Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
CHYPRE : ΚΥΠΡΟΣ
le 14/2/2024 15:38:54

Κινητικότητα στο Κυπριακό;

Του Χαράλαμπου Πετεινού, ιστορικού και συγγραφέα

Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται στην περιοχή μας - δηλαδή στο τρίγωνο Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία - η "προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ", Μαρία Ανχέλα Ολγκίν Κουεγιάρ, για διαβουλεύσεις και για να δεί αν υπάρχει έδαφος για συνομιλίες για λύση του Κυπριακού !!!
Βάζω στην πρόταση μόνο τρία θαυμαστικά. Στην πραγματικότητα αξίζει πολύ πέραν των τριών θαυμαστικών.

Και εξηγούμαι

1. Για πέραν των έξι χρόνων δεν γινόταν τίποτα σε σχέση με την Κύπρο. Τώρα με το διορισμό" προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ" αναμένει κανείς σοβαρός παρατηρητής εξελίξεις;

2. Η τουρκική πλευρά έθεσε εξ αρχής εμπόδια για το διορισμό Απεσταλμάνου του ΓΓ του ΟΗΕ. Αυτή η προσπάθεια κατέληξε σε κάτι νέο για το Κυπριακό γιατί σύμφωνα με τους όρους εντολής της, "η Ολγκίν Κουεγιάρ θα αναλάβει εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα ρόλο αποστολής καλών υπηρεσιών για να αναζητήσει κοινό έδαφος για την πορεία προς τα εμπρός και να τον συμβουλεύσει για το Κυπριακό" . Δηλαδή, αν κατάλαβα καλά, δεν πρόκειται καν για Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ. Πρόκειται για κάτι "αόριστο", που δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

3. Πέραν αυτού, η τουρκική πλευρά έθεσε και εξακολουθεί να θέτει αξεπέραστα εμπόδια ενόψει των επαφών της Ολγκίν Κουεγιάρ. Ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε αυτό που υποστηρίζει εδώ και χρόνια, πως δηλαδή δεν υπάρχει άλλη επιλογή ή άλλος τρόπος για επιστροφή στο τραπέζι των συνομιλιών παρά μόνο αν στο τραπέζι συζητηθεί η πρόταση του για δύο κυρίαρχα κράτη.

4. Η τουρκική πλευρά κάνει τα πάντα για να οδηγηθεί και αυτή η "προσπάθεια" σε αποτυχία με αποτέλεσμα να μπορεί να επαναλάβει το περιβόητο επιχείρημα ότι δεν είναι δυνατή λύση στη βάση των μέχρι σήμερα ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

5. Οι πράξεις και τα έργα της Τουρκίας στα κατεχόμενα εξακολουθούν να προχωρούν όπως τα έχει προγραμματίσει η κατοχική δύναμη, Το αεροδρόμιο στο Λευκόνικο μετατρέπεται σε τουρκική αεροπορική στρατιωτική βάση, η Τουρκία ετοιμάζει ναυτική στρατιωτική βάση στο Μπογάζι, ο εποικισμός του Βαρωσιού συνεχίζεται, οι περιουσίες σφετερίζονται, ο εποικισμός γενικότερα συνεχίζεται... Μέσα σε όλα αυτά, διερωτούμαι πως μπορεί να δηλώνει κανείς αισιόδοξος. Συνομιλίες - που δεν υπάρχουν ακόμη στον ορίζοντα - μόνο για τις συνομιλίες δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Το βλέπουμε εδώ και 50 χρόνια.

Ο επίλογος που ταιριάζει στο σύντομο σημείωμα είναι : "Η τουρκική πλευρά δεν έχασε ποτέ ευκαιρία να χάσει ευκαιρία για λύση του Κυπριακού."

Printer Friendly Page Envoyer  un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  | Cration : webmaster@diaspora-grecque.com| Contact : info@diaspora-grecque.com|  Thme de Nyko