Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
ECOLE GRECQUE : ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
le 3/6/2019 17:26:38

Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη στο Λύκειο Thiers της Μασσαλίας
Fête de fin d’année 2019 aux Collège et Lycée Thiers de Marseille


Le vendredi 24 mai 2019, les élèves étudiant le Grec Moderne au Collège et au Lycée Thiers de Marseille, ont présenté leur spectacle de fin d'année, cette année dédié aux Femmes.
Les élèves du Collège ont présenté "Télessila et Théodora" et les élèves du Lycée, une pièce d'Aristophane,
"L'assemblée des femmes".
Fait très appréciable du spectacle : pendant la représentation, la traduction en Français défilait sur un grand écran, ce qui a permis à tous de bien interpréter le sens des pièces.
C'est la quinzième année que le Grec Moderne est enseigné dans cet établissement, un des plus ancien et des plus réputé de France


Μασσαλία: ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ THIERS (Μαθήματα Νέων Ελληνικών)

Η γιορτή για το τέλος της σχολικής χρονιάς που οργανώθηκε την Παρασκευή 24 Μαΐου στο Λύκειο Thiers της Μασσαλία ήταν φέτος αφιερωμένη στις γυναίκες. Οι μαθητές του Γυμνασίου παρουσίασαν τα θεατρικά: Τελέσσιλα και Θεοδώρα, ενώ οι μαθητές του Λυκείου παρουσίασαν διασκευή της κωμωδίας του Αριστοφάνη ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ.
Η παρουσίαση άρχισε με την Τελέσιλλα, αρχαία ποιήτρια του Άργους που έσωσε το 510 π.Χ. την πόλη της από τους Σπαρτιάτες. Κατόπιν μεταφερθήκαμε στο Βυζάντιο και το παλάτι της αυτοκράτειρας Θεοδώρας το 532 κατά τη στάση του ΝΙΚΑ. Το ταξίδι μας συνεχίστηκε στην Αθήνα του Αριστοφάνη και απολαύσαμε την κωμωδία ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ σε τέλεια ελληνικά από τους μαθητές του Λυκείου. Οι διάλογοι ήταν φτιαγμένοι με σεβασμό στις ιστορικές πηγές ενώ η μετάφραση και η προσαρμογή του κειμένου του Αριστοφάνη έγινε από την φιλόλογο καθηγήτρια κα Ιωάννα Μουσικούδη, που είχε και την επιμέλεια της όλης εκδήλωσης.
Η προσοχή του κοινού παρέμεινε αδιάλειπτη καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η μετάφραση των κειμένων παρουσιαζόταν ταυτόχρονα, πράγμα το οποίο επέτρεψε σε όλους να κατανοήσουν το περιεχόμενο των κειμένων.
Nous félicitons tous ces élèves français et tout particulièrement leur professeure, Mme Ioanna Moussikoudi, qui a réussi à leur transmettre l’amour de la langue grecque et un vif intérêt pour l’histoire et la culture grecques.

Τα Νέα Ελληνικά διδάσκονται για δέκατη πέμπτη χρονιά στο κεντρικό αυτό Λύκειο της Μασσαλίας, ένα από τα καλύτερα και αρχαιότερα της Γαλλίας. Ευχαριστούμε θερμά την κα Μουσικούδη, για την ποιοτική δουλειά που προσφέρει εδώ και χρόνια, συμβάλλοντας στην προώθηση του Ελληνισμού στη Μασσαλία.


Printer Friendly Page Envoyer à un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  |Contact : info@diaspora-grecque.com|  Base :Nyko