Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
SAE - ΣΑΕ : ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
le 4/9/2009 16:42:10

Χαιρετισμός της Γραμματέας του ΣΑΕ Δρ Όλγα Σαραντοπούλου στο συνέδριο της ΠΣΕΚΑ

Αγαπητοί φίλοι, αδελφοί μας Κύπριοι,

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας, ανάμεσα στους εκπροσώπους της γενιάς των ιδρυτών και αγωνιστών της ιστορικότερης και πλέον μαχητικής οργάνωσης αποδήμων Κυπρίων, της ΠΣΕΚΑ και της ΠΟΜΑΚ. Αλλά και ενώπιον της γενιάς που θα λάβει την σκυτάλη, των νέων της ΝΕΠΟΜΑΚ. Για τρεις και πλέον δεκαετίες ο αγώνας για δικαίωση της Μεγαλονήσου οπλίζουν με πείσμα και ελπίδα τα μέλη της ΠΣΕΚΑ και της ΠΟΜΑΚ, των πρωτεργατών στον Ελληνισμό της Διασποράς στον αγώνα για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Η ΠΣΕΚΑ σήμερα έχει κατορθώσει να κρατήσει ψηλά στην αζτέντα της
αμερικανικής και διεθνούς πολιτικής το ζήτημα της επίλυσης του
Κυπριακού, δημιουργώντας έναν ισχυρό άξονα δράσης και επιρροής. Έχει καταφέρει να δημιουργήσει πόλους επηρεασμού των αμερικανών πολιτικών, στελέχη της βρίσκονται κοντά στην νέα ηγεσία του Λευκού Οίκου διατηρώντας ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας . Σ΄αυτό το σημείο θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ και εσάς κ.Φίλιπ Κρίστοφερ και όλο το προεδρείο σας, τον κ.Χάρη Σοφοκλείδη και όλα τα μέλη των οργανώσεων σας για την ακούραστη και ανιδιοτελή προσφορά σας. Μετά από 35 χρόνια η Κύπρος βιώνει ακόμη και σήμερα μία τραγωδία, ανθρωπιστική, οικονομική,πολιτιστική.
Το Κυπριακό ζήτημα αποτελεί προτεραιότητα για τον απανταχού Ελληνισμό που επιτάσσει ομοψυχία και ενότητα. Η συγκέντρωση των δυνάμεων του Ελληνισμού της Διασποράς, και με την παρουσία σύσσωμου του προεδρείου του ΣΑΕ για πρώτη φορά, δηλώνουν την πρόθεση όλων μας να ανατρέψουμε τα τετελεσμένα που επιχειρούν κάποιοι να εδραιώσουν για την Κύπρο.

Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες.

- Ζητούμε την άρση της διχοτόμησης,
- την επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους,
- την επιστροφή των Κυπρίων που βίαια ξεριζώθηκαν από τις εστίες τους,
- την διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας,
- την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των χιλιάδων εποίκων.
- Ζητούμε τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων.
- Ζητούμε να σταματήσει η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της
Κύπρου και να προστατευθούν τα ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία της με παρέμβαση τόσο της ΕΕ όσο και των εμπλεκομένων διεθνών οργανισμών.

Η δέσμευση είναι μια για όλους μας, να εργαστούμε από κοινού για την επανένωση του νησιού, με στόχο την επίτευξη συνολικής και διαρκούς λύσης, με βάσει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Μία Δημοκρατία στην οποία οι νόμιμοι πολίτες της ανεξαρτήτου θρησκείας, φύλου, εθνικότητας μπορούν να ζήσουν ειρηνικά, διασφαλίζοντας την πρόοδο και την ευημερία στην Κύπρο.

Για την Τουρκία είναι μια μεγάλη ευκαιρία, ενόψει και της ενταξιακής της πορείας, να αποδείξει ότι σεβόμενη τους κανόνες δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα ψηφίσματα των διεθνών οργανισμών, συμβάλλοντας στην συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων, πραγματικά μπορεί να ελπίζει ότι θα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η συνεργασία μεταξύ των ΠΣΕΚΑ, ΠΟΜΑΚ, ΣΑΕ, σε πλήρη συντονισμό με τις κυβερνήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας είναι μονόδρομος. Συνεργασία σε επίπεδο κοινής δράσης και στοχευόμενων ενεργειών. Η συνεργασία και συνέργια όλων μας μπορεί να κινηθεί στο επίπεδο της ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης και των ξένων κοινοβουλίων, των διαμορφωτών της κοινής γνώμης, στην έγκαιρη και έγκυρη παρέμβασή μας όταν οι περιστάσεις το απαιτούν. Επιπλέον, η κινητοποίηση των φιλελληνικών δικτύων που λειτουργούν μέσα σε πολιτικά σχήματα η έξω από αυτά αλλά και η ενεργοποίηση της συνεργασίας με τα μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης του Ελληνισμού θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ενημέρωση των ξένων κυβερνήσεων και της διεθνούς κοινής γνώμης.

Η Κύπρος έχει το σημαντικό πλεονέκτημα να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εκεί πρέπει να αναζητήσουμε συμμαχίες και συνεργασίες που θα προάγουν τους στόχους μας. Εμείς σε αυτόν τον τομέα ως ΣΑΕ έχουμε ένα δίκτυο σημαντικό ομογενών μας στην Ευρώπη που μπορούν να λειτουργήσουν ως εκφραστές των θέσεων στο θέμα της Κύπρου . Επιπλέον ιδιαίτερα για τον ευρωπαϊκό χώρο επιβάλλεται να αξιοποιηθεί το βήμα που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Κοινοβουλίου της και των μελών της, καθώς η Κύπρος είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ.

Η Κύπρος, διεκδικεί και δικαιούται, ως ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής
Ένωσης, μια ενιαία και επανενωμένη πατρίδα, μια δίκαιη και λειτουργική
λύση, η οποία θα πρέπει να εδράζεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου
Ασφαλείας του ΟΗΕ, να σέβεται τις αρχές και αξίες της Ε.Ε., και να
εφαρμόζει το κοινοτικό κεκτημένο. Θα διασφαλίζει την εδαφική
ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της, την ισότητα των πολιτών της και
τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών δικαίου.

Αγαπητοί φίλοι, Χρειαζόμαστε ό ένας τον άλλον στον αγώνα δρόμου στον οποίον όλοι συμμετέχουμε. Έχουμε χρέος να σταθούμε στο πλευρό του Κυπριακού λαού, των οργανώσεων μας, της Κυπριακής και Ελληνικής Κυβέρνησης στην μάχη που συνεχίζεται. Να συνδράμουμε με κάθε τρόπο και μέσον, και είμαι σίγουρη ότι και εγώ προσωπικά και οι συνάδελφοί μου από το ΣΑΕ μαζί με όλους εσάς και τους φιλέλληνες φίλους μας, δεν θα πάψουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε μέχρι
"να βρούμε εκείνα τα μονοπάτια, εκείνα τα σκαλοπάτια που θα μας παν στην ΛΕΥΤΕΡΙΑ"(Ευαγόρας Παλλικαρίδης, ήρωας της ΕΟΚΑ )

Printer Friendly Page Envoyer  un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Cration : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thme de Nyko