Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
COMMUNIQUE : ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ
le 21/4/2008 16:50:19

Σκόπια και ΣΑΕ. Γράφει ο Μιχάλης Λυμπερόπουλος


«ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ, ΜΕΛΕΤΗΣ & ΑΡΩΓΗΣ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΩΝ EΙΔΗΣΕΩΝ KYΠΡΟΥ
http://www.greeknews.com.cy/Γράφει ο Μιχάλης Λυμπερόπουλος
Ειδικά τις μέρες αυτές κυρίαρχο θέμα συζήτησης για τον απανταχού της γης Ελληνισμό είναι η αδιαλλαξία που διακατέχει τον βόρειο γείτονά μας και η επιμονή του να σφετερισθεί το όνομα Μακεδονία .

Για χρόνια τώρα ο Απόδημος Ελληνισμός σε κάθε γωνιά της γης, και με κάθε τρόπο και μέσο, διατυπώνει την αντίθεσή του, ώστε να αποτραπεί αυτό το έγκλημα κατά της χώρας μας που αν μη τι άλλο αποτελεί προσβολή στην τρισχιλιόχρονη ιστορία μας.

Παράλληλα με τις ενέργειες των Ελληνικών οργανώσεων του Εξωτερικού, η Ελληνική κυβέρνηση έφτασε μέχρι του σημείο να θέσει βέτο για την μη είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν δεν άλλαζε. σκοπούς και βλέψεις κατά της χώρας μας.

Η Ελλάδα μέσα από αυτό το κικεώνα των μεγάλων διεθνών συμφερόντων που εστιάζονται τελευταία σε αυτό τον γεωγραφικό χώρο, εφαρμόζει μια σώφρονα εξωτερική πολιτική με την συναίνεση σχεδόν ολόκληρου του πολιτικού της κόσμου. Η ενεργός συμμετοχή και του απόδημου Ελληνισμού με μπροστάρηδες τους Μακεδόνες με τις οργανώσεις τους αναμφισβήτητα έχει το δικός της ειδικό βάρος
.
Μέσα από την γενική λοιπόν κινητοποίηση των αποδήμων δεν θα μπορούσε να εκλείψει και η φωνή του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Ταμβάκη ο οποίος εκπροσωπώντας το 11μελές και την Ομογένεια προέβηκε σε καταχωρήσεις με στόχο την ευαισθητοποίηση τις ξένης κοινής γνώμης και ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει μεγάλος αριθμός Ελλήνων.

Ο ίδιος δεν έχει βέβαια πολιτική ιδιότητα αλλά ο λόγος του και ο λόγος του ΣΑΕ, είναι ιδιαίτερα σεβαστός τόσο μέσα στον απόδημο Ελληνισμό, όσο και στον Ελλαδικό χώρο.

Κάποιες λέξεις όμως μέσα από αυτές τις καταχωρήσεις ενόχλησαν μια μερίδα του απόδημου Ελληνισμού και ειδικά των μακεδονικών οργανώσεων. Σαφώς για την πατριωτισμός του Προέδρου του ΣΑΕ δεν θα πρέπει να υπάρξει ο παραμικρός υπαινιγμός, γιατί όλοι οι απόδημοι γνωρίζουν την ευαισθησία του στα εθνικά θέματα.

Γνωρίζουμε βεβαίως την ευαισθησία όσο και τους αγώνες των Μακεδονικών οργανώσεων της διασποράς, όπως και μιας μεγάλης μερίδας του Ελληνικού λαού

Αυτό όμως που παρατηρήσαμε είναι ότι ο στην καταχώρηση του ΣΑΕ δε γράφτηκε τίποτα περισσότερο από αυτά που κατά κόρον ακούγαμε από όλα τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα τον τελευταίο καιρό. Δηλαδή τον γεωγραφικό προσδιορισμό της γειτονικής χώρας ώστε να πάψει να έχει εδαφικές διεκδικήσεις από την Ελλάδα για τους «αλύτρωτους Μακεδόνες» όπως λένε. Το ΣΑΕ ενήργησε σύμφωνα με τον υποστηρικτικό του προς τις ελληνικές θέσεις ρόλο. Δεν τήρησε κάποια διαφορετική στάση από αυτή της χώρας μας.

Θα ήταν το ολιγότερο αφελής να πιστέψει κάποιος ότι ο Πρόεδρος του ΣΑΕ με τις καταχωρήσεις του σκοπό είχε να εξυπηρετήσει την άλλη πλευρά, και να δημιουργήσει αναστάτωση στην ομογένεια που πρόσφατα τον έχει εκλέξει για ηγέτη της. γιατί δεν αμφισβητείται ο πατριωτισμός κανενός κατά κανόνα Έλληνα.

Δεδομένου τούτου δεν έπεται ότι οι όποιες προτεινόμενες οδοί πόρευσης μέσα σε δεινά ουσιαστικά εθνικά ζητήματα, στερούνται πατριωτισμού η φείδονται πολιτικής γενναιότητας .Το πρίσμα θέασης τέτοιας λογής προβλημάτων εξυπονοεί την κατάθεση της προσωπικής κρίσης του ασχολούμενου με αυτά.

Τολμηρές, η λιγότερο συμβατικές κάθετες η διπλωματικές, ευχόμαστε οι εισηγηγηθήσες από όλες τις πλευρές λύσεις να οδεύσουν πάνω από όλα στην Εθνική μας ομοψυχία και δεύτερο σε ένα Status που δεν θα ευνοεί εκ μέρους μας ουδεμία υποχώρηση στις αξίες και τα ιδανικά μας.

Oι εξάρσεις και οι αμφισβητήσεις που ακούστηκαν για τον Πρόεδρο του ΣΑΕ δεν εξυπηρετούν τα εθνικά μας θέματα, μάλλον δημιουργούν διχασμό, και υποκρύπτουν θα τολμούσαμε να πούμε, και κάποιες σκοπιμότητες . Να στοχεύσουμε επιτέλους όχι άτομα, αλλά υψηλούς στόχους

Η νόμιμη από κάθε άποψη άσκηση των δικαιωμάτων της Ελλάδας εξόργισε τους βόρειους γειτόνους μας, που δεν δίστασαν να βεβηλώσουν το εθνικό μας σύμβολο την σημαία, μετατρέποντας τον σταυρό σε σβάστικα και να εμφανίσουν τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της χώρας μας με στολή ναζί σε αφίσες, περιοδικά, και εφημερίδες.

Η θρασύτητά τους έφτασε μάλιστα στο σημείο να μας απειλούν ότι το 2013 θα μας δείξουν την…. δύναμή τους, ενώ, επανακυκλοφόρησαν τους χάρτες με τους «αλύτρωτους Μακεδόνες που στενάζουν κάτω από την Ελληνική κατοχή»

Από πλευράς Ελληνικής κυβέρνησης που καθημερινά δέχεται τις ασφυκτικές πιέσεις της Αμερικής και ειδικότερα του Προέδρου Μπούς καταβάλλει κατά την άποψη μας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η χώρας μας να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Όπως όλοι ακούμε καθημερινά ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά το βέτο στο Βουκουρέστι, απευθύνθηκε πολλές φορές προς την ηγεσία των Σκοπίων ώστε να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να βρεθεί μια κοινή αποδεκτή λύση, που θα αφορά όχι μόνο την ονομασία αλλά και τις αλυτρωτικές τους διεκδικήσεις.

Για τον λόγο αυτό έχει ζητηθεί και ο γεωγραφικός προσδιορισμός της γειτονικής χώρας, με στόχο να πάψουν μια για πάντα οι διεκδικήσεις της. Είναι φαιδρό βέβαια έστω και να πιστεύει κανείς ότι μας τρομάζουν τα Σκόπια Τα Σκόπια δεν μας τρομάζουν, ανησυχούμε γι αυτούς που βρίσκονται πίσω από τα Σκόπια και για τα σχέδια που εξυφαίνουν στα ταραγμένα βαλκάνια.


Μιχάλης Λυμπερόπουλος
Πρόεδρος Αριστοτελείου Ιδρύματος
Κύπρος

Printer Friendly Page Envoyer  un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Cration : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thme de Nyko