Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
CHYPRE : ΚΥΠΡΟΣ
le 28/3/2009 11:50:15

ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ πoιός συνέβαλε στην διεύθετηση της συνάντησης Ταλάτ - Κλίντον.... ? ΠΡΟΔΟΤΗΣ. Πώς ματαιώθηκε στο παρά πέντε.

Πώς ματαιώθηκε στο παρά πέντε μετά τις αντιδράσεις της ομογένειας η συνάντηση Χίλαρι - Ταλάτ
Ο Ελληνοαμερικανός που προωθούσε το ραντεβού, ο συντονισμός της Ομογένειας και γιατί... εξοργίστηκε ο Ομπάμα

Στο παρά πέντε απετράπη η συνάντηση του τουρκοκύπριου ηγέτη κ. Μεχμέτ Αλί Ταλάτ με την αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών κυρία Χίλαρι Κλίντον και αυτό οφείλεται κυρίως στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, αλλά και σε μερικούς κύπριους επιχειρηματίες που συνιστούν ένα ιδιότυπο και ανεπίσημο μίνι λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων. Επικεφαλής τους ο κ. Πανίκος (Πίτερ) Παπανικολάου από την κατεχόμενη Καρπασία, ιδιοκτήτης κατασκευαστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Νέα Υόρκη, προσωπικός φίλος του προέδρου κ. Δ. Χριστόφια και ευεργέτης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από τις επισκέψεις αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών στην Αθήνα και στη Λευκωσία. Ορισμένοι τον αποκαλούν «ο αριστερός Κύπριος», πλην όμως οι σχέσεις του με τους αμερικανούς γερουσιαστές και τους στενούς συνεργάτες του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα είναι πολύ καλές και συχνά αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται στο σπίτι του.

Η αντίστροφη μέτρηση για την ακύρωση της συνάντησης Ταλάτ- Κλίντον άρχισε με μια επιστολή ομογενών προς τον αμερικανό πρόεδρο και την κυρία Κλίντον. Ανάμεσα στους ομογενείς υπήρχαν και ισχυρά οικονομικά ονόματα της Ομογένειας, όπως των κκ. Ανασ. Ζαμπά από το Νιου Τζέρσεϊ, Φίλιπ Κρίστοφερ από το Λονγκ Αϊλαντ, Ν. Μούγιαρη από τη Νέα Υόρκη, Αντριου Πανάτος από την Ουάσιγκτον, Ζ. Χριστοδούλου από το Νιου Τζέρσεϊ και άλλων (οι περισσότεροι κυπριακής καταγωγής) οι οποίοι συντόνισαν τις προσπάθειές τους και άρχισαν την επιστολή προς τον αμερικανό πρόεδρο με μία φράση-κλειδί: «Ακολουθείτε την πολιτική Μπους στην Ελλάδα και στην Κύπρο». Οι πάντες γνώριζαν ότι η φράση αυτή θα εξόργιζε τον αμερικανό πρόεδρο, τη στιγμή που ο κ. Ομπάμα άλλαξε τα πάντα (ήταν και το κύριο προεκλογικό σύνθημά του) σε όλους τους τομείς. Θα άφηνε ίδια την πολιτική Μπους για Ελλάδα και Κύπρο;

Τη συνάντηση Κλίντον- Ταλάτ είχε ζητήσει ως... ρουσφέτι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν όταν η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισκέφθηκε προσφάτως την Αγκυρα. Ο κ. Ταλάτ τη θεώρησε δεδομένη και ετοίμασε τις βαλίτσες του για την Ουάσιγκτον, κάνοντας παράλληλα προσπάθειες για να συναντηθεί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου κ. Τζ.Τζόουνς.
Ορισμένοι από τους ομογενείς ανέλαβαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικώς με συνεργάτες της κυρίας Κλίντον στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και με τον κουβανοαμερικανό γερουσιαστή των Δημοκρατικών κ. Ρ.Μενέντες, ο οποίος λέγεται ότι τηλεφώνησε προσωπικά στην κυρία Κλίντον. Η πρόσβαση στους γερουσιαστές και στους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν εύκολη αφού οι ομογενείς πολλές φορές πρόσφεραν χιλιάδες δολάρια στις προεκλογικές εκστρατείες τους. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι διπλωματικές αντιπροσωπείες Ελλάδας και Κύπρου που βρίσκονταν σε συνεχή επαφή με Αθήνα και Λευκωσία και ο πρώτος στόχος επετεύχθη όταν έγινε η πρώτη επαφή με τον κ. Ματ Μπράιζα, βοηθό υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Μπους, νυμφευμένο με Τουρκάλα και υπέρμαχο της συνάντησης Ταλάτ - Κλίντον, ο οποίος άκουσε με προσοχή τα ελληνικά επιχειρήματα και τις αντιδράσεις. Ξαφνικά η Ουάσιγκτον έγινε τόπος συγκέντρωσης αμερικανών διπλωματών από Ελλάδα και Κύπρο. Από τις συναντήσεις αυτές αποκαλύφθηκε ότι την όλη επιχείρηση προσέγγισης Κλίντον με το ψευδοκράτος συντόνιζε ένας...
ελληνοαμερικανός αξιωματούχος της κυπριακής πρεσβείας ο οποίος διατηρεί ψυχρές σχέσεις με τον πρόεδρο Χριστόφια.
Την κατάσταση ξεκαθάρισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος στη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα το βράδυ με την κυρία Κλίντον. Μίλησε για όλα και για όλους, από το Κυπριακό, το Σκοπιανό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ως και για την ανάγκη να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, και βρήκε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις. Σήμερα, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου, ο κ. Δημήτριος θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ομπάμα.


Πηγή: Το Βήμα, ΡΕΠΟΡΤΑΖ Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Printer Friendly Page Envoyer à un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  |Contact : info@diaspora-grecque.com|  Base :Nyko