Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
CHYPRE : ΚΥΠΡΟΣ
le 2/12/2023 11:24:35

Πόσος είναι τελικά ο πληθυσμός των κατεχομένων; / Ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ παραδέχεται ότι συνεχίζει να παρέχεται η "υπηκοότητα" του ψευδοκράτους σε Τούρκους εποίκους / Οι Τ/Κ μειονότητα στα κατεχόμενα

Σύμωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yeni Bakış (27.11.23) o Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ απάντησε σε ερωτήσεις της ανταποκρίτριας της εφημερίδας Μιχρισάφ Σαφά (Mihrişah Safa) στο Λονδίνο, κατά την επίσκεψη του εκεί και δήλωσε ότι ο αυτή τη στιγμή ο "επίσημος" πληθυσμός του κατοχικού καθεστώτος είναι 410 χιλιάδες .

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με παραχωρήσεις " υπηκοοτήτων" του κατοχικού καθεστώτος, ο Ερσίν Τατάρ είπε : " [...] Όταν εξετάζουμε την κατάσταση στη χώρα μας, έχουμε αδελφούς και αδελφές (εννοεί τους Τούρκους εποίκους) που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν μετά το 1974. Αφού έζησαν εδώ για 20-25 χρόνια, απέκτησαν παιδιά και εγγόνια. Ναι, έπρεπε να τους δοθεί υπηκοότητα, το κάναμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε. Επομένως, ο επίσημος πληθυσμός μας αυτή τη στιγμή είναι 410 χιλιάδες".

Ο Τατάρ επεσήμανε ακόμη ότι υπάρχουν πολλοί Τουρκοκύπριοι που ζούν σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία και την Τουρκία.

Με το θέμα του πληθυσμού στα κατεχόμενα ασχολείται και η εφημερίδα Yeni Duzen (25.11.23) η οποία δημοσιεύει άρθρο του αρθρογράφου Κουτλάι Έρκ σχετικά με τις πωλήσεις ακίνητης περιουσίας σε αλλοδαπούς, Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι ο πληθυσμός των μη μόνιμων κατοίκων στα κατεχόμενα φτάνει τις 400.000.

Ο Ερκ αναφέρει ότι η αγορά ακίνητης περιουσίας από αλλοδαπούς στα κατεχόμενα έχει εξελιχθεί σε φαινόμενο που προκαλεί ανησυχία στο κοινό. "Οι Τουρκοκύπριοι", υποστηρίζει, "οι οποίοι έχουν γίνει μειονότητα όσον αφορά τον πληθυσμό στην ίδια τους την πατρίδα, ανησυχούν επίσης ότι θα γίνουν μειονότητα όσον αφορά την ιδιοκτησία ακινήτων. Αυτή η ανησυχία της κοινής γνώμης πρέπει να έχει επηρεάσει και τη γενική πολιτική, καθώς συζητούνται διάφορα μέτρα σχετικά με την απόκτηση ακινήτων από αλλοδαπούς- αν και δεν έχουνληφθεί ακόμη μέτρα".

Αναφερόμενος στα στοιχεία του πληθυσμού ο Ερκ υποστηρίζει ότι καθώς ο συνολικός πληθυσμός των κατεχομένων δεν είναι γνωστός λόγω της έλλειψης απογραφής, ο πληθυσμός έχει καθοριστεί με πρόβλεψη στις περίπου 400.000.

Συνεχίζει λέγοντας ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων αλλοδαπών φοιτητών είναι περίπου 120.000 και ότι ο αριθμός των εγγεγραμμένων αλλοδαπών που ζουν στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν άδεια εργασίας, παραμονής και εγκατάστασης λόγω πώλησης κατοικιών, είναι περίπου 250.000.

"Ο παράνομος πληθυσμός δεν είναι γνωστός,φυσικά, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό των παράνομων που εντοπίζονται από την αστυνομία κατά τη διάρκεια σχεδόν καθημερινών ελέγχων, δεν θα ήταν υπερβολή να εκτιμηθεί ότι ο αριθμός τωνπαράνομων κατοίκων μπορεί να είναι περίπου 30.000?, αναφέρει ο Ερκ, προσθέτοντας ότι εν ολίγοις, υπάρχουν 400.000 "πολίτες" και 400.000 "μη πολίτες" του καθεστώτος, δηλαδή συνολικά 800.000 άτομα ζουν στα κατεχόμενα.

"Σε αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται οι στρατιώτες και οι οικογένειές τους που ανήκουν στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Δηλαδή, οι Τουρκοκύπριοι αποτελούν μειονότηταστην ΤΔΒΚ", συμπεραίνει ο Έρκ.
Καταλήγοντας, ο Ερκ σημειώνει ότι οι υποδομές δεν επαρκούν για την αύξηση του πληθυσμού και της οικοδόμησης και προσθέτει: "Η έλλειψη αποχετευτικού συστήματος οδηγεί σε ρύπανση των υπόγειων υδάτινων πόρων και των θαλασσών. Τα νοσοκομεία είναι ανεπαρκή, τα σχολεία είναι ανεπαρκή- υπάρχει το πρόβλημα των μαθητών που η μητρική τους γλώσσα δεν είναι η τουρκική... Το νερό έχει έρθει από την Τουρκία μέσω σωλήνων- η ποσότητα είναι ανεπαρκής... Η ικανότητα παραγωγής ηλεκτρικήςενέργειας είναι ανεπαρκής... Νέες φυλακές έχουν ανοίξει, αλλά σήμερα δεν επαρκούν... Τα δικαστήρια είναι ανεπαρκή για να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες υποθέσεις... [...]".

Σε άλλο άρθρο στην ίδια εφημερίδα με ημερομηνία 27 Νοεμβριόυ 2023, αναφέρεται ότι η λεγόμενη βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP), Σίλα Ουσράρ Ιντζιρλί ανέφερε ότι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος είναι η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού. Μιλώντας στην εφημερίδα, η Ιντζιρλί είπε ότι θα πρέπει να γίνει μια συνολική απογραφή και να αποκαλυφθεί με διαφάνεια πόσα άτομα ζουν στα κατεχόμενα.

Η αλλοίωση της δημογραφικής δομής της Κύπρου αποτελεί μια από τις κύριες πτυχές του κυπριακού προβλήματος.
Χαράλαμπος Πετεινός
Ιστορικός, συγγραφέας

Printer Friendly Page Envoyer à un ami




Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Création : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thème de Nyko