Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
RESUMES-(cliquez) : ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
le 21/11/2005 20:41:53

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ JACQUES LACARRIERE

ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ JACQUES LACARRIERE
ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ
ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ 2005».


Τιμήθηκε η τεράστια προσφορά του μεγάλου Γάλλου Φιλέλληνα Συγγραφέα και Λογοτέχνη Jacques Lacarriere στο Πανελλήνιο και Διεθνές Συμπόσιο Πολιτισμού «Σικελιανά 2005». Οι εργασίες του Συμποσίου, το οποίο διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς & Νήσων από το «Το Καφενείο Των Ιδεών» με τη συμπαράσταση της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών και με τη συνεργασία του Δήμου Σαλαμίνας, πραγματοποιήθηκαν από τις 12 έως τις 20 Νοεμβρίου 2005, στο Δημαρχείο της Σαλαμίνας.
Ο Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος στην εισήγησή του με θέμα «Jacques Lacarriere ο Φιλέλληνας Συγγραφέας και Λογοτέχνης» εξήρε την προσφορά του Jacques Lacarriere στα Ελληνικά Γράμματα.
«Όταν άστρα και φωτεινά σώματα συναντιούνται και ορισμένες μάλιστα φορές συγκρούονται στα ουράνια, είναι έρωτας» (Jacques Lacarriere Ερωτικό λεξικό της Ελλάδας).

«O πολυγραφότατος Jacques Lacarriere ήταν Γάλλος ελληνιστής–μεταφραστής του Σοφοκλή, του Πρεβελάκη, του Φραγκιά, του Eλύτη και πολλών άλλων. Είναι ο άνθρωπος που πρόβαλε στην Ευρώπη τη σύγχρονη νεοελληνική λογοτεχνία. O Jacques Lacarriere μετέφρασε στα γαλλικά τον Σεφέρη (και έτσι έγινε περισσότερο γνωστός στον ευρωπαϊκό χώρο) μερικές βδομάδες πριν το βραβείο Νόμπελ. Ο Zακ Λακαριέρ επισκέφθηκε δύο φορές την Kύπρο το 2002 με ειδική άδεια των Hνωμένων Eθνών. Διατρέχοντας τη Nεκρή Zώνη της Λευκωσίας, τον απαγορευμένο δηλαδή τομέα της πόλης ο οποίος χωρίζει τις δύο κοινότητες του νησιού, ο συγγραφέας κατέγραψε την περιήγησή του στη «σύγχρονη αυτή Πομπηία», όπως την κατονομάζει. Ξεκινώντας από τον στίχο του Σεφέρη

"Tα σπίτια που είχα μου τα πήραν",
O Λακαριέρ κάνει αναφορά στην Πράσινη Γραμμή που από τις 16 Aυγούστου 1974 χωρίζει την Kύπρο στα δύο. Στις 18/9/05 έφυγε ο Σημαντικός Γάλλος ελληνιστής –μεταφραστής Jacques Lacarriere H στάχτη του σκορπίστηκε στον Αργοσαρωνικό ανοιχτά των Σπετσών. Ο Jacques Lacarriere επέστρεψε στην Ελλάδα που τόσο αγάπησε» τόνισε μεταξύ των άλλων ο Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος.
Κατά τις ημέρες του Συμποσίου πραγματοποιήθηκε η 1η Διεθνής Συνάντηση Ποιητών, ο 21ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός «Σικελιανά 2005» (Ποίηση, Πεζό, Μυθιστόρημα, Δοκίμιο, Χρονογράφημα, Θέατρο, Άρθρο, Ζωγραφική, Γλυπτική, Μικρογλυπτική, Κεραμική, Μινιατούρα, κλπ.), Διαγωνισμός Βιβλίου περιόδου 2004-2005, ο 1ος Πανβαλκανικός Διαγωνισμός «Σικελιανά 2005» με θέμα «Πολιτισμός στα Βαλκάνια», καθώς επίσης και Διαγωνισμός Θεατρικής Παράστασης 2005.
Επίσης, στα πλαίσια του Συμποσίου, της πολύ σημαντικής αυτής πολιτιστικής συνάντησης, πραγματοποιήθηκε, με την ευγενική συμπαράσταση της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, το 21ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Ποίησης & Πεζογραφίας, το οποίο φέτος είναι αφιερωμένο στα Γράμματα και τις Τέχνες κατά τις περιόδους της Ιονικής Ακμής και της Μικρασιατικής πνευματικής παραγωγής.
Αναφορικά με το σπουδαίο αυτό πολιτιστικό γεγονός, ο Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Πειραιά, κος Ιωάννης Μαρωνίτης, ο Πρόεδρος του Οργανισμού «Το Καφενείο Των Ιδεών», κος Ντίνος Κουμπάτης, και ο Δήμαρχος Σαλαμίνας, κος Ευάγγελος Αγαπίου, δήλωσαν: «Για ακόμα μία χρονιά, τα Σικελιανά αποδεικνύουν ότι επάξια έχουν καθιερωθεί ως ένας από τους πλέον σημαντικούς καλλιτεχνικούς και πνευματικούς θεσμούς της χώρας. Και φέτος πρόκειται να φιλοξενηθούν εξέχουσες προσωπικότητες των Τεχνών και των Γραμμάτων, τα έργα και οι εισηγήσεις των οποίων θα φωτίσουν και θα προωθήσουν όλες τις πτυχές της πολιτιστικής παραγωγής.»
Κατά τη διάρκεια του πρώτου διημέρου εργασιών του Συμποσίου, εγκαινιάστηκε μία Έκθεση Ζωγραφικής, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών-μελών του Ομίλου UNESCO Πειραιά, ενώ, παράλληλα, παραδοσιακά συγκροτήματα θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα με μουσική, χορούς και παραδοσιακές φορεσιές από όλη την Ελλάδα.

Οι διοργανωτές των «Σικελιανών 2005» είχαν προκηρύξει επίσης μία σειρά από λογοτεχνικούς και καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που το Συμπόσιο δεν είναι μόνο Πανελλήνιο, αλλά και Διεθνές. Έτσι, άνθρωποι των Τεχνών και των Γραμμάτων από τα Βαλκάνια και από όλον τον κόσμο είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα έργα τους και να διεκδικήσουν τιμητικά βραβεία και επαίνους.


Δρ Αναστάσιος Κουτσούκος
Δ/ντης Παιδείας & Επικοινωνίας Ομίλου UNESCO Ν. Πειραιά
Τηλ. 6936369717


Printer Friendly Page Envoyer à un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  |Contact : info@diaspora-grecque.com|  Base :Nyko