Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
COMMUNIQUE : NON à la fermeture du Consulat Général de Grèce à Marseille
le 15/9/2016 16:28:16

Επιστολή Συλλόγου γονέων μαθητών Ελληνικών σχολείων Μασσαλίας
Επιστολή της Ορθόδοξης Ελληνικής Κοινότιτας Μασσαλίας

Lettre des parents d'élèves des Ecoles Grecques de Marseille
Lettre de l'Association Cultuelle Orthodoxe Grecque de Marseille


NON à la fermeture du Consulat Général de Grèce à Marseille
ΟΧΙ στο κλείσιμο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μασσαλία


MINISTERE DES AFFAIRES ETRANGERES
A l’attention de : Monsieur le Ministre


Monsieur le Ministre,
C’est avec consternation que nous avons appris la fermeture prochaine du Consulat de Grèce à Marseille.
Cette fermeture va entraîner beaucoup de complications pour les Grecs du Sud de la France, qui seront obligés de se rendre à Paris pour les affaires les concernant.
Il est certes nécessaire de faire des économies au niveau du budget de l’état. Néanmoins, le fonctionnement du Consulat grec ici dans le Sud de la France est vital non seulement pour des raisons de présence hellénique, de services à la diaspora grecque mais aussi pour des raisons historiques. Il s’agit d’un Consulat fonctionnant depuis près de 200 ans dans notre ville, ellemême fondée sous le nom de Massalia par les Grecs Phocéens.
J’espère, Monsieur le Ministre, que vous prendrez ma requête en considération et que vous ne priverez pas les Grecs du Sud de la France de la représentation consulaire.

Le Président de l’Association de l’Eglise Orthodoxe Grecque de Marseille
Docteur Michel CALPAXIDES




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπόψιν : Αξιότιμου κυρίου Υπουργού


Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Με μεγάλη λύπη και τεραστία έκπληξη μάθαμε την προσεχή αναστολή λειτουργίας του Προξενείου της Ελλάδος στη Μασσαλία.
Αυτό το ενδεχόμενο κλείσιμο θα περιπλέξει αφάνταστα τη ζωή των Ελλήνων κατοίκων της Νοτίου Γαλλίας, οι οποίοι θα υποχρεούνται να ταξιδεύουν έως το Παρίσι για τις υποθέσεις που τους αφορούν.
Είναι βεβαίως απαραίτητο να γίνουν οικονομίες στο επίπεδο του κρατικού προüπολογισμού, όμως η λειτουργία του Γενικού ελληνικού Προξενείου στη Νότιο Γαλλία είναι απαραίτητη και δη για ιστορικούς λόγους. Πρόκειται για ένα Προξενείο το οποίο λειτουργεί εδώ και περίπου 200 χρόνια στην πόλη μας, της οποίας ιδρυτές καθώς γνωρίζετε ήταν οι Έλληνες Φωκαείς.
Ελπίζω, αξιότιμε κύριε Υπουργέ, να λάβετε υπόψιν σας το αίτημά μας και κυρίως να μη στερήσετε σε όλους τους Έλληνες της Νοτίου Γαλλίας την Προξενική αυτή παρουσία.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Eλληνορθόδοξης Εκκλησίας Μασσαλίας
Dr. Μιχαήλ ΚΑΛΠΑΞΙΔΗΣ



Η συμβολή του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μασσαλία στην στήριξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης.

Η ιστορία του Ελληνικού Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μασσαλία είναι συνυφασμένη με την ιστορία του Ελληνισμού που έφτασε και ρίζωσε στο μεγάλο αυτό λιμάνι της Μεσογείου από τη δεκαετία 1920-1930. Η θέση του Γενικού Πρόξενου δημιουργήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση ήδη το 1833 ενώ το 1836 τοποθετείται Γενικός Πρόξενος ο ισχυρός έμπορος και εφοπλιστής της Μασσαλίας, Γεώργιος Ζιζίνιας. Από τότε, το Προξενείο λειτουργεί απρόσκοπτα, και παρόλες τις διακυμάνσεις της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αποτελεί πάντα πολύτιμο σύνδεσμο με την Πατρίδα και σταθερό αρωγό των Ελλήνων της Μασσαλίας σε κάθε τομέα της ζωής τους.
Όμως η προσφορά του Ελληνικού Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Μασσαλία δεν περιορίζεται όλα αυτά τα χρόνια μόνο στη διεκπεραίωση διαδικαστικών υποθέσεων, διοικητικών πράξεων, μεταφράσεων, επικυρώσεων ή στην έκτακτη αρωγή Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η ιστορία του είναι εξίσου στενά συνυφασμένη με την ελληνική εκπαίδευση στην Πόλη των Φωκαέων.
Το 1944 οι Έλληνες της Μασσαλίας ιδρύουν την «Ελληνική Ένωση Μασσαλίας». Ένα χρόνο αργότερα, ιδρύεται το Ελληνικό Σχολείο. Στην αρχή, με έξοδα της Ελληνικής Ένωσης νοικιάζονται αίθουσες και πληρώνονται οι δάσκαλοι. Το Ελληνικό Προξενείο στέκεται πάντα αρωγός και πολύτιμος προστάτης των εκπαιδευτικών πραγμάτων. Συνεργάζεται στενά με τους ομογενειακούς συλλόγους, την Ελληνική Ένωση Μασσαλίας που προαναφέραμε καθώς και με την Ελληνική Κοινότητα Μασσαλίας (από το 1974) για την προαγωγή των εκπαιδευτικών θεμάτων, καθώς τα ελληνικά μαθήματα λαμβάνουν χώρα κυρίως σε αίθουσες των δύο αυτών συλλόγων.
Από το σχολικό έτος 1971 – 1972 αποσπάται δάσκαλος στη Μασσαλία από το Ελληνικό Κράτος και αρχίζει να τηρείται μαθητολόγιο και μητρώο. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία σφραγίζει τα μαθητολόγια καθώς και τα Πρακτικά του ελληνικού σχολείου. Όλη η επίσημη αλληλογραφία της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, περνάει από το Προξενείο και ο εκάστοτε Πρόξενος θέτει υπό την αιγίδα του την εκπαιδευτική διαδικασία, συνεργαζόμενος στενά με τον εκάστοτε (πρώτα) Σύμβουλο και (μετέπειτα) Συντονιστή εκπαίδευσης που εδρεύει πότε στο Παρίσι και πότε στις Βρυξέλλες, ανάλογα με τις αποφάσεις της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μασσαλία είναι παρών στη δημιουργία Σχολικής Επιτροπής, συμμετέχει ενίοτε στις συνεδριάσεις και στις εκπαιδευτικές εκδηλώσεις, επιλύει προβλήματα που προκύπτουν από τη σύγχυση αρμοδιοτήτων που δυστυχώς επικρατεί στον χώρο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και γενικά βρίσκεται πάντα στο πλευρό τόσο των ομογενειακών συλλόγων, όσο και των εκπαιδευτικών μ’ένα στόχο πάντα: την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί η επιτυχία της προσπάθειας που γίνεται από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μασσαλία ήδη από το 2002 για την εισαγωγή της νέας ελληνικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια γαλλική εκπαίδευση. Με φροντίδα των προξενικών αρχών τα νέα ελληνικά διδάχτηκαν αρχικά στο Λύκειο Toulouse Lautrec της Τουλούζης, από το 2007 ως το 2010. Στο Λύκειο Honoré-d’Estienne-d’Orves στη Νίκαια τα νέα ελληνικά διδάχτηκαν από το 2008 έως το 2010. Στο Λύκειο Meditérannée επίσης της πόλης La Ciotat διδάχτηκαν τα νέα ελληνικά από το 2005 έως το 2008.
Η περίπτωση όμως του Λυκείου Thiers στη Μασσαλία αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του Γενικού Προξενείου εφόσον η διδασκαλία των νέων ελληνικών συνεχίζεται απρόσκοπτα εκεί από το 2002 μέχρι σήμερα. Η διαδικασία εισαγωγής των νέων ελληνικών στο Λύκειο αυτό είναι η διμερής υπογραφή διακρατικής σύμβασης ανάμεσα στο Γενικό Προξενείο Μασσαλίας και στη διεύθυνση του ιδρύματος. Η διεύθυνση του Λυκείου Thiers πιστεύει ακράδαντα ότι η διδασκαλία των νέων ελληνικών συμβάλλει στη γενική εικόνα του Λυκείου. Η άποψη αυτή, σε συνδυασμό με τις κινήσεις του Προξενείου από ελληνικής πλευράς, έχουν επιτρέψει την ανθεκτική στο χρόνο εγκαθίδρυση μιας σοβαρής διδασκαλίας των νέων ελληνικών.
Από το 2015 εξάλλου λειτουργεί στο Λύκειο Thiers και Κέντρο Εξετάσεων Πιστοποίησης της Ελληνομάθειας που συγκεντρώνει υποψηφίους από όλη τη Νότια Γαλλία.
Είναι φανερό από ό,τι είπαμε με εξαιρετική συντομία παραπάνω, ότι το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Μασσαλία είναι στυλοβάτης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης σ’αυτήν την πόλη με τη μεγαλύτερη ελληνική παρουσία στη Γαλλία.
Σε μια συγκυρία κρίσης και οικονομικής στενότητας, η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στο να στηριχτεί η ελληνική γλώσσα και ο ελληνικός πολιτισμός, πράγμα ανέφικτο στη Μασσαλία, αν λείψουν οι συντονισμένες διπλωματικές κινήσεις του Γενικού Προξενείου.
Η προσφορά του Γενικού Προξενείου της Μασσαλίας στα εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλης αυτής είναι αδιαμφισβήτητη τόσο στο παρελθόν, όσο και στο παρόν. Η ύπαρξή του είναι τόσο σημαντική όσο και η ύπαρξη ενός πολύτιμου πυρήνα από τον οποίο έλκονται οι ελπίδες για τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στην περιοχή. Σε περίπτωση που ο πυρήνας αυτός εκλείψει, θα χαθεί μαζί του κι ανεπίστρεπτα ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας του Ελληνισμού της διασποράς καθώς και της ελληνικότητας αυτής της πόλης. Κι αυτό είναι έγκλημα, παρόλη την οικονομική στενότητα.

Σύλλογος γονέων μαθητών Ελληνικών σχολείων Μασσαλίας

Printer Friendly Page Envoyer  un ami




Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Cration : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thme de Nyko