Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
RESUMES-(cliquez) : DIASPORA GRECQUE EN FRANCE
le 16/1/2022 15:20:09

Άρθρο της "Καθημερινής" : Μασσαλία : Αναζητώντας το ελληνικό στοιχείο. Ο τίτλος δεν ανταποκρίνεται επακριβώς στο περιεχόμενο του άρθρου της γνωστής εφημερίδας. Le titre ne correspond pas avec le contenu de l’article.



Αρθρο της «Καθημερινής » Μασσαλία: Αναζητώντας το ελληνικό στοιχείο. ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Le titre ne correspond pas avec le contenu de l’article. CLIQUEZ ICI

Il s’agit d’un article paru dans le journal grec « Kathimerini » avec pour titre « Marseille : à la recherche de l’élément grec ».
En lisant cet article très intéressant, le titre ne correspond avec son contenu car pas d’élément grec comme l’école grecque, les associations, l’église…


Η Ελληνική εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσίευσε ένα πολύ ωραίο κείμενο για την ΜΑΣΣΑΛΙΑ με τίτλο
"Μασσαλία : Αναζητώντας το ελληνικό στοιχείο"
Διαβάζοντας το άρθρο, που είναι κατά τα άλλα εξαιρετικό, εφόσον δίνει πολλές τουριστικές πληροφορίες για την πόλη της Μασσαλίας, δεν ανακαλύψαμε "το ελληνικό στοιχείο" όπως είναι ο τίτλος.
Αρκετοί Έλληνες της Μασσαλίας μας έστειλαν μηνύματα διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν πολλά ελληνικά στοιχεία στη Μασσαλία και εκφράζουν την λύπη τους για την απουσία τους από το κείμενο του άρθρου αναρωτώμενοι :
Κανένας Έλληνας στη Μασσαλία; κανένας Ελληνικός Σύλλογος; κανένα Ελληνικό Σχολείο; καμιά Ελληνική Εκκλησία;" και θέτοντας πολλά άλλα ερωτήματα.


Δημοσιεύουμε δύο από τα πολλά μηνύματα

Αγαπητή ‘Καθημερινή’, Αγαπητοί Συμπατριώτες,
Το άρθρο ‘Μασσαλία, αναζητώντας το ελληνικό στοιχείο’ της κας Ζαμπετάκη στο φύλλο της 3ης/1/2022 ήταν μια ευχάριστη έκπληξη στην αρχή του Νέου Έτους γιά τους Έλληνες της Μασσαλίας. Ναι, η Μασσαλία ιδρύθηκε από τους Φωκαείς πριν 26 αιώνες και τα ελληνικά στοιχεία βρίθουν στη πόλη μας. Έναυσμα της πρόσφατης δημοσίευσης ήταν ασφαλώς η έκθεση στο μουσείο της πόλης αντικειμένων από τη Μητέρα Ελλάδα. Και η ‘αναζήτηση του ελληνικού στοιχείου’ ίσως για ιστορική υπενθύμιση, αλλά και περισσότερο για τουριστικό ενδιαφέρον, νομίζω.
Δύο μόνο σημεία μου φάνηκαν ότι θα ήθελαν περισσότερο προσοχή σ’αυτή τη δημοσίευση.
Το πρώτο, το λιγότερο σημαντικό, είναι ότι ένα αναμφισβήτητο κι αναγνωρισμένο ‘ελληνικό στοιχείο της Μασσαλίας’ είναι η θεμελιωμένη πλάκα στο Παλιό Λιμάνι της πόλης (βλ. συνημμένη φωτογραφία), μόλις λίγα μέτρα μακρύτερα από τον οριζόντιο καθρέφτη, που φωτογραφία του υπάρχει στη δημοσίευση.
Το δεύτερο, το σημαντικότερο, είναι ότι η Ελληνικότητα της πόλης δεν είναι μόνο ιστορική, αλλά κι ενεργή με Ελληνικό Σχολείο, Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, πολλούς ελληνικούς και φιλελληνικούς συλλόγους, δημοσιογραφική δραστηριότητα γιά τη Διασπορά, δηλ. με ενεργούς Έλληνες Μασσαλιώτες. Γι’αυτό το λόγο θεωρώ το τίτλο του δημοσιεύματος λίγο ακατάλληλο γιατί δεν συναθροίζει τον ενεργό ελληνισμό της πόλης μαζί με τον ιστορικό της.
Πιστεύω πως οι δημοσιογράφοι σας θα βρουν την ευκαιρία ν’αναπτύξουν κι αυτή τη πλευρά του θέματος (που δεν παύει να έχει κι αυτή τουριστικό ενδιαφέρον).

Μ’εκτίμηση, Θανάσης Ηλιάδης

Αγαπητή κυρία Ζαμπετάκη,
Γράψατε ένα πολύ ωραίο άρθρο για τη Μασσαλία και σας ευχαριστούμε για αυτό.
Μας κάνετε να ταξιδέψουμε στο Mucem και στις εκθέσεις του και συγκεκριμένα σε αυτή που προέρχεται από το μουσείο των Χανίων.
Από τη συνοικία Panier με το Μουσείο της Vieille Charité, στο παλιό λιμάνι με τη θέα της Notre Dame de la Garde, του Fort Saint Jean, του Saint Nicolas. Και σε όλα τα άλλα αξιοθέατα της Μασσαλίας Η Μασσαλία είναι μια κοσμοπολίτικη πόλη, όπως το διαπιστώσατε και σεις κάνοντας μια απλή βόλτα στο Παλιό Λιμάνι, στην Canebiere, την αγορά των Capucins ή στο Cours Julien. Μιλήσατε για τη φήμη του σαπουνιού και της μπουγιαμπέσας που είναι επίσης σύμβολα της Μασσαλίας. Μιλήσατε για τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα καταστήματα της όμορφης πόλης μας.
Το άρθρο σας δημιουργεί αμέσως στον αναγνώστη την επιθυμία να έρθει και να επισκεφθεί αυτή τη μαγευτική πόλη. Είναι ένα αξιόλογο άρθρο.
Ο τίτλος του άρθρου σας όμως είναι : « Μασσαλία, αναζητώντας το ελληνικό στοιχείο».
Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να προσθέσω κι εγώ δυο λόγια για την ελληνικότητα της Μασσαλίας.
Η Μασσαλία, είναι πόλη που ίδρυσαν οι Έλληνες Φωκαείς, (υπάρχει η αναμνηστική πλακέτα στο Παλιό Λιμάνι).
Στην Μασσαλία υπήρξε μία ισχυρή και δυναμική αποικία Ελλήνων εμπόρων κατά τον 19 ο αιώνα.
Στην Μασσαλία έφτασαν πολλά μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα Ελλήνων κατά τον 20 ο αιώνα.
Εξακολουθούν να ζουν στη Μασσαλία και στην περιοχή της πολλές οικογένειες απογόνων τόσο της ισχυρής εμπορικής αποικίας του 19 ου αιώνα αλλά και ένας σημαντικός πληθυσμός απογόνων των προσφύγων του 20 ου αιώνα.
Η Μασσαλία είναι γεμάτη με υπολείμματα αρχαιολογικών ανασκαφών, με ελληνικά ευρήματα, όπως ο μεγάλος κήπος του Μουσείου Ιστορίας της Μασσαλίας. Υπάρχουν ελληνικά κτίρια όπως η ελληνορθόδοξη εκκλησία, υπάρχουν δρόμοι με ονόματα που θυμίζουν Ελλάδα (όπως η Boulevard d'Athenes ή boulevard du Dr. Rodocanachi).
Στη Μασσαλία υπάρχει Ελληνορθόδοξη εκκλησία. Πρόκειται για μια από τις παλαιότερες της Ευρώπης με έτος ίδρυσης 1820.
Στη Μασσαλία υπάρχει και λειτουργεί Ελληνικό Ναυτικό Προξενείο.
Υπάρχει Ελληνικό Σχολείο αναγνωρισμένο από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας για παιδιά και ενήλικες με μαθήματα στους χώρους της Ελληνικής Ένωσης Μασσαλίας.
Στη Μασσαλία διδάσκονται τα νέα ελληνικά στο Λύκειο Thiers της Μασσαλίας, ένα από τα πιο αξιόλογα Λύκεια της Γαλλίας, όπου λειτουργεί και εξεταστικό κέντρο για την πιστοποίηση της ελληνομάθειας.
Η Ελληνική Ένωση Μασσαλίας και Περιχώρων (με έτος ίδρυσης το 1944) συσπειρώνει τους Έλληνες και τους Φιλέλληνες με στόχο την προβολή του Ελληνισμού στη Μασσαλία και την περιοχή της με πολιτιστικές και εορταστικές δράσεις, αλλά και με τον εορτασμό των ελληνικών εθνικών εορτών της 28ης Οκτωβρίου και της 25 ης Μαρτίου.
Για να απαντήσω λοιπόν στον τίτλο του άρθρου σας
"Μασσαλία: Αναζητώντας το ελληνικό στοιχείο" Υπάρχουν πάρα πολλά ελληνικά στοιχεία στη Μασσαλία.
Η ελληνική ψυχή ζει στη Μασσαλία.
Ευχόμαστε το άρθρο σας να φέρει πολλούς Έλληνες επισκέπτες στη Μασσαλία Και σας ευχαριστώ και πάλι για την προβολή της πόλης μας.

Με εκτίμηση Πέτρος Θεοδωράκης
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ

Printer Friendly Page Envoyer  un ami




Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Cration : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thme de Nyko