Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
SAE - ΣΑΕ : CONSEIL DES HELLENES DE LA DIASPORA (SAE)
le 14/6/2015 13:36:33

Ολγα Σαραντοπούλου " Μαζί ο Ελληνισμός, εντός και εκτός Ελλάδος"

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)
CONSEIL DES HELLENES DE LA DIASPORA (SAE)
WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)
Dr. Olga Sarantopoulos - Secretary of SAE
Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου – Γραμματέας ΣΑΕ



Μαζί ο Ελληνισμός, εντός και εκτός Ελλάδος, αν ενωθεί, μπορεί να επιτελέσει θαύματα! Αυτό επεσήμανε η Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου στην εκπομπή «Φωνή της Ελλάδος» της ΕΡΤ, που επαναλειτούργησε χθες Πέμπτη, πρώτη μέρα μετά το «μαύρο χρώμα» που την είχε σιωπήσει για δύο χρόνια.
Αναφερόμενη ακριβώς στο «μαύρο της ΕΡΤ» η κυρία Σαραντοπούλου επεσήμανε ότι αυτό ήταν πλήγμα για τους Απόδημους. «Ο απόδημος Ελληνισμός, είπε, σε κάθε γωνιά ελληνική, στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ευρώπη, την Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ασία κ.α., είχε χάσει τα τελευταία δύο χρόνια τη δική του <φωνή>, όπως αυτή ακουγότανε μέσα από το πρόγραμμα της Δορυφορικής Τηλεόρασης και του ραδιοφώνου που εξέπεμπε για δεκαετίες η ΕΡΤ.
«Το ραδιοφωνικό Πρόγραμμα λειτουργούσε σαν γέφυρα ενημέρωσης και επικοινωνίας της Ομογένειας με την πατρίδα και αντίστροφα», είπε η κυρία Σαραντοπούλου και πρόσθεσε πως η πρόσβαση και η αναγνωρισιμότητα του Προγράμματος και του Σήματος της ΕΡΤ ήταν εξαιρετικά μεγάλη στην Ομογένεια».
Σχολιάζοντας το κλείσιμο των ομογενειακών εκπομπών είπε πως η Ελλάδα απώλεσε αυτά τα δύο χρόνια μια πολύτιμη πρόσβαση στη Διεθνή Κοινότητα και έναν πολύτιμο σύμμαχο στην προσπάθεια προώθησης των θεμάτων του ελληνισμού, του πολιτισμού και της γλώσσας και ευχήθηκε να επαναληφθούν σύντομα οι εκπομπές προς την ομογένεια.
Η κυρία Σαραντοπούλου, ερωτηθείσα ειδικότερα για το ΣΑΕ, επεσήμανε ότι το όργανο αυτό είχε μεγάλα όνειρα στο ξεκίνημά του και είχε δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες στην Ομογένεια. Στόχος του ήταν να αγκαλιάσει τον Απόδημο Ελληνισμό σε όλη την κλίμακα, από τον απλό άνθρωπο της βιοπάλης, τους Επιχειρηματίες, τους Επιστήμονες, τις γυναίκες και την νεολαία, τους παλιννοστούντες.
«Επιδίωξη, είπε, ήταν να αγωνισθεί για τα αιτήματα της ομογένειας. Μερικά από αυτά υλοποιήθηκαν όπως η ίδρυση των Ιατρικών Κέντρων από τον πρώτο πρόεδρο ΣΑΕ Άντριου Άθενς στην ανατολική Ευρώπη. Τα Κέντρα αυτά δεν προσφέρουν βοήθεια μόνο στους ομογενείς μας, αλλά και την τοπική κοινότητα", είπε η κυρία Σαραντοπούλου.
Η Γραμματέας του ΣΑΕ σχολίασε με θερμά λόγια την "μεγάλη συμβολή του κ. Άθενς" μαζί με την ΠΣΕΚΑ στην ίδρυση του "Χελλενικ Κοκους" που επηρέασε καθοριστικά την στήριξη των Ελληνικών θεμάτων στο Αμερικανικό Κογκρέσο. "Ποιος ξέρει, είπε η κα Σαραντοπούλου, που θα βρίσκονταν σήμερα αυτά τα θέματα σχετικά με Ελλάδα και Κύπρο αν απουσίαζε η επιρροή του κ. Άθενς".
Επίτευγμα χαρακτήρισε η Γραμματέας του ΣΑΕ και τη μείωση της στρατιωτικής θητείας για τους Απόδημους, για την οποία αγώνα έκανε ο πρόεδρος Στέφανος Ταμβάκης. "Αλλά και ορισμένοι εκ των περιφερειαρχών υπήρξαν δραστήριοι και είχαν τη δική τους συμβολή", πρόσθεσε.
Στη συνέχεια η Γραμματέας του ΣΑΕ εξέφρασε τη λύπη της γιατί, όπως τόνισε, "δεν καταφέραμε όσο θα θέλαμε να ανταποκριθούμε γενικότερα στις προσδοκίες των Αποδήμων και η ευθύνη γι αυτό βαραίνει όλους. Και την ελληνική πολιτεία, και τα πολιτικά κόμματα και το προεδρείο του ΣΑΕ, καθώς δεν είχαμε, φαίνεται, όλοι το ίδιο όραμα για τον παγκόσμιο Ελληνισμό".
Απαντώντας σε ερώτηση τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει, η κυρία Σαραντοπούλου τόνισε ότι το ΣΑΕ είναι το μοναδικό Παγκόσμιο όργανο του Ελληνισμού που είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Και αυτό ήταν ένα μεγάλο επίτευγμα. Στο όργανο αυτό, πρόσθεσε, απαιτούνται ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και να χαραχτεί εκ νέου η στρατηγική του.
Μιλάμε, δηλαδή –είπε- για τη “γένεση” ενός νέου οργάνου το οποίο θα είναι από την Ομογένεια για την Ομογένεια, για να έχει μεγαλύτερη αποδοχή, να είναι ένα αυτοδύναμο όργανο που δεν θα επιβάλλεται στις οργανώσεις μας, αλλά θα έχει μία σχέση αδελφικής φιλίας μαζί τους, θα τους εκπροσωπεί δυναμικά και θα αγωνίζεται για τα θέματά τους. Με την ελληνική πολιτεία θα πρέπει να υπάρξει μια αμφίδρομη σχέση αλληλοσεβασμού και αλληλοϋποστήριξης. και άριστη συνεργασία με τους Φιλέλληνες.
Αναφερόμενη στις σχέσεις των Αποδήμων με τη γενέτειρα τόνισε ότι πολλές φορές ο απόδημος αισθάνθηκε ότι δεν τυγχάνει σωστής αντιμετώπισης και η ελληνική πολιτεία πρέπει να δείξει ενδιαφέρον για την επίλυση των θεμάτων που τον ταλανίζουν.
Προσδιορίζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ομογένεια, η Γραμματέας του ΣΑΕ αναφέρθηκε στην φορολογία, την ελληνόγλωσση Παιδεία που πρέπει να αναβαθμισθεί, ενώ τόνισε και την ανάγκη να δοθεί επιτέλους επιστολική ψήφος στους Αποδήμους. Επίσης έκανε λόγο για τις συντάξεις των παλιννοστούντων, την αποζημίωση των μικρο-oμολογιούχων και άλλα.
Αναφερόμενη στο τι έχει προσφέρει στη γενέτειρα ο Απόδημος Ελληνισμός, η κυρία Σαραντοπούλου είπε: «Ο Απόδημος Ελληνισμός έχει συναισθηματικούς δεσμούς με την Ελλάδα, Ήταν και παραμένει πάντοτε δίπλα στην Πατρίδα. Δεν ξεχνάει τις ρίζες του. Δεν ξεχνάει την Ελλάδα. Δεν λησμονεί από πού κατάγονται οι παππούδες του.
Αν ρίξετε μια ματιά γύρω, πρόσθεσε, θα δείτε κληροδοτήματα, νοσοκομεία, γηροκομεία, ιδρύματα, εκκλησίες, οικονομική και άλλη ενίσχυση. Είναι, πρόσθεσε, ανυπολόγιστη η προσφορά της Ομογένειας. Στήριξε τους πυρόπληκτους, τους σεισμόπληκτους, όλα με τον κόπο και τον ιδρώτα των ομογενών.
Στο θέμα Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού η κα Σαραντοπούλου τόνισε την ανάγκη ίδρυσης του, καθώς η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη Ομογένεια ανά τον κόσμο και οι ελληνικές παροικίες στις διαφορετικές χώρες έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάλογα.
"Η Ελλάδα, είπε, έχει χρέος να σταθεί στο πλευρό των Ελλήνων του Εξωτερικού. Να δώσει επιτέλους λύσεις στα θέματα που τους απασχολούν . Γιατί και η Ομογένεια έχει ανάγκη την Ελλάδα ως ουσία πατρίδας αλλά και η Ελλάδα έχει ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε την στήριξη των Ελλήνων του Εξωτερικού.
"Θα πρέπει και οι οργανώσεις μας, και το ΣΑΕ, και η Εκκλησία μας, η Ελληνική πολιτεία, να αφήσουμε κατά μέρος αυτά που μας χωρίζουν και μαζί με τους Φιλέλληνες να αγωνιστούμε για την ευημερία του ελληνικού λαού , για το μέλλον των παιδιών μας, για την Ελλάδα μας", κατέληξε η Δρ.Σαραντοπούλου.

Printer Friendly Page Envoyer  un ami




Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Cration : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thme de Nyko