΕ ΠΣΕΚΑ ,ΠΟΜΑΚ & ΝΕΠΟΜΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ»






Η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, στο πλαίσιο της ειδικής ενημέρωσης των Κεντρικών Συμβουλίων της ΠΣΕΚΑ και ΠΟΜΑΚ στο Προεδρικό Μέγαρο είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.




Συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτελεσματικότερη συνεργασία μεταξύ του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και των Κυπριακών οργανώσεων των Αποδήμων ΠΣΕΚΑ και ΠΟΜΑΚ, παρουσίασε η Γραμματέας ΣΑΕ Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, στο πλαίσιο της ΚΒ’ Συνεδρίασης ΠΣΕΚΑ και ΠΟΜΑΚ και του Δ’ Παγκοσμίου Συνεδρίου της οργάνωσης των νέων Κυπρίων ΝΕΠΟΜΑΚ που διοργανώνεται στην Λευκωσία.

Μεταφέροντας τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Στ.Ταμβάκη και των μελών του προεδρείου του ΣΑΕ, η Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους τομείς κοινής δράσης που αφορούν κυρίως στην προώθηση των εθνικών θεμάτων, με κυρίαρχο το Κυπριακό, αλλά και ζητήματα που άπτονται της εκπόνησης προγραμμάτων για την Νεολαία, της ενίσχυσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, αλλά και της διάσωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Στο ζήτημα της Κύπρου η Γραμματέας του ΣΑΕ, σημείωσε ότι το ΣΑΕ στέκεται συναγωνιστής και συμπαραστάτης του Κυπριακού λαού στο δίκαιο αγώνα του και ευχαρίστησε την ηγεσία και τα μέλη της ΠΣΕΚΑ και της ΠΟΜΑΚ για τις ακούραστες προσπάθειές τους.
Επεσήμανε ότι στόχος είναι μια διευρυμένη, συντονισμένη συνεργασία ανά χώρα, ανά ήπειρο για την προβολή του Κυπριακού προβλήματος, μέσα από την αξιοποίηση του Παγκόσμιου Δικτύου που διαθέτει η Ελληνική και Κυπριακή Διασπορά, το οποίο, όπως είπε, με την συνεχή ενημέρωση, την ανταλλαγή απόψεων, την επικοινωνία, τον συντονισμό που οδηγεί στην συσπείρωση των δυνάμεων του Ελληνισμού, θα επιτρέψει την αμεσότερη πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και θα καταστήσει την Ομογένεια υπολογίσιμη δύναμη στις χώρες όπου τα μέλη της ζουν.

Η Δρ. Σαραντοπούλου ανέφερε ότι ιδιαίτερα για τον ευρωπαϊκό χώρο, επιβάλλεται να αξιοποιηθεί το βήμα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Κοινοβουλίου της και των μελών της, καθώς η Κύπρος είναι πλέον ισότιμο μέλος της ΕΕ.

Τόνισε ακόμη, ότι πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες πρόσβασης στην διεθνή κοινότητα, που προσφέρει η δομή του ΣΑΕ, μέσω των επτά περιφερειών του. «Στοχευμένα και με την κινητοποίηση και των κατά τόπους Κυπριακών οργανώσεων μπορούμε να διοργανώσουμε ενημερωτικές ημερίδες, συναντήσεις, εκθέσεις που θα αποσκοπούν κυρίως στην ενημέρωση και κατά δεύτερον στην ενεργοποίηση των ήδη υπαρχουσών ελληνικών Κυπριακών και φιλελληνικών δομών» είπε.



Η Δρ. Σαραντοπούλου στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο των νέων της Ομογένειας τονίζοντας : «Μέριμνα μας θα πρέπει να είναι η νεολαία μας. Οφείλουμε να αγκαλιάσουμε τους νέους μας, να τους δώσουμε οράματα και στόχους, αφού είναι εκείνοι που θα αναλάβουν να συνεχίσουν το δικό μας έργο».
Η Γραμματέας του παγκοσμίου ΣΑΕ, σημείωσε ότι το ΣΑΕ επιδιώκει την συνεργασία σε προγράμματα που αφορούν στην νεολαία. Πρότεινε την ένταξη των νέων κυπριακής καταγωγής σε ήδη υπάρχοντα προγράμματα πολιτιστικού όσο και εκπαιδευτικού χαρακτήρα, και την εκπόνηση προγραμμάτων για τους νέους, με χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΕ.

Ιδιαίτερης σημασίας στόχο για τον Ελληνισμό χαρακτήρισε την ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και κάλεσε τους συνέδρους να συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. «Από την πρωτοβάθμια εκπαίδευσης έως και την πανεπιστημιακή κατάρτιση έχουμε την δυνατότητα σε συνεργασία και με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού, να εκπονήσουμε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής, να ενισχύσουμε τα ήδη υπάρχοντα προγράμματα ελληνικών που προσφέρονται και τις έδρες ελληνικών σπουδών» είπε.

Στα θέματα προστασίας και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς, η κ. Σαραντοπούλου επεσήμανε ότι η ΠΟΜΑΚ, η ΠΣΕΚΑ και το ΣΑΕ μπορούν να διοργανώσουν εκδηλώσεις στο εξωτερικό σε συνεργασία με την Ελληνική και Κυπριακή Κυβέρνηση. Και αναφέρθηκε στην πρόταση του κ. Κ. Σταματάρη, Προέδρου της ΟΚΟΕ, για συντονισμένη εργασία σε ότι αφορά το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την έκθεση του Μουσείου της Μονής Κίρκου για την καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του ΣΑΕ και της ΠΟΜΑΚ.

Κατέθεσε πρόταση για την αξιοποίηση των ελληνορθόδοξων μοναστηριών και εκκλησιών που βρίσκονται στην Κύπρο, μέσα από την συνεργασία με τον Περιφερειάρχη του ΣΑΕ για τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας και βουλευτή της Ρωσικής Δούμα κ. Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος φέτος διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία αποστολή στο Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, όπου για πρώτη φορά μεταφέρθηκε αντίγραφο της εικόνας της Παναγίας Προστάτιδας των Ποντίων στο Μοναστήρι και εγινε ακολουθία με ορθόδοξους ιερείς.

Μίλησε επίσης για την συμβολή που μπορούν να έχουν τα μέλη των αποδήμων κυπριακών οργανώσεων στο πρόγραμμα Μητέρες του Απανταχού Ελληνισμού, που αφορά στην στήριξη σε μητέρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επιβίωση τους. Ενώ, σημαντική χαρακτήρισε την συμβολή των Κυπρίων στην δημιουργία του
«Αρχείου Απόδημου Ελληνισμού» που καταρτίζει το ΣΑΕ.

Printer Friendly Page Envoyer à un ami




Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Création : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thème de Nyko