Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
SAE - ΣΑΕ : Ο.Κ.Ο.Ε.
le 3/6/2007 12:24:12

Υπέρμαχος των δικαίων της Κύπρου η Δρ Ο. Σαραντοπούλου στο 10ο Συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε.

Υπέρμαχος των δικαίων της Κύπρου η Δρ Ο. Σαραντοπούλου στο 10ο Συνέδριο της Ο.Κ.Ο.Ε.

Πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Μαïου, στο Εκπαιδευτικό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνα το 10ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.). Την εναρκτήρια σύνοδο του Συνεδρίου, το Σάββατο 26 Μαΐου, χαιρέτησαν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εκπρόσωποι της Κυπριακής και Ελληνικής Κυβέρνησης, Ελληνικά – Κυπριακά κόμματα, οργανώσεις & φορείς, εκπρόσωποι των οργανώσεων των αποδήμων. Εκ μέρους του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, ομιλία εκφώνησε η Γραμματέας του ΣΑΕ, Δρ Όλγα Σαραντοπούλου, η οποία μετέφερε τις ευχές εκ μέρους του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Στέφανου Π. Ταμβάκη και του 11μελούς του Πρεδρείου.
"Το ΣΑΕ στήριξε και θα στηρίζει το δίκαιο αίτημα του Κυπριακού λαού για την εξεύρεση μιας λύσης που θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία της Κύπρου, την ακεραιότητα του εδάφους της, την ισότητα των νόμιμων κατοίκων της, τον σεβασμό των ανθρώπινων δικαιομάτων και των αρχών δικαίου". Η Δρ Σαραντοπούλου για μια ακόμη φορά έκανε αναφορά στις επιπτώσεις που έχει η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και η διχοτόμηση της Μεγαλονήσου.

«Θα πρέπει επιτέλους, η γείτονα χώρα να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο, τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες του Κυπριακού λαού. Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει παράλογα να απαιτεί προκειμένου να εδραιώσει την κατοχή και να νομιμοποιήσει μια εγκληματική πράξη σε βάρος του νησιού».

Η Δρ Σαραντοπούλου, αναφέρθηκε και στο σχέδιο Αννάν, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του Κυπριακού λαού, διευκρίνισε δε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό ζήτημα αποδεικνύουν ότι το σχέδιο δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων των ισχυρών της γης.

«Κι όμως το σχέδιο Ανάν καραδοκεί πίσω από νέες πρωτοβουλίες, πατάει πόδι πίσω από τις απειλές τιμωρίας για το θαρραλέο μας «Όχι», ελίσσεται πίσω από τις αμφιβολίες πολλών πολιτικών μας παραγόντων, χύνει κροκοδείλια δάκρυα πίσω από δήθεν «χαμένες ευκαιρίες», απειλεί νομιμοποίηση των παρανομιών της κατοχής πίσω από το «Όχι» μας όταν ήταν ακριβώς αυτή η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής που ζητούσαν να προσυπογράψει το «Ναι» στο σχέδιο Ανάν» τόνισε.

«Η απόρριψη του σχεδίου Ανάν, ενός σχεδίου ασυμβίβαστους και προσβλητικού προς τις στοιχειώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, δεν νομιμοποιεί ούτε την κατοχή ούτε τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του Κυπριακού λαού από την Τουρκία» είπε η Δρ Σαραντοπούλου. «Και οι παραβιάσεις αυτές όπως έχουν διαπιστωθεί από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις διακρατικές προσφυγές και τις προσφυγές των στερημένων από βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ιδιοκτησίας και διακίνησης Κυπρίων, συνεχίζονται χωρίς να δίνεται η ανάλογη έμφαση στο πρόβλημα από εκείνους που έχουν καθήκον να το πράξουν».

Η Γραμματέας του ΣΑΕ ανέφερε ότι οι προϋποθέσεις μιας μόνιμης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης του Κυπριακού έχουν προ-διατυπωθεί ήδη από τις καταστατικές αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που διακηρύσσουν την πίστη στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισονομία και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου.

«Η Ευρώπη προς την οποία αποβλέπει η Τουρκία πρέπει να είναι πηγή της έμπνευσης εκείνης που θα επιτρέψει μια λύση εναρμονισμένη προς τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού. Αρχές που συνοψίζει η Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τονίζοντας στο Προοίμιο της ότι : «οι θεμελιώδεις ελευθερίες αποτελούν το θεμέλιο της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο και ότι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν είναι με την αποτελεσματική πολιτική δημοκρατία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» κατέληξε.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του 10ου Συνεδρίου, συζητήθηκαν ο Απολογισμός Δράσης για τη διετία 2005-2007, οι εξελίξεις στο Κυπριακό με ειδικό σεμινάριο ενημέρωσης που έγινε σε συνεργασία με τις Κυπριακές αρχές, η δραστηριότητα της Νεολαίας Ο.Κ.Ο.Ε., η δράση και το πρόγραμμα της Ο.Κ.Ο.Ε., τα προβλήματα της Παροικίας, τα Πολιτιστικά Δρώμενα της Παροικίας, η συνεργασία της παροικίας με τους κρατικούς φορείς, το Ασφαλιστικό. Στο πλαίσιο του συνεδρίοτ εξελέγησαν τα νέα όργανα της Ομοσπονδίας για την επόμενη διετία.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με ειδικό σεμινάριο που εξέτασε τις σχέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της παροικίας.


Ο.Κ.Ο.Ε.

Η Ο.Κ.Ο.Ε. ιδρύθηκε το 1989. Υλοποιώντας τον ιδρυτικό στόχο της έχει συμπεριλάβει στους κόλπους της τα Κυπριακά παροικιακά σωματεία (σήμερα 41), που εκπροσωπούν τους Κύπριους που εργάζονται και διαμένουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

Κύριος στόχος των δραστηριοτήτων της Ο.Κ.Ο.Ε. είναι το ζήτημα της διαφώτισης γύρω από το Κυπριακό θέμα, καθώς και την οργάνωση των παροικιακών σωματείων για προβολή του έργου και του πολιτισμού των Κυπρίων στην Ελλάδα.

Οι δραστηριότητες της Ο.Κ.Ο.Ε., που έχει το συντονιστικό ρόλο ανάμεσα στα σωματεία μέλη, είναι ιδιαίτερα πλούσιες, και ανταποκρίνονται στην ανάγκη έκφρασης και εκπροσώπησης των 65.000 και πλέον Κυπρίων που ζουν στην Ελλάδα.

Ενα πλήθος εκδηλώσεων κάθε μορφής γίνονται κάθε χρόνο σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας, βοηθώντας ώστε το πρόβλημα της Κύπρου, που κάτω από το βάρος της Κυπριακής τραγωδίας περνούσε κρίσιμες εξελίξεις, να αποκτήσει μια πιο ξεκάθαρη και πιο σωστή αντιμετώπιση.

Πηγή: ΕΡΑ 5, Sofia Times Magazine

Printer Friendly Page Envoyer  un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Cration : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thme de Nyko