Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
SAE - ΣΑΕ : OLGA SARANTOPOULOU
le 7/9/2007 9:33:28

Η γραμματέας του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου στις πληγείσες περιοχές

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)
WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)
Dr. Olga Sarantopoulos - Secretary of SAE
Δρ. Ολγα Σαραντοπούλου – Γραμματέας ΣΑΕ
Όλγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας Παγκοσμίου ΣΑΕ

Kellermanngasse 6/22, 1070 Vienna - Austria
Tel & Fax: +431-5268014, Mobile: +43 676 3085313
Greek mobile: +306979212476 E-mail: olga.sarantopoulos@gmx.netΗ γραμματέας του ΣΑΕ Όλγα Σαραντοπούλου στις πληγείσες περιοχές

Ο ανθρώπινος πόνος και οι εικόνες της μεγάλης οικολογικής καταστροφής με έχουν σημαδέψει για μια ζωή. Η δική μας συμβολή, ολόκληρου του Ελληνισμού, για την επόμενη ημέρα είναι καθοριστική». Με αυτή την δήλωση η Γραμματέας του ΣΑΕ, Δρ Όλγα Σαραντοπούλου, περιγράφει τις εμπειρίες της από την πρόσφατη αποστολή της στις περιοχές του Νομού Ηλείας που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές. Η Γραμματέας του ΣΑΕ, συγκλονισμένη από το δράμα των συνανθρώπων μας, βρέθηκε κοντά τους, συνομίλησε με τους κατοίκους και ενημερώθηκε από τους τοπικούς άρχοντες για την κατάσταση που επικρατεί λίγες μόνον ημέρες μετά τις πυρκαγιές.Βοήθησε στην διανομή προίόντων, προσφορά επειχηρηματιών της ευρύτερης περιοχής και περιέθαλψε με την ιδιοτητα του ιατρού ηλικιωμένους που φέραν εγκαύματα.
«Πρόκειται για τεραστίων διαστάσεων οικολογική καταστροφή, ολόκληρες περιοχές έχουν γίνει στάχτη. Το φυσικό τοπίο έχει αλλάξει, δεν υπάρχει ίχνος ζωής, παντού η μυρωδιά του καμένου, και οι άνθρωποι αυτού του τόπου, άνθρωποι περήφανοι, οπλισμένοι με πείσμα, αλλά απελπισμένοι να κοιτούν τις περιουσίες που χάθηκαν, τα δάση που έζησαν μικρά παιδιά, τις επιχειρήσεις που καταστράφηκαν. Είναι κάτι το απερίγραπτο», είπε η κ. Σαραντοπούλου.
Η Δρ Σαραντοπούλου, συνοδευόμενη από τον Αντιπρόεδρο της ΑΧΕΠΑ - Ελλάς, Δρ, Αθανάσιο Σαραντόπουλο, διδάκτωρ του πανεπιστημίου Ακρον στις ΗΠΑ και υπεύθυνο του τομέα Παιδείας της μεγαλύτερης ομογενειακής οργάνωσης, στέλεχος του Υπουργείου¨Αμυνας στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ταξίδευσε και στους τρεις δήμους Πύργου, Αμαλιάδος και Σkιλλούντος του νομού Ηλείας που υπέστησαν και τις σημαντικότερες καταστροφές. Ενώ, ταξίδευσε και στον νομό Αρκαδίας, από όπου κατάγεται, και το χωριό Καρίταινα.
Συγκεκριμένα, επισκέφθηκε τις περιοχές : στον Δήμο Πύργου: Πύργο, Αρχαία Ολυμπία, Πελόπιο, Βαρβάσσαινα, Σμίλα. Στον δήμο Ολένης:Μαγούλα, Ολένη, Αγία Αννα, Πεύκη, Μουζάκι, οικισμός Βάρακα στον Καράτουλα. Στον Δήμος Φολόης: Νέα Πέρσαινα, Νεραϊδα,Μηλιές, Λάλας. Aλλά και την Κρέστενα, τά Λουτρά του Καϊφα, την Βρίνα,τήν Ζαχάρω, τήν Αρτέμιδα, το Μάκιστος, την Πλατιάνα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της κοινότητας Θανάση Αδαμόπουλο, την Ανδρίτσαινα.
Συναντήθηκε δε, με κλιμάκιο ιατρών μεταξύ των οποίων ο ψυχίατρος Ανδρέας Αθανασόπουλος, καταγόμενος από την Ηλεία.
Η Δρ Σαραντοπούλου ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί λίγες ημέρες μετά τις πυρκαγιές, αλλά και για τυχόν ανάγκες που έχουν προκύψει στην περίθαλψη των τραυματιών από τον Διοικητή του Νοσοκομείου Πύργου κ. Αντώνη Λευτάκη.
Του εξέφρασε δε, την πρόθεσή της να καταταγεί ως εθελόντρια στο νοσοκομείο, προκειμένου να βοηθήσει τους πυρόπληκτούς, κυρίως ηλικιωμένους στις περιοχές που αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Στην αρχαία Ολυμπία, η Δρ Σαραντοπούλου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο της αρχαίας Ολυμπίας κ. Γεώργιο Αϊδόνη και τον δήμαρχο Αιγάλεου Αθήνα, Πρόεδρος τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής, κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο.


«Σε πολλές περιοχές δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη το ρεύμα και το τηλέφωνο, αφού το δίκτυο καταστράφηκε από τις φωτιές, δεν υπάρχει νερό. Από την συνομιλία μου με ανθρώπους ενημερώθηκα για τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Σοβαρό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και οι νέοι επιχειρηματίες των περιοχών αυτών, καθώς έχουν χάσει τις επιχειρήσεις τους και το αύριο για αυτούς και τις οικογένειές τους είναι αβέβαιο. Εάν δεν κτιστούν γρήγορα οι επιχειρήσεις τους θα φύγουν μετανάστες στα καράβια και θα επέλθει η ερήμωση του τόπου. Σε όλες τις περιοχές αυτές χάθηκαν ανθρωποι και ζωντανά,σπίτια,καί περιουσίες».
Στην διάρκεια του ταξιδιού της η Γραμματέας του ΣΑΕ, έγινε μάρτυρας του ανθρωπίνου δράματος, που ξεδιπλώθηκε μέσα από τις αφηγήσεις των παθοντων πρωταγωνιστών.
«Πολλοί ηλικιωμένοι έδωσαν κυριολεκτικά μάχη με τις φλόγες και έσωσαν τα σπίτια τους όπως μου είπαν. Όλοι μιλούν για εμπρησμούς».
Στην Μαγούλα, η Δρ Σαραντοπούλου επισκέφθηκε τον δήμαρχο του χωριού κ. Δημήτρη Γουργούλη, του οποίου το σπίτι κάηκε ολοσχερώς και είχε συνάντηση με τον κ. Κώστα Λιαρομάτη, τοπικό σύμβουλο, ο οποίος τους συνόδευσε στον δήμο Ολένης, όπου τους έδειξε τις καταστροφές, στις καλλιέργειες και τις περιουσίες -πάνω από 5.000 ελαιόλαδα και 15 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς.
«Στην Αγία Αννα είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με τους κατοίκους, είδα τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου της Αγίας Αννας, έναν νέο άνθρωπο, που κυριολεκτικά έδωσε μάχη με τις φλόγες. Είναι περήφανοι άνθρωποι.
Χάσανε όχι μόνον σπίτια αλλά και καλλιέργειες, ελαιόδεντρα, καστανιές και καλλιέργειες σταφίδας, ελαιοτριβεία, αιγοπρόβατα, κότες από τα οποία ζούσαν οι άνθρωποι. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω και με τον πρόεδρο του συλλόγου Αγίας Τριάδος Πλατιάνας, κ. Γιάννη Τσιαρέ, που κατόρθωσε να σωθεί από τις φλόγες με τα δύο ζωντανά του» είπε η Δρ Σαραντοπούλου.
Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση ενός φιλέλληνα Σουηδού, που ζει από το ‘64 στην Ελλάδα κάηκε το σπίτι του και το μόνο που έμεινε ήταν η ελληνική σημαία. Το όνομά του είναι Ιγκμαρ Κάρλσον, ο λεγόμενος «‘Όσκαρ» για τους φίλους του.
«Οι άνθρωποι αυτοί χρειάζονται άμεση υποστήριξη ηθική και υλική. Η αναδάσωση πρέπει να γίνει άμεσα γιατί οι καταστροφές από τις καθιζήσεις και τις πλημμύρες θα δημιουργήσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Για αυτό ανησυχούν οι κάτοικοι των περιοχών», δήλωσε η κ. Σαραντοπούλου.
«Καλώ την Ομογένεια να έρθει σε άμεση επαφή με τους τοπικούς συνδέσμους και δήμους και να προσφέρει όσον το δυνατόν πιο συντομα την αρωγή της στους ανθρώπους που επλήγησαν. Βοήθεια σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καταφθάνουν συνεχώς από διάφορες γωνιές της Ελλάδας, αλλά πρέπει να υπάρξει σχέδιο ανασυγκρότησης και ανακούφισης των πυροπαθών».

Printer Friendly Page Envoyer  un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Cration : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thme de Nyko