Περιεχόμενα
Sondage-Δημοσκόπηση
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


Διάφορα Κείμενα-Textes divers
COMMUNIQUE : ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
le 17/10/2010 18:09:11

Φαινόμενα εκφυλισμού στην Ελληνική Κοινότητα Παρισιού

Αγαπητοί φίλοι,
Το Γενάρη του 2010 συγκροτήθηκε το προεδρείο της Ελληνικής Κοινότητας από συμβούλους των τοπικών παραρτημάτων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ακροδεξιάς, σύνολο 10 ψήφοι. Η απαραίτητη πλειοψηφία των 11 συμβούλων επιτεύχθηκε χάρη σε μία ψήφο από το ψηφοδέλτιο «Αδέσμευτοι». Η Δημοκρατική συσπείρωση, πρώτη παράταξη σε αριθμό ψήφων και εδρών (32% των ψήφων και 7 έδρες στο Συμβούλιο), είχε προτείνει αντιπροσωπευτικό προεδρείο, η πρότασή της όμως προσέκρουσε στην κομματική αλαζονεία της ΝΔ την οποια βοήθησαν με προθυμία οι σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και της Ακροδεξιάς. Οι χώροι αυτοί χρόνια τώρα λειτούργησαν με αποκλειστική σημαία τον αντικομμουνισμό, ορισμένα δε μέλη τους (δεξιάς και ακροδεξιάς) προχώρησαν σε μηνύσεις εναντίον της Κοινότητας στο πρόσφατο παρελθόν, χτυπώντας συνειδητά τη λειτουργία της ανεξάρτητης και δημοκρατικής Κοινότητας. Απο την αρχή είχαμε προβλέψει και καταγγείλει ότι ένα τέτοιο προεδρείο θα θέσει την Κοινότητα σε λήθαργο. Είμασταν πολύ επιεικείς.

Εκφυλισμός είναι η ακριβής λέξη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Γύρω από τον πρόεδρο κ. Κακούρο – με μηδαμινή εμπειρία, αφού ήταν μακριά από την Κοινότητα μέχρι πριν τις εκλογές του 2009 – κινείται μια μικρή ομάδα ατόμων μικρής (ιστορικά) προσφοράς και αμφίβολης διαθεσιμότητας για έργο. Στήριγμά της, το εύρωστο ταμείο που άφησε το απελθόν προεδρείο. Σήμερα η Κοινότητα τελεί υπό διάλυση. Τα γεγονότα που παραθέτουμε δείχνουν ότι αυτοί που τη διευθύνουν την έχουν οδηγήσει σε προχωρημένη αποσύνθεση, η ώθηση που είχαμε δώσει στα 2 προηγούμενα χρόνια πρακτικά ακυρώθηκε μέσα σε 8 μήνες. Προς το παρόν πέτυχαν τον πρώτο στόχο τους, την εγκαθίδρυση της απραξίας. Βασική φροντίδα τους είναι η απαξίωση της προηγούμενης κατάστασης, με φαιδρά και τυπολατρικά επιχειρήματα (για δήθεν σφάλματα «τεράστιας σημασίας», όπως το χρώμα της υπογραφής στα βιβλία, το αν είχαν ή όχι ετικέττα, αν ήταν σωστά κολλημένη, και άλλα τέτοια) που αναφέρθηκαν σε ΔΣ, σε ΓΣ, σε επιτροπή παράδοσης ντοκουμέντων. Η ακατάσχετη φλυαρία του κ. Κακούρου πλημμυρίζει τις συνεδριάσεις του ΔΣ, με αποτέλεσμα (εσκεμμένο ή μη) να αποκλείεται εκ των πραγμάτων κάθε συζήτηση επι της ουσίας και κυρίως κάθε ψηφοφορία. Στην πρώτη μετά τη συγκρότηση συνεδρίαση του ΔΣ, η Δημ. Συσπείρωση ζήτησε να δημοσιευτούν στο πρώτο ΔΕΛΤΙΟ τα αναλυτικά αποτελέσματα των εκλογών και της εκλογής του προεδρείου (σύμφωνα με την πάγια παράδοση της Κοινότητας). Επί μία ώρα το προεδρείο προσπαθούσε να αποδείξει ότι αυτο ήταν περιττό, η πρόταση όμως ήταν σαφώς πλειοψηφούσα και έτσι την δέχθηκαν. Δύο μήνες αργότερα – με το ΔΕΛΤΙΟ ακόμη κυριολεκτικά «ανέκδοτο» - επαναλαμβάνουμε το αίτημα στη Γενική Συνέλευση. Νέα δημόσια δέσμευση του προέδρου για κάτι που ήταν αυτονόητο και απλό, μπροστά στους περίπου 100 παρόντες στη Συνέλευση. Μέχρι σήμερα, 10 μήνες μετά τις εκλογές, δεν είδαμε ούτε ΔΕΛΤΙΟ, ούτε καν απλή ανακοίνωση: κάποιοι πιστεύουν πως τα μέλη της Κοινότητας δεν χρειάζεται να ξέρουν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας τους. Δεν μπορούσαμε να φαντασθούμε ότι ο νέος πρόεδρος αθετεί δημόσιες δεσμεύσεις του και εξαπατά τους συνομιλητές του.
Στη 2η συνεδρίαση του ΔΣ, η Δημ. Συσπείρωση βάζει το ζήτημα της εχθρικής στάσης του προεδρείου απέναντι στο ΔΙΚΤΥΟ των 20 ελληνογαλλικών συλλόγων της περιοχής του Παρισιού (που ξεκινά με την αυθαίρετη ακύρωση της αποφασισμένης απο το προηγούμενο ΔΣ συνδιοργάνωσης της Βασιλόπιτας με το ΔΙΚΤΥΟ).Το ΔΙΚΤΥΟ είχε ζητήσει από τον πρέσβη κ. Χαλαστάνη, σε ενημερωτική συνάντηση, τη χρήση της ταχυδρομικής διεύθυνσης του Ελληνικού σπιτιού. Ο κ. Χαλαστάνης δήλωσε ότι καταρχήν είναι θετικός, θα ενημέρωνε όμως την Κοινότητα. Ομολογούμε ότι δεν καταλάβαμε το γιατί, καθώς μετά την «εθνική» πράξη της αφαίρεσης του Σπιτιού απο την Κοινότητα (από τον Θ. Πάγκαλο) αποφασίζει για το Ελληνικό Σπίτι η πρεσβεία· διάφοροι σύλλογοι έχουν εξάλλου εκεί, και ορθώς, την έδρα τους. Στην ερώτηση του κ. πρέσβη, ο κ. πρόεδρος της Κοινότητας έδωσε, όπως μάθαμε, την απίστευτη απάντηση ότι... η Κοινότητα δεν είναι μέλος του ΔΙΚΤΥΟΥ, ότι το ΔΣ διαφωνεί στην πλειοψηφία του, και έτσι το ΔΙΚΤΥΟ δεν πρέπει να
έχει έδρα την 9 rue MESNIL.
Ο κ. Κακούρος εξαπάτησε συνειδητά τον κ. πρέσβη, καθότι ήδη γνώριζε ότι με αποφάσεις του συζητήθηκε το θέμα (Νοέμβριος 2009) ήταν παρών, είχε παρακολουθήσει την ψηφοφορία και συνεπώς ήταν απόλυτα ενήμερος. Η Συσπείρωση ζητά ψηφοφορία επι του θέματος, ο κ. Κακούρος την εμποδίζει όπως και στις επόμενες συνεδριάσεις του ΔΣ. Στη συνεδρίαση πριν την ΓΣ του Απριλίου, συνολικά 9 σύμβουλοι (εκ των οποίων οι 7 της Συσπείρωσης) αποχωρούν διαμαρτυρόμενοι και πάλι για το σύστημα Κακούρου: φλυαρία ναί, ψηφοφορίες και αποφάσεις όχι. Είναι προφανές πως οι αποφάσεις παίρνονται αλλού και όχι στο δημοκρατικά εκλεγμένο ΔΣ της Κοινότητας (κατά παραβίαση του Καταστατικού που ορίζει ότι το ΔΣ αποφασίζει και το Γραφείο εξειδικεύει και εκτελεί τις αποφάσεις αυτές). Ποιός θα βγεί μετά να μας δώσει μαθήματα δημοκρατίας στις Συνελεύσεις και αλλού; Στη ΓΣ του Απριλίου 2010 η Δημ. Συσπείρωση προτείνει να μπεί για συζήτηση το ΔΙΚΤΥΟ και η εχθρική στάση του νεοεκλεγμένου προεδρείου. «Το θέμα», μας λένε, «δεν είναι της ώρας, ο κόσμος κουράστηκε» – πράγματι ο κ. Κακούρος ήδη τον είχε κουράσει με την φλυαρια του - «θα το βάλουμε στην επόμενη ΓΣ». Ομως 3 μέρες αργότερα ανακαλύπτουμε και νέα κατορθώματα του κ. προέδρου. Το ΔΙΚΤΥΟ παίρνε επιστολή μέσω δικηγόρου εκ μέρους του κ. Κακούρου, όπου αναφέρεται ότι η Ελληνική κοινότητα δε μετέχει στο ΔΙΚΤΥΟ γιατί ο ίδιος δεν έχει δει κανένα έγγραφο που να το πιστοποιεί. Ομως ο κ. Κακούρος, πέρα απο την επιλεκτική αμνησία του (που τον κάνει να ξεχνά την καθολική αποδοχή του ΔΙΚΤΥΟΥ απο την εκλογοαπολογιστική ΓΣ του Νοεμβρίου 2009, όπου ήταν παρών) έχει την κακή συνήθεια να χάνει τα στοιχεία όταν δεν τον συμφέρουν... τα πρακτικά των τελευταίων ΓΣ έχουν, κατά μυστηριώδη τρόπο, χαθεί (!) και αγνοείται η τύχη τους. "εν πρόκειται φυσικά αυτή τη φορά για παθολογικό σύμπτωμα αρχειομανίας ή τυπολατρείας αλλά για κακο(υρο)ήθεια: μετά την τραυματική εμπειρία των δικών του 1995 που διέλυσαν για 3 χρόνια την Κοινότητα,πιστεύαμε ότι κανείς σωστός Έλληνας δεν θα απευθυνόταν σε συμπατριώτη του μέσω δικηγόρου για θέματα του Ελληνισμού. Πολύ περισσότερο που ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΔΙΚΤΥΟΥ είναι και μέλη του ΔΣ της Κοινότητας. Την απαράδεκτη αυτή ενέργεια που σχεδίαζε ο κ. Κακούρος την έκρυψε απο τη ΓΣ, που έγινε τρεις μόλις μέρες πριν την αποστολή του γράμματος, που σχεδίαζε ο κ. Κακούρος την έκρυψε απο τη ΓΣ, που έγινε τρεις μόλις μέρες πριν την αποστολή του γράμματος, άμεση αντίδραση 11 συμβούλων στους 21 που με επιστολές τους καταγγέλουντις ενέργειες του προεδρείου, που έγιναν ερήμην αποφάσεων ΔΣ και παραβιάζουν κατάφωρα αποφάσεις ΓΣ. Οι επιστολές τους κοινοποιούνται και στις "ιπλωματικές αρχές. Ακολουθεί ΔΣ στις 7 Μαϊου. Ο παρακάτω διάλογος δείχνει ποιά είναι η περί δημοκρατίας άποψη του κ. προέδρου:
Δημ. Συσπείρωση : ποιός αποφάσισε για δικηγορική επιστολή ;
κ. Κακούρος : το ΔΣ στην προηγούμενη συνεδρίασή του, αρχές Απρίλη.
Δημ. Συσπείρωση : μετά τη διαμαρτυρία και αποχώρησή μας ήσασταν 9/21 και λιγο αργότερα 10/21. "εν υπήρχε απαρτία. κ. Κακούρος : στην αρχή είμασταν 18, αυτό έχει σημασία. Δημ. Συσπείρωση : αν είχε μείνει ένας, θα μπορούσε να αποφασίσει για τους 21 ; κ. Κακούρος : βεβαίως.
Όμως, τελικά έγινε γνωστό ότι ούτε και οι 10/21 συζήτησαν τέτοιο θέμα.
Φαίνεται ότι ο κ. Κακούρος, μετά την εξαπάτηση και την κακοήθεια, επιστράτευσε και το ψεύδος. Αλλά τα κατορθώματα του δεν σταματούν εδώ. Στη συνέχεια ομολόγησε ότι, μαζί με κάποιους του Γραφείου προσπάθησε να μεταπείσει τον πρώην πρόεδρο κ. Ευθυμίου (έναν απο τους 11 καταγγέλοντες) να αποσύρει την υπογραφή του από το κείμενο καταγγελίας, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Εκπληκτοι παρακολουθούσαμε στο ΔΣ αυτές τις απίστευτες παρασκηνιακές ενέργειες που ντροπιάζουν την Κοινότητα και θυμίζουν την Ελλάδα της αποστασίας του 1965: αναζητείται εναγωνίως πλειοψηφία με κάθε μέσο, θεμιτό ή αθέμιτο. Ας σημειωθεί οτι, στην ερώτηση της Συσπείρωσης απο ποιό ταμείο πληρώθηκε ο δικηγόρος, αφού το ΔΣ δεν αποφάσισε τέτοια έξοδα, ο κ. Κακούρος αρνείται μέχρι και σήμερα να απαντήσει (αναλαμβάνοντας, με θαυμαστή γενναιότητα, την ευθύνη των πράξεών του...). Αργά η γρήγορα όμως, θα αναγκαστεί να το κάνει. Συνεδρίαση ΔΣ Ιούνη 2010-Σχολεία. H Δημ. Συσπείρωση ζητά από το προεδρείο να ενεργήσει ώστε να μη μείνουν τα εδώ σχολεία χωρίς τους αναγκαίους εκπαιδευτικούς. Τέτοιο θέμα είχε ήδη βάλει από το Μάιο, μετά το κύμα λιτότητας που ανήγγειλε η κυβέρνηση του Μνημονίου, και που επρόκειτο να πλήξει και τα σχολεία του εξωτερικού, επιβάλλοντας την επιστροφή μεγάλου αριθμού εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Ας σημειωθεί οτι οι όποιες εξαιρέσεις αποφασίζονται από Υπουργό και Υφυπουργό, όπως πληροφορηθήκαμε από καταγγελία συνδικαλίστριας της ΔΟΕ διδασκάλων που δημοσιεύτηκε πρόσφατα και στον ιστότοπο DIASPORA (http://diaspora-grecque.com/modules/altern8news/article.php?storyid=2307). Ο κ.Κακούρος δεσμεύεται να κανονίσει συνάντηση του εκπαιδευτικού συμβούλου κ. Παναγιωτόπουλου με το ΔΣ της Κοινότητας και να συζητηθούν οι τελευταίες αποφάσεις, ώστε η Κοινότητα να προβεί στις απαραίτητες παραστάσεις και διαμαρτυρίες, όπως ήδη έκανε το σύνολο των σχετικών φορέων στην Ευρώπη.
Συνεδρίαση ΔΣ Σεπτέμβρη 2010-Σχολεία. Συνάντηση ΔΣ με τον κ. Παναγιωτόπουλο δεν έγινε, η θέση του καταργήθηκε. Ο Μ. Κακούρος μας αναγγέλει ότι προβλήματα προσωπικού υπάρχουν προς το παρόν (-4 στο ΒΕRGSON) και ότι η νεοδιορισμένη σύμβουλος στις Βρυξέλλες του υποσχέθηκε πως σύντομα θα γίνουν 2-3 τοποθετήσεις. Η Δημ. Συσπείρωση προτείνει ψήφισμα με το οποίο η Κοινότητα θα διαμαρτύρεται για την κατάργηση του συμβούλου (καθότι η εκ Βρυξελλών σύμβουλος δεν μπορεί να λύνει τα καθημερινά προβλήματα που συχνά προκύπτουν), όπως επίσης και για την επιχειρούμενη μείωση εκπαιδευτικών και τάξεων με το απατηλό πρόσχημα του Μνημονίου και των μέτρων της Τρόικας. Αυτή η μαχητική στάση διεκδίκησης είναι, κατά τη γνώμη μας, η καλύτερη γραμμή άμυνας της Κοινότητας και των Σχολείων στην αντιλαϊκή επέλαση που οργανώνει η Κυβέρνηση. Ο κ. Κακούρος πανικοβάλλεται με την προοπτική υπερψήφισης τέτοιου κειμένου και προτείνει δικό του κείμενο, όπου ζητείται να παραμείνει στο Παρίσι ολιγομελές γραφείο με 2 η 3 εκπαιδευτικούς που θα εκπροσωπεί τις Βρυξέλλες), και να επαναφέρουμε ίσως το ζήτημα του συμβούλου σε 9 μήνες. Αν κρίνουμε από τις υποσχέσεις του εδώ και 8 μήνες, ήταν προφανές ότι δεν θέλει ούτε ψήφισμα, ούτε διεκδικηση, ούτε προστριβές με την ιεραρχία του Υπουργείου Παιδείας. Γιατί όμως ; Το ΔΣ σταματά με νέα θεατρική αποχώρηση του προεδρείου, μετά από έντονη διαμαρτυρία μας για άρνηση ψηφοφορίας με τη γνωστή του πιά μέθοδο της βυζαντινολογίας (=απεραντολογία για το τίποτα) και της κωλυσιεργίας. Εγινε γνωστό 10 μέρες αργότερα ότι η σύζυγος του Β. Κακούρου (της οποίας η διετής σύμβαση ως ομογενούς μόλις ανανεώθηκε) ορίσθηκε υπεύθυνη του εδώ γραφείου Εκπαίδευσης. Υποπτευόμαστε ότι το προτεινόμενο ψήφισμα του κ. Κακούρου στο ΔΣ είχε στόχο να εξασφαλίσει την προαγωγή της συζύγου του για τα επόμενα χρόνια ελλείψει εκπαιδευτικού συμβούλου, χωρίς αξιοκρατία και διαφάνεια. Οπως χωρίς διαφάνεια ήταν το πρώτο διετές συμβόλαιό της με δήθεν διαγωνισμό και χωρίς άλλον υποψήφιο, αφού η προκήρυξη έγινε μέσα στο τριήμερο του "εκαπενταύγουστου του 2008 και η πρόσληψή της 20 μέρες αργότερα... Ομως ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι στο Παρίσι για τέτοια θέση υπήρχαν και υπάρχουν πολλοί, και με πολλά προσόντα. Μόνο που, δυστυχώς γι’ αυτούς, δεν ενημερώνονται για τέτοιες προκυρήξεις, και ειδικά σε τέτοια ημερομηνία... Καταγγελία για την αδιαφανή αυτή διαδικασία είχε δημοσιεύσει το ΔΣ της Κοινότητας στο ΔΕΛΤΙΟ τον Οκτώβρη του 2008.
συνέχεια, κάντε κλικ

Printer Friendly Page Envoyer à un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  |Contact : info@diaspora-grecque.com|  Base :Nyko