Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
SAE - ΣΑΕ : Στέφανος ΤΆΜΒΑΚΗΣ
le 6/12/2006 12:01:48

Στέφανος Ταμβάκης και « ο Αλεξανδρινός αέρας»

Στέφανος Ταμβάκης και « ο Αλεξανδρινός αέρας»

Γράφει ο Μιχάλης Λυμπερόπουλος

Με αφορμή το δημοσιευμένο άρθρο της καλής συναδέλφου Ιουστίνης Φραγκούλη σε ομογενειακή ιστοσελίδα δίνεται το έναυσμα και σε μας για μια μικρή αναδρομή στο έργο του υποψηφίου για την Προεδρία του ΣΑΕ κ. Στέφανου Ταμβάκη
.
Η κ. Φραγκούλη εκθειάζει τον υποψήφιο και ο τίτλος του άρθρου της είναι ενδεικτικός και συνοπτικός: «Eνα αστέρι με Αλεξανδρινό αέρα.»

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο κ. Ταμβάκης από την θέση του Αναπληρωτή Προέδρου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού απέκτησε πολλές και πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες, που είχαν ως αποτέλεσμα τις επιτυχημένες παρεμβάσεις του σε διάφορα θέματα που αφορούν την Ομογένεια.

Παράλληλα, του δόθηκε η ευκαιρία με τις συχνές του επισκέψεις σε κέντρα του Ελληνισμού να μελετήσει σε βάθος και ξεχωριστά τα ιδιαίτερα προβλήματα που ταλανίζουν τους Απόδημους, και σήμερα είναι έτοιμος να αναλάβει το πηδάλιο των Αποδήμων και να προτείνει ριζοσπαστικές λύσεις που θα οδηγήσουν το ΣΑΕ σε ένα καινούριο δρόμο
.
Τον βλέπουμε να επιδεικνύει μια ιδιαίτερη ευαισθησία για την Ελληνική γλώσσα, και με προσωπικές του ενέργειες επιτυγχάνει την στήριξη των προσπαθειών του από το Ίδρυμα «Αλέξανδρος Ωνάσης» και αρχίζει να υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας σε ολόκληρο σχεδόν τον κόσμο.

Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση του προγράμματος e-learning ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΖΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Στόχος του προγράμματος είναι η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, σε συνδυασμό με την χρήση και γνώση των νέων τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Άλλο σημείο των προγραμματικών του δηλώσεων που θα πρέπει να επισημανθεί, είναι ότι ο κ. Ταμβάκης αναφέρεται στην οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ, γεγονός που σημαίνει από τώρα και στο εξής θα υπάρχει διαφάνεια σε όλους τους τομείς του.

Επίσης με προσωπική παρέμβαση του επιτεύχθηκε η διατήρηση των διατάξεων που επιτρέπουν στους Απόδημους να σπουδάσουν στην Ελλάδα, χωρίς να χάσουν την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού, καθώς και η σημαντική μείωση της στρατιωτικής θητείας από έξι σε τρεις μήνες.

Ήδη μεγάλος αριθμός νέων έχει εκδηλώσει την επιθυμία να υπηρετήσει την πατρίδα, μετά από αυτή τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση, προκειμένου να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα.

Εντονότατο όλα αυτά τα χρόνια είναι και το ενδιαφέρον του, καθώς και η συνεχής στήριξη και συμπαράσταση του στους προβληματισμούς της Νεολαίας. Στόχος αποτελεί η διεκδίκηση του δικαιώματος της Νεολαίας να αποκτήσει νομικό πρόσωπο, ώστε να κινηθεί διεθνώς με ευελιξία και να συμμετέχει σε προγράμματα που προάγουν το μορφωτικό και πολιτισμικό επίπεδο.

ΕΊΝΑΙ ο πρώτος αξιωματούχος του ΣΑΕ που ενδιαφέρθηκε για το υψίστης σημασίας έργο που επιτελεί ο δημοσιογραφικός και πνευματικός κόσμος της διασποράς. Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο ίδρυμα, με την ηθική και υλική συμβολή οργάνωσαν την Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε διαδοχικά με επιτυχία στη Λευκωσία, την Αλεξάνδρεια, το Γιοχάνεσμπουργκ και στην Αθήνα.

Έμπρακτη ήταν επίσης η συμπαράστασή στο έργο των αποδήμων συγγραφέων και λογοτεχνών με την Έκδοση ανθολογίας έργων απόδημων Ελλήνων λογοτεχνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» και τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, η οποία αναμένεται ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ιστορία της λογοτεχνίας του Απόδημου Ελληνισμού.

Όσον αφορά τους στόχους του για ένα νέο ΣΑΕ διαβάζουμε ότι σαν πρώτη προτεραιότητα έχει την οργάνωση της βάσης των Αποδήμων.

Αυτό βέβαια δεν ακούγεται για πρώτη φορά, όμως κανείς δεν το εφάρμοσε, διότι ή μη οργάνωση της βάσης, ήταν το κλειδί που τους εξασφάλιζε την επανεκλογή στο Δ.Σ του ΣΑΕ, ιδίως των Συντονιστών, που ήσαν οι κυρίως υπεύθυνοι, για την οργάνωση της βάσης

Πράγματι ο κ. Ταμβάκης «είναι ένα νέο αστέρι» Είναι ο άνθρωπος που εργάζεται με μέθοδο και αποτελεσματικότητα και θα ήταν ότι το καλύτερο για τον Απόδημο Ελληνισμό αν αναλάμβανε την ηγεσία του. Άλλωστε δεν είναι μόνο ο γράφων που αναφέρεται με κολακευτικά σχόλια για τον κ. Ταμβάκη.

Παρά τις περιορισμένες τους αρμοδιότητες μέσα στο Δ. Σ του ΣΑΕ τον ξεχώρισαν τόσο η Ελληνική Πολιτεία που τον τίμησε μέσω του τότε Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου με ανώτατη διάκριση, όσο και η Εκκλησία, μέσω του Προκαθημένου της Ορθοδοξίας Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Υποψήφιος για την ηγεσία του Απόδημου Ελληνισμού Στέφανος Ταμβάκης, αποτελεί εγγύηση για μια ομαλή, εποικοδομητική, και καρποφόρα πορεία του ΣΑΕ. Πέρα όμως πάσης αμφιβολίας θα αγκαλιάσει ολόκληρο τον απόδημο Ελληνισμό, γιατί του λείπει αυτό που σε άλλους πλεονάζει. Δηλαδή, η συμπεριφορά, και οι πράξεις, αλαζονικού Ηγεμόνα που απωθεί και διχάζει.

Ο «Αλεξανδρινός αέρας»( γράφει η Ιουστίνη Φραγκούλη ) που χαρακτηρίζει τον κ. Ταμβάκη είναι αέρας πολιτισμού, είναι αέρας αρχοντιάς, είναι εκείνος ο αέρας που χαρακτηρίζει τα άτομα, που είναι σίγουρα για τον εαυτό τους, και εμπνέουν εμπιστοσύνη, και ένα τέτοιο άτομο έχουν ανάγκη οι απόδημοι για να αναλάβει το πηδάλιο της ηγεσίας τους.

Printer Friendly Page Envoyer  un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Cration : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thme de Nyko