Περιεχόμενα
Diaspora Grecque en France
Liens avec la Grèce et Chypre


ASSOCIATIONS- ΣΥΛΛΟΓΟΙ
CHYPRE : ΚΥΠΡΟΣ
le 21/10/2020 10:01:47

Οι Τουρκοκύπριοι επέλεξαν τον Ερντογάν… Μαύρο πέπλο καλύπτει τον κυπριακό ουρανό

Les Chypriotes turcs ont voté pour Erdogan…La nuit noire recouvre le ciel chypriote
"Elections" dans la partie occupée de Chypre "Qui vous protégera de la Turquie ?"
Expansionnisme turc : Ouverture de la partie fermée de la ville-fantôme de Famagouste.

Του Χαράλαμπου Πετεινού, ιστορικού και συγγραφέα

Ο εθνικιστής Ερσίν Τατάρ με την υποστήριξη της Τουρκίας «εξελέγη» την Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020, «πρόεδρος» της αυτοανακηρυχθείσας «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», που δημιουργήθηκε από την Τουρκία στο τμήμα της κυπριακής επικράτειας που κατέχει παράνομα από το 1974.

Μια νίκη έκπληξη επέναντι στον απερχόμενο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Μουσταφά Ακιντζί.

Με το 51,74% των ψήφων, ο Ersin Tatar - υποστηρικτής μιας λύσης δύο κρατών στο Κυπριακό και, πάνω απ'όλα, με την ίδια εθνικιστική και ισλαμική ιδεολογία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – επικράτησε του Μουσταφά Ακιντζί, υποστηρικτή της επανένωσης της Κύπρου, με τη μορφή ομοσπονδιακού κράτους.

« Οι Τουρκοκύπριοι ψηφίζουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντί του Μουσταφά Ακιντζί. »
Αυτή είναι η φράση που συνοψίζει όλη την δυστυχία των Κυπρίων στο σύνολό τους και όχι μόνο των Τουρκοκυπρίων. Γιατί η επανένωση και η ειρήνη στην Κύπρο απομακρύνονται επικίνδυνα με αυτήν την επιλογή των Τουρκοκυπρίων.

Παρόλα αυτά, θέλω να αναφερθώ λίγο στην ιστορία. Από την τουρκική εισβολή και κατοχή του 1974, πολλά έχουν συμβεί στο νησί.

Κατ΄αρχήν, έγινε η πρώτη μεταπολεμική εθνοκάθαρση στην Ευρώπη. Ο Ελληνοκυπριακός πληθυσμός του κατεχόμενου τμήματος του νησιού εκδιώχθηκε από τα σπίτια και τις περιουσίες του. Οι Ελληνοκύπριοι έγιναν πρόσφυγες στην ίδια τους την χώρα. Έτσι, αυτό το τμήμα του νησιού ήταν σχεδόν άδειο πληθυσμού με την εκδίωξη περίπου 200.000 ατόμων (το ένα τρίτο του πληθυσμού της χώρας εκείνη την εποχή). Το κενό που άφησαν κατελήφθη γρήγορα : υπό την απειλή του τουρκικού στρατού κατοχής, η κυπριακή κυβέρνηση επέτρεψε στους Τουρκοκύπριους που ζούσαν στα νότια του νησιού να φύγουν για τον κατεχόμενο βορρά.Ο εθνοκάθαρση ολοκληρώθηκε.

Ωστόσο, η αριθμητική σχέση μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων παρέμενε πολύ ευνοϊκή για τους Ελληνοκύπριους. Αυτό δεν ήταν πρόβλημα για την Τουρκία, η οποία έχει τεράστιο πληθυσμό! Η συνεχής μεταφορά Τούρκων εποίκων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου δεν σταμάτησε ποτέ από το 1974. Σήμερα 200.000 Τούρκοι έποικοι ζουν σε αυτό το μέρος του νησιού, μαζί με λιγότερους από 100.000 Τουρκοκύπριους. Οι Τούρκοι άποικοι λαμβάνουν μαζικά « τουρκοκυπριακή υπηκοότητα » γρήγορα. Έτσι, αυτή η δημογραφική αλλαγή που επιτελεί η Τουρκία, της επιτρέπει να ελέγχει την πολιτική βούληση των Τουρκοκυπρίων.
Εκείνοι που « εξέλεξαν » τον Έρσιν Τατάρ είναι πλειοψηφικά Τούρκοι έποικοι ...
Επιπλέον, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει υποστηρίξει ενεργά τον Τουρκοκύπριο κλώνο του, Έρσιν Τατάρ, αναζωπυρώνοντας τα εθνικιστικά συναισθήματα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων, με το άνοιγμα των Βαρωσίων, της περίκλειστης γειτονιάς της Αμμοχώστου.

Αυτή η εξέλιξη είναι πολύ αρνητική, καθώς ο Τατάρ ευνοεί μια λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδία δύο κρατών και απορρίπτει κάθε ιδέα επανένωσης του νησιού.

Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Μουσταφά Ακιντζί συνεχάρη τον αντίπαλό του αφήνοντας υπαινιγμούς για τον ρόλο της Τουρκίας σε αυτές τις «εκλογές». Επίσης, ανακοίνωσε ότι θέτει τέρμα στην πολιτική του καριέρα.

Σε αυτό το σημείο, μια είδηση του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (Agence France Presse), στην οποία αναφέρεται η εφημερίδα Le Monde, είναι απολύτως σαφής : «Θεωρώντας την « ΤΔΒΚ » ως σημαντικό μέρος της στρατηγικής της για την υπεράσπιση των συμφερόντων της στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα παρακολουθεί στενά την εκλογές (στα κατεχόμενα) και βοήθησε τον κ. Τατάρ. »

Το AFP συνεχίζει : «Αλλά η τήρηση μιας ανεξάρτητης γραμμής από την Άγκυρα είναι δύσκολη καθώς η « ΤΔΒΚ » βρίσκεται υπό τον τουρκικό οικονομικό έλεγχο από τη δημιουργία της το 1983. Η οικονομική κρίση, που ενισχύθηκε από την πανδημία του Covid-19, δεν έχει διορθώσει τίποτα : η Άγκυρα δημιούργησε ένα νοσοκομείο (100 κρεβάτια) στην « ΤΔΒΚ » για να την αντιμετωπίσει. »

Εν τω μεταξύ, οι υποστηρικτές του Τατάρ πανηγύρισαν με τουρκικές σημαίες και εξέφρασαν τη χαρά τους σχηματίζοντας το σύμβολο της οργάνωσης των Τούρκων δεξιών εξτρεμιστών, των Γκρίζων λύκων.

Τέλος, ο Πρόεδρος και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ήταν από τους πρώτους που συνεχάρηκαν τον νικητή. Μάλλον επρόκειτο για συγχαρητήρια που απηύθυναν στον εαυτό τους !


Βρε τί μας περιμένει ακόμη !

Διάβαζα σήμερα ένα άρθρο του Φρίξου Δαλίτη στον Φιλελεύθερο*1 όπου, σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών στα κατεχόμενα, έθετε την ερώτηση «Τι Τατάρ, τι Ακιντζί;».

Πολύ σωστά βέβαια έλεγε : « Όχι δεν είναι το ίδιο και το αυτό οι δύο Τουρκοκύπριοι πολιτικοί και η επισήμανση αυτή δεν έχει να κάνει με τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις. Ούτως ή άλλως στην περίπτωση αυτή, το κλειδί βρίσκεται σε άλλα χέρια και όχι στον εκάστοτε εκπρόσωπο της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αυτό δεν αποτελεί μια γενική και αφοριστική προσέγγιση του θέματος, αλλά μια διαρκής απόδειξη από τα ίδια τα γεγονότα της ιστορίας. Η προχθεσινή αναμέτρηση στα κατεχόμενα ήταν το τελευταίο παράδειγμα του βαθμού εμπλοκής της Τουρκίας. Απ’ εκεί και πέρα στην πολιτική, οι αναλύσεις δεν πρέπει να διακατέχονται από μονολιθικότητα ως αναζήτηση επιβεβαίωσης προσωπικών θέσεων και πιστεύω. Και σε κάθε περίπτωση, πάντα θα είναι πιο ευχάριστη και πιο εποικοδομητική η συζήτηση με ένα Ακιτζί παρά με ένα Τατάρ, με ένα Ταλάτ παρά ένα Έρογλου. »

Μια σύντομη ανασκόπηση στην αρθρογραφία του ξένου Τύπου επιβεβαίωνε αυτό που όλοι γνωρίζουμε, ότι δηλαδή ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης επιθυμεί τη διάλυση του Κυπριακού κράτους και τη δημιουργεία, υπό την σκυά της Τουρκίας, δύο ανεξέρτητων κρατών.

Τατάρ: «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν πια το δικό τους κράτος»
Ο νέος Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε αποκλειστικές δηλώσεις στο τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό CNN Türk*2, δήλωσε ότι « ο συνεταιρισμός με τους Ελληνοκύπριους δεν είναι κάτι που θα αποδεχθούν οι Τουρκοκύπριοι, υποστηρίζοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν πια το δικό τους «κράτος». »

Υπογραμμίζοντας ότι έχουν εξηγήσει ξεκάθαρα κατά την διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας ότι εάν υπάρξει συμφωνία, σίγουρα δεν θα αφαιρεθεί από τον τουρκοκυπριακό «λαό» το δικαίωμα να αυτοδιοικείται, ο Τατάρ επανέλαβε ότι δεν θα επιτρέψουν την αποδυνάμωση του δικαιώματος των εγγυήσεων της Τουρκίας. Προσθέτοντας ότι έχουν επικριθεί σε αυτό το θέμα αρκετά από τους αντιπάλους, ο Τατάρ ανέφερε ότι τους εξήγησε τις παγίδες.

« (...) Αναφορικά με τις σχέσεις μας με την Τουρκία, εξηγήσαμε ότι δεν πρέπει να αποδυναμωθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας. Ο λαός τα άκουσε όλα αυτά πολύ καλά, τα κατανόησε. Έχουμε ξεπεράσει πια την συμφωνία για ομοσπονδία. Κάναμε τα πάντα για αυτή. Εμείς από τώρα και στο εξής, επιθυμούμε μια συμφωνία στη βάση της κυριαρχίας», υποστήριξε ο Τατάρ.

Στη συνέχεια, ο Τατάρ σημείωσε ότι θα αξιολογήσουν μαζί με την Τουρκία την επικείμενη περίοδο, προσθέτοντας: «Έχει αναφερθεί πενταμερής διάσκεψη».

Επικρίνοντας την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ακολουθούν μια στρατηγική για να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα μέτωπο, ο Τατάρ ισχυρίστηκε: «Ο συνεταιρισμός με τους Ελληνοκύπριους δεν είναι κάτι που θα αποδεχτούν οι Τουρκοκύπριοι. Οι Τουρκοκύπριοι έχουν πια το δικό τους κράτος. Στις δηλώσεις μου, έχω πει: ‘‘πρέπει να σταθούμε πια στα πόδια μας και να περπατήσουμε μαζί για ένα ολοκαίνουριο μέλλον’’. Συνδέω το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων με αυτές τις δηλώσεις. Η τουρκική κυβέρνηση με στήριξε και ήταν πολύ εύστοχο το ότι πραγματοποιήσαμε μαζί το άνοιγμα του Βαρωσιού. Δόθηκε ένα μήνυμα στον κόσμο, ότι τίποτα δεν θα είναι πια το ίδιο».

«Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν με συνεχάρη μια ώρα μετά το άνοιγμα των καλπών. Εξέφρασε πόση σημασία δίνει η Τουρκία στην ΤΔΒΚ και ως αποτέλεσμα αυτών των εκλογών η Τουρκία θα δίνει πάντα στήριξη στο λαό της ΤΔΒΚ. Αναφέρθηκε στις εργασίες της κυβέρνησης μου και ευχήθηκε κάθε επιτυχία. Δήλωσε ότι θα παρακολουθεί από κοντά και θα στηρίξει ορισμένες συνταγματικές εργασίες. Αμέσως μετά μου τηλεφώνησε ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Και αυτός εργάσθηκε πολύ στενά μαζί μας. Κατά την διάρκεια της πανδημίας, η Τουρκία μας στήριξε πολύ», υποστήριξε ο Τατάρ.

Με λίγα λόγια, ο Τατάρ επιβεβαίωσε αυτά που δήλωσε μετά την νίκη του*3 : «Tείνω χείρα ειρήνης, χείρα φιλίας προς τον ελληνοκυπριακό λαό. Είμαι έτοιμος να καθίσω στο τραπέζι και να οδηγήσω σε αποτέλεσμα το Κυπριακό στη βάση των πραγματικοτήτων. Πιστεύω ότι η κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα εξασφαλίσει μεγάλο όφελος στην περιοχή μας, θα καταστεί παράδειγμα για τη διεθνή κοινότητα και θα είναι ωφέλιμο για τους δύο λαούς και τα δύο κράτη. Πιστεύω ειλικρινά ότι μαζί με την κατάληξη του Κυπριακού σε αποτέλεσμα, θα αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας», δήλωσε ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Στο στόμα του Τατάρ « πραγματικότητες » σημαίνει δύο χωριστές οντότητες στην Κύπρο, δηλαδή δύο κράτη.

Σύμφωνα με το CNN Türk*4 αναμενόταν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Έρντογαν θα έθετε στη αμέσως επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία το θέμα της νέας περιόδου που αρχίζει στην «ΤΔΒΚ» μετά την «εκλογή» του Ερσίν Τατάρ στην «προεδρία», καθώς επίσης και τα επόμενα βήματα που θα ληφθούν σε αυτή τη νέα περίοδο.

Ταυτόχρονα, ο σύμμαχος του σουλτάνου ο εθνικιστής Ντεβλέτ Μπαχτσελί, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του Κόμματος του*5, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα εκφράζοντας τα θερμά του συγχαρητήρια στον Ερσίν Τατάρ για την «εκλογή» του.
«Στις προεδρικές εκλογές στην ΤΔΒΚ, το πνεύμα των αγωνιστών/μαρτύρων έβαλε στο περιθώριο αυτούς που έχουν εμμονές με τις συνομιλίες. Ευτυχώς, δεν κέρδισε η αιχμαλωσία αλλά κέρδισε το θάρρος. Κέρδισε η εθνική αντίσταση και όχι η υποχώρηση. Κέρδισε το έθνος και όχι η περιφρόνηση. Κέρδισε η σεβαστή βούληση του Τούρκου και όχι η θέσεις των Ελληνοκυπρίων. Η 18η Οκτωβρίου 2020, ημέρα Κυριακή θα καταγραφεί στην ιστορία ως μέρα αλήθειας: H Κύπρος είναι Τουρκική και Τουρκική θα παραμείνει. », είπε ακόμη ο Μπαχτσελί.

«Οι αδιάρρηκτοι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και ΤΔΒΚ αποτελούν δέσμευση των μαρτύρων μας, προσδοκία του έθνους μας και όρκος του Τουρκισμού μας. Η Λευκωσία και η Άγκυρα είναι δίδυμα αδέλφια» , ισχυρίστηκε ο Μπαχτσελί.

« Aπό την Τουρκία ποιος θα σας προστατεύσει; »
Οσα ναφέρονται πιο πάνω απο το εθνικιστικό κατεστημένο τηςς Τουρκίας, μου θύμησαν τις πικρές αλήθειες που ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ επαναλαμβάνει εδώ και χρόνια και που τον οδήγησαν πολλές φορές στα δικαστήρια του ψευδοκράτους και όχι μόνο. Πολλές φορές έγινε απόπειρα δολοφονίας του από ακροδεξιούς κύκλους των κατεχομένων και της Τουρκίας.

« Aπό την Τουρκία ποιος θα σας προστατεύσει; » Αυτός ήταν ο τίτλος του άρθρου του αριστερού-προοδευτικού Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου Σενέρ Λεβέντ, που δημοσιεύτηκε πριν τρία χρόνια. Είναι το ίδιο επίκαιρο και σήμερα. Σε όλους αυτούς που έχουν ψευδαισθήσεις για την μετά τις « εκλογές » περίοδο στα κατεχόμενα και λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο που είναι η Τουρκία του ισλαμοφασισμού και του Ερντογάν. Αυτές είναι οι πικρές αλήθειες, από ένα διωκόμενο δημοσιογράφο από το καθεστώς Ερντογάν.

Ακολουθεί το κείμενό του*6:

« Διαπράξαμε τόσα εγκλήματα που φοβόμαστε ότι δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Σκοτώσαμε. Βομβαρδίσαμε. Λεηλατήσαμε. Πήραμε από τους Ελληνοκύπριους τη μισή τους πατρίδα με τη βία των όπλων. Χάρις στη στρατιωτική μας υπεροχή τους κοροϊδέψαμε και από πάνω. Χαράξαμε το μίσος στην καρδιά του κάθε Ελληνοκύπριου με τη σημαία που μπογιατίσαμε στα βουνά. (...) Φοβάστε παρά το γεγονός ότι τώρα χαράξατε σύνορα, γεμίσατε με περισσότερο πληθυσμό από τον νότο την κατεχόμενη περιοχή και περάσατε από εκπαίδευση στα όπλα όλους, μεγάλους και μικρούς. Θέλετε εγγυητές. Αν δεν υπάρχουν εγγυητές, δεν θέλετε λύση και άλλα παρόμοια. Όλοι υποστηρίζετε τους εγγυητές. Και η κυβέρνηση και η αντιπολίτευσή σας. Όλοι είστε στην αγκαλιά της Τουρκίας. Και μάλιστα τι είδους Τουρκίας; [Μιας Τουρκίας] κατακτητή και οπαδού του ισλαμικού νόμου! Μόνο εκείνη μπορεί να προστατεύσει τα λάφυρα που φάγατε; Σίγουρα ακόμα δεν το αντιλαμβάνεστε. Ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τον βορρά, όχι από τον νότο. Δεν καταφέρατε να κάνετε μια συμφωνία χωρίς να ζητάτε περισσότερα από αυτά που δικαιούστε. Κατάλαβα, θα σας προστατεύσει η Τουρκία από τους Ελληνοκύπριους. Καλά, από την Τουρκία ποιος θα σας προστατεύσει; »
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προστεθεί τίποτα περισσότερο από αυτά που λέι ο Σενέρ Λεβέντ...

*1 Είδηση ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου : https://www.philenews.com/eidiseis/politiki/article/1042630/o-elit-arios-tatar-kai-i-schesi-me-toyrkia
*2 Ημερομηνίας 18 Οκτωβρίου 2020 : https://www.cnnturk.com/video/turkiye/son-dakika-haberi-ersin-tatar-cnn-turkte-aciklamalarda-bulundu
*3 ΑΠΕ, είδηση ημερομηνίας 19 Οκτωβρίου 2020.
*4 Είδηση με ημερομηνία 20 Οκτωβρίου 2020 : https://www.cnnturk.com/video/turkiye/cumhurbaskanligi-kabinesi-toplaniyor-masada-kritik-basliklar-var-video
*5 20 Οκτωβρίου 2020 : https://www.hurriyet.com.tr/gundem/son-dakika-haberleri-mhp-lideri-bahceliden-askida-ekmek-tartismasina-yanit-41640859
*6 Ο Πολίτης, 17 Οκτωβρίου 2017

Printer Friendly Page Envoyer à un ami
Επικοινωνία - Contact : info@diaspora-grecque.com  |Contact : info@diaspora-grecque.com|  Base :Nyko