Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
COMMUNIQUE : ΘΡΑΚΗ
le 24/10/2009 12:11:14

Προκλήσεις στο Αιγαίο με Στόχο την Θράκη

Του Ευθ. Π. Πέτρου
Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2009
(Από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ, 19/10/2009)


Με κίνδυνο να χαρακτηρισθούμε μονότονοι, θα επανέλθουμε στην παρατήρηση της συμπεριφοράς των Τούρκων, διότι είναι περισσότερο από προφανές ότι έχουν κάποιο σχέδιο, το οποίο πρόκειται πολύ σύντομα να εκδηλωθή. Επιπροσθέτως, θα επισημάνουμε ότι η τρέχουσα περίοδος είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την κλιμάκωση κάποιας κρίσεως, ακριβώς διότι η παράμετρος αυτή ουδόλως συζητείται και ουδείς την θεωρεί πιθανή.

Θα υπενθυμίσουμε ότι σε οποιαδήποτε περίοδο εγένοντο συζητήσεις περί ηυξημένης πιθανότητος «θερμού επεισοδίου» ουδέποτε συνέβη το παραμικρό. Απεναντίας και οι τρεις μείζονες κρίσεις της μεταπολιτευτικής περιόδου εξεδηλώθησαν σε περιόδους φαινομενικής ηρεμίας, όπως η παρούσα. Αυτό είναι άλλωστε γενικό χαρακτηριστικό των κρίσεων. Δεν είναι προβλέψιμες. Τουλάχιστον από το ευρύ κοινό στο οποίο ενίοτε περιλαμβάνονται και κρατικοί παράγοντες οι οποίοι είτε δεν έχουν την πείρα που απαιτείται ώστε να αναγνωρίσουν τα σημεία, είτε επιμένουν να τα παραβλέπουν.

Στην προκειμένη περίπτωση, με μια νέα Κυβέρνηση, η οποία δικαιολογημένα διακατέχεται από ευφορία και μάλλον δεν έχει μπει ακόμη στον ρυθμό της ελληνο-τουρκικής εντάσεως, τα πράγματα ίσως γίνονται πιο επικίνδυνα. Το επιφανειακώς καλό κλίμα, το οποίο διαμόρφωσε η επίσκεψις του Έλληνος πρωθυπουργού στην Τουρκία, ελάχιστα βελτιώνει τα πράγματα, διότι απλώς επιτείνει την επικρατούσα διάθεση να παραβλέπονται τα δύσκολα.

Θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να περιορισθή στην παρατήρηση ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια έχουμε και ημέρες χωρίς τουρκική αεροπορική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Και να συμπεράνη ότι κάτι καλύτερο μπορεί να ξημερώση. Η αντίληψις αυτή είναι εξαιρετικώς επιφανειακή διότι παραβλέπει το γεγονός πως έχουμε μια διαφορετική μορφή προκλήσεων. Προκλήσεων οι οποίες ξεφεύγουν από τα όρια της ελληνο-τουρκικής διαφοράς. Διότι πλέον η Τουρκία παρενοχλεί αεροπλάνα άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, τα οποία περιπολούν τον εναέριο χώρο του Αιγαίου με εξουσιοδότηση του οργανισμού της Frontex για τον συντονισμό της αστυνομεύσεως των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Οι προκλήσεις αυτές, που επαναλαμβάνονται σχεδόν μέρα παρά μέρα, εντοπίζονται στις περιοχές Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου, όπου λίγες εβδομάδες πριν είχαμε επανειλημμένες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών που υπεδείκνυαν ευθεία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Δεδομένου ότι τον προσεχή Δεκέμβριο πρόκειται να συζητηθή εκ νέου η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, φαίνεται τελείως παράλογο να επιλέγη αυτή την στιγμή η Άγκυρα για να προβαίνει σε προκλήσεις εις βάρος ευρωπαϊκών αστυνομικών δυνάμεων επιτηρήσεως. Δυνάμεων οι οποίες έχουν καθήκον να αποτρέψουν την λαθρομετανάστευση που προέρχεται από τις τουρκικές ακτές. Όταν μάλιστα δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Νταβούτογλου, η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι αδυνατεί να ανακόψη το ρεύμα των λαθρομεταναστών που διασχίζει το έδαφός της με στόχο να περάση στην Ευρώπη.

Θα ήταν μεγάλο σφάλμα να θεωρήσουμε ότι οι Τούρκοι κινούνται κατ’ αυτόν τον τρόπο διότι δεν εστάθμισαν καλά την συγκυρία. Έχουν αποδείξει ότι μελετούν με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις και τα σχέδιά τους. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι στο επόμενο διάστημα θα δούμε κλιμάκωση των ενεργειών τους. Πρέπει να θεωρούμε πολύ πιθανόν ότι σύντομα θα εμφανίσουν κάποια διπλωματικά έγγραφα επί των οποίων θα στηρίξουν διεκδίκηση των δύο προαναφερθέντων νησιών. Καθ’ ον τρόπο έχουν προβάλλει αναλόγους ισχυρισμούς ακόμη και για την Γαύδο.

Αλλοίμονο εάν σε μια τέτοια περίπτωση επικαλεσθούμε με ελαφρότητα το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των κατοίκων. Την επομένη στιγμή θα αντιμετωπίσουμε ανάλογο αίτημα για τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς της Θράκης.

Η στάσις των Τούρκων υποδεικνύει ότι μια κίνησις στην Θράκη είναι στα άμεσα σχέδιά τους. Είναι άλλωστε λογικό να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση, όταν εμείς περιορίζουμε την προσοχή μας στο Αιγαίο. Μάλιστα με τις υπερπτήσεις και τις παρενοχλήσεις μας στρέφουν να παρατηρούμε αποκλειστικά το Αιγαίο. Και επειδή δεν έχουμε εδώ πολεμικές επιχειρήσεις για να ομιλήσουμε περί «αντιπερισπασμού», θα πρέπει η προσπάθεια ερμηνείας των κινήσεών τους να γίνη με βάση τις καταστάσεις που μπορεί να έχουν αναλογία και αλληλεπίδραση. Τις οποίες θα προβάλλουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Δεκέμβριο. Όταν εμείς θα περιμένουμε να τους… καταγγείλουμε έναντι των εταίρων μας στην ΕΕ.

Printer Friendly Page Envoyer  un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Cration : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thme de Nyko