Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
COMMUNIQUE : CONSEIL DES HELLENES DE LA DIASPORA (SAE)
le 16/9/2006 9:34:28

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)
WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)
Dr. Olga Sarantopoulos - Secretary of SAE
Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου – Γραμματέας ΣΑΕ
MHNYMA ΤΗΣ ΔΡ. ΟΛΓΑΣ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ


Σήμερα τιμούμε μια θλιβερή επέτειο για τον Ελληνισμό, τον ξεριζωμό του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας από τις πατρογονικές του εστίες.
Σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής στους χιλιάδες νεκρούς, θύματα των εθνικο-θρησκευτικών διωγμών. Είναι ημέρα μνήμης για τον Ελληνισμό, όπου γης, που πλήρωσε το τίμημα των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων εκείνης της εποχής.

Αναμφίβολα, η Μικρασιατική Καταστροφή υπήρξε μια ελληνική τραγωδία, ίσως μοναδική στην ιστορία του ελληνικού έθνους. Πολλοί δικαιολογημένα τη θεωρούν ως τη μεγαλύτερη και χειρότερη καταστροφή για τον Ελληνισμό, μετά τη πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453. Αλλά, όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία, από την τραγωδία εκείνη έγινε μια καινούργια αρχή για την Ελλάδα. Περίπου 1,5 εκατομμύριο Ελληνες μικρασιατικής καταγωγής κατέκλυσαν την ελληνική επικράτεια, δημιουργώντας νέα δυναμική στην οικονομία, τις επιστήμες, την πνευματική και κοινωνική ζωή του τόπου.

Η νέα εποχή βρίσκει τις δύο χώρες σε διαφορετικό σημείο στις διμερείς τους σχέσεις. Νέες προοπτικές συνεργασίας διανοίγονται στους τομείς της οικονομίας, της επιστήμης, της εκπαίδευσης. Η Τουρκία, αναζητά την ευρωπαϊκή στήριξη, προσπαθώντας να ξεπεράσει τα αδιέξοδα του παρελθόντος και του παρόντος.

Η Ελλάδα στηρίζει αυτή την προσπάθεια, αλλά απαιτεί και από την γείτονα χώρα τον σεβασμό στην ελληνική μειονότητα που έχει απομείνει εκεί, μερικές χιλιάδες συνανθρώπων μας που δεν απαρνούνται την πατρίδα των παππούδων και των πατεράδων τους, και που παλεύουν να διατηρήσουν τις περιουσίες τους, τα σχολεία και τις εκκλησίες τους. Σύσσωμος ο Ελληνισμός απαιτεί από την Τουρκία την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού, του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι νέες γενιές των Ελλήνων που έρχονται, φέρουν την ευθύνη της βαριά κληρονομιάς του τόπου τους. Εμείς, φέρουμε την ευθύνη να τους διδάξουμε πόσο σημαντική είναι η διάσωση της ιστορικής μνήμης για την αλήθεια, την Δημοκρατία.

Βιέννη, 14 Σεπτεμβρίου 2006Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας Παγκοσμίου ΣΑΕ

Kellermanngasse 6/22, 1070 Vienna - Austria
Tel & Fax: +431-5268014, Mobile: +43 676 3085313
Greek mobile: +306979212476 E-mail: olga.sarantopoulos@gmx.net

Printer Friendly Page Envoyer  un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Cration : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thme de Nyko