Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
SAE - ΣΑΕ : ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ
le 27/5/2009 9:16:56

28ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας

Δελτίο Τύπου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη

Με απόλυτη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση θεατών ολοκληρώθηκε το 28ο Φεστιβάλ.
Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη και το Σύλλογο Ποντίων Rüsselsheim και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και το
Δήμαρχο της πόλης που φιλοξένησε με θέρμη και σεβασμό τη διοργάνωση και τους συντελεστές της. Απερίγραπτη ήταν και φέτος η προσέλευση του κοινού στο Φεστιβάλ.
Περισσότεροι από 3000 θεατές και 1500 χορευτές από 42 Συλλόγους συμμετείχαν ενεργά στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Η αίθουσα του Φεστιβάλ αποδείχθηκε για άλλη μία χρονιά πολύ μικρή για να φιλοξενήσει όλους εκείνους που θέλησαν να παρακολουθήσουν την περήφανη νέα γενιά των Ποντίων.
Η σπουδαία αυτή πολιτιστική εκδήλωση ξεκίνησε το Σάββατο 23 Μαΐου 2009 στις 11.00 στο Δημαρχείο της πόλης, όπου ο τοπικός Σύλλογος Ποντίων αναβίωσε το πανάρχαιο δρώμενο των Μωμόερων.
Η αυλαία του Φεστιβάλ άνοιξε στη συνέχεια με θεαματικό τρόπο, συγκινώντας τους θεατές με την ταυτόχρονη είσοδο των χορευτών (ηλικίας 2 έως και 30 ετών) με τη δυναμική, το καθαρό βλέμμα και την αγάπη τους για την παράδοση και την ιστορία του λαού μας.
Εξέχουσες προσωπικότητες του δημόσιου βίου και της τέχνης τίμησαν με την παρουσία τους την κορυφαία εκδήλωση πολιτισμού.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε τον Πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Τσιαρτσιώνη, τον Αντιπρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού κ. Γρηγόρη Νιώτη, το Συντονιστή του Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Ευρώπης
κ. Γιώργο Αμαραντίδη, το Γενικό Διευθυντή της Γ.Γ.Α.Ε. κ. Ιωάννη Κυπαρισσίδη, τη Γενική Πρόξενο στη Φρανκφούρτη κυρία Σταυρούλα Φραγκογιάννη, τον πρώην Γ.Γ. του ΥΜΑΘ κ. Γιώργο Λυσσαρίδη, τον πρώην Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρη Δόλλη, τα μέλη της Διεθνής Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων κ.κ. Απόστολο Αποστολίδη και Δημήτρη Τομπουλίδη, το Διευθυντή του Ε.Ο.Τ. στη Φρανκφούρτη κ. Ηλία Γαλανό και τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών ομογενειακών οργανώσεων στην Ευρώπη. Το Φεστιβάλ καλύφθηκε ειδησεογραφικά και τηλεοπτικά από ξεχωριστούς δημοσιογράφους της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις για το Φεστιβάλ και την ποντιακή νεολαία.
Στα πλαίσια του 28ου Φεστιβάλ ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο και ο κοινωνικός χαρακτήρας της διοργάνωσης. Στις ήδη υπάρχουσες συνεργασίες προστέθηκε και μια καινούρια με το Σύλλογο Wildwasser, ο οποίος δραστηριοποιείται στην πόλη του Rüsselsheim, φροντίζοντας νέους και γυναίκες που έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας. Ο φορέας, καλεσμένος της Ομοσπονδίας, ενημέρωσε τους επισκέπτες για το έργο του, έχοντας τη δυνατότητα να κερδίσει υποστηρικτές.
Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος των Ποντίων να αγκαλιάσουν το Φεστιβάλ είναι η υποστήριξη που παρείχαν προς αυτό οι πλέον των 60 εθελοντών από όλη την Ευρώπη, στην πλειοψηφία τους νέοι, που προσέφεραν με περισσή διάθεση τις υπηρεσίες τους, προκειμένου όλα να κυλήσουν ομαλά και η εκδήλωση να στεφθεί με επιτυχία.
Η διοργάνωση ολοκληρώθηκε μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού όπου δημιουργοί, προσκεκλημένοι και κοινό ανανέωσαν το ραντεβού τους για το 29ο Φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί την Άνοιξη του 2010.
Πληροφορίες και στιγμιότυπα του Φεστιβάλ: www.osepe.de

Printer Friendly Page Envoyer  un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Cration : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thme de Nyko