Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
COMMUNIQUE : «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»
le 4/7/2011 17:48:16

ΘΕΜΑ: «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» ΚΑΙ ΜΜΕ ΤΟΥ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Εκτιμώντας το σημαντικό ρόλο σας στην ενημέρωση του απόδημου Ελληνισμού, καθώς και τον ιστορικό ρόλο του για τη στήριξη και την ανάπτυξη της χώρας μας, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας θα επιδιώξει την τακτική συνεργασία μας, έτσι ώστε να δράσουμε όλοι, μαζί περισσότερο αποτελεσματικά για την επίτευξη του κοινού στόχου.

Το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ ταυτόχρονα με την επιστημονική, ερευνητική του δράση στις ελληνικές θάλασσες (Μπορείτε να ενημερωθείτε για εμάς και από το site www.archipelago.gr) τα τελευταία χρόνια συντονίζει μια συλλογική προσπάθεια επιστημονικών φορέων, πανεπιστημίων, Ελλήνων καθηγητών που διαπρέπουν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Αυστραλίας… Επιδιώκουμε να αναδείξουμε τα νησιά του Αιγαίου στον παγκόσμιο χάρτη εξειδικευμένης κατάρτισης φοιτητών και νέων επιστημόνων.

Η αξιοποίηση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος του Αιγαίου, της θάλασσας και των νησιών του, αποτελούν τη βάση για την ερευνητική, εκπαιδευτική δράση μας. Τα πρώτα βήματα στη Σάμο, στην Ικαρία, στους Φούρνους είναι πολύ ενθαρρυντικά. Με τα προγράμματα σπουδών study abroad για παράδειγμα, από πανεπιστήμια της Αμερικής, Ασίας, και Ευρώπης, φιλοξενούνται στη Σάμο και την Ικαρία εκατοντάδες φοιτητές και καθηγητές κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου. Μέσα από αυτές τις διαδικασίες επωφελούνται ήδη και γειτονικά νησιά του Ανατολικού και Βόρειου Αιγαίου καθώς και από τα Δωδεκάνησα, όπου το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ διαθέτει ερευνητικές βάσεις και σταθμούς.

Έτσι βασιζόμενοι, για πρώτη φορά στα πραγματικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε νησιού, γεννιέται ένας υγιής και ουσιαστικός μοχλός ανάπτυξης. Εφόσον μάλιστα
εδραιωθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις (επιστημονική γνώση και έρευνα και ενδιαφέρον της παγκόσμιας εκπαιδευτικής, επιστημονικής κοινότητας) τότε σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης θα μπορούσε να προκύψει ένα σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο για όλες της νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας ανεξάρτητα της τουριστικής δραστηριότητας.

Εκτιμάμε ως πολύ σημαντικό, σε τακτά χρονικά διαστήματα και κατόπιν συνεννόησης, να σας αποστέλλουμε κείμενα-«ανταποκρίσεις» από τη δράση μας σε αυτήν την κατεύθυνση.
Πιστεύουμε ότι η δημοσίευση τους βοηθά και το δικό σας έργο.

Με χαρά θα δεχτούμε και τις δικές απόψεις -προτάσεις για την πιο αποτελεσματική συνεργασία μας.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Π


Yannis Koutelidas
Communications Coordinator
Archipelagos, Institute of Marine Conservation
M. Voda 89, 10440, Athens, Greece
tel. +30 2108253024
yannis@archipelago.gr
www.archipelago.gr

Marine Research Base
P.O. Box 152, Ormos, Marathokampos 83102, Samos, Greece
tel +30 22730 37533

Terrestrial Research Base
P.O. Box 1, Rahes 83301, Ikaria, Greece
tel +30 22750 41070

Printer Friendly Page Envoyer  un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Cration : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thme de Nyko